Kräftlax med asiatisk smak

Ens superenkel rätt som kan göras både med hel laxsida eller med bitar av laxfilé. Blanda bara såsen och häll över fisken, in i ugnen en stund, ut och på med kräftstjärtar och ost och in igen. Klart! Servera med ris eller potatis, gärna pressad.

För 4 personer:20151018

  • 500 g laxsida (skinnfri) eller 4 laxfiléer
  • 1 burk kräftstjärtar i lag
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl sweet chili sås
  • 2 dl riven smakrik ost (typ präst eller västerbotten)
  • salt
  1. Sätt ugnen på 200 grader.20151018-2
  2. Skölj fisken och lägg den i en ugnsfast form.
  3. Salta lite på fisken.
  4. Blanda crème fraiche, majonnäs och sweet chili såsen.
  5. Häll såsen över fisken.
  6. Sätt in i ugnen i 15 minuter.
  7. Låt kräftstjärtarna rinna av.
  8. Ta ut fisken ur ugnen.
  9. Strö över kräftstjärtarna och sedan osten.
  10. In i ugnen igen i 10-15 minuter. Använd gärna stektermometer och ta ut fisken när den är strax över 50 grader.
  11. Låt stå i 5 minuter och svalna lite.
  12. Servera!

Toscansk köttgryta

Så kommer hösten krypande och med den grytorna. En  Spezzatino di manzo toscano, eller toscansk köttgrytafår inleda. Ett långkok som efter fem timmar betalar sig, jag lovar att det är värt att vänta. Servera den med potatis, ris, polenta eller bara med ett gott lantbröd. Bra att suga upp såsen med, för den kommer ni inte vilja lämna!.

För 6-8 personer:20150928

  • 1 kg högrev
  • 100 g rökt skinka
  • 2 gula lökar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 1 zucchini
  • 200 g champinjoner, gärna små
  • 2 dl svarta oliver
  • 1 burk marinerade kronärtsskockor
  • 1 burk körsbärstomater, hela20150928_2
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk konc. kalvfond
  • 4 dl rött vin, gärna en Chianti
  • vatten att späda med
  • 1 halv färsk röd chili
  • 2 tsk timjan
  • 1 tsk oregano
  • 1 citron
  • salt och peppar
  • 1 nypa socker
  • olivolja att steka i
  1. Skär högreven i 8 bitar
  2. Bryn dem på hög värme i lite olja i en gryta. Salta och peppra.
  3. Sänk värmen till medelvärme och ta ur köttet och lägg åt sidan.
  4. Skala och hacka lökarna grovt.
  5. Fräs dem i olja på medelvärme i några minuter.
  6. Strimla skinka och lägg i tillsammans med löken och låt fräsa lite till.
  7. Hacka chilin fint.
  8. Skala och skiva vitlöksklyftorna.
  9. Lägg i chili och vitlök och fräs i någon minut.
  10. Sila av körsbärstomaterna och spara spadet.
  11. Slå på det röda vinet, tomatspadet och kalvfonden och blanda om.
  12. Späd ev. med vatten så det täcker köttet.
  13. Tillsätt timjan, oregano och tomatpré och blanda om.
  14. Låt allt koka upp och sänk sedan värmen och lägg på ett lock.
  15. Låt allt sjuda i 4-5 timmar eller tills köttet börjar dela sig när du trycker på det.
  16. Skär paprika och zucchini i bitar och ev. svampen.
  17. Fräs allt i i lite olja i en stekpanna. Salta och peppra.
  18. Tillsätt paprika, zucchini,svamp och rivet skal av citronen när köttet delar sig.
  19. Häll av kronärtsskockorna, oliverna och körsbärstomaterna.
  20. Låt allt bli varmt. Här gör det inget om grytan får stå lite så smakerna sätter sig.
  21. Smaka av med salt och peppar och ev. en nypa socker och lite mer rivet citronskal.
  22. Servera och njut.

Chicken bombs – baconlindade kycklingburgare

Chicken bombs såg jag först i20150823_4 programmet United States of Bacon men kom liksom aldrig till skott och testade. Nu är det gjort, och rackarns vad gott det blev. Se bara till att använda ekologisk bacon, som är rökt på riktigt. Fungerar lika bra att grilla på grillen som att köra dem i ugnen. Serveras med ugnsrostade rotsaker eller i ett hamburgerbröd med lite BBQ-sås.

Till 4-5 bomber: 20150823

  • 2 kycklingbröstfiléer
  • 3 pkt bacon, ekologisk
  • 2,5 dl riven ost av smakrik sort
  • 1 gul lök
  • inlagda jalapeños efter smak
  • chiliflakes
  • salt och peppar
  • smör att steka i
  1. Skala och hacka löken.20150823_1
  2. Fräs löken på medelvärme tills den blir gyllenbrun.
  3. Strimla kycklingen.
  4. Ta en skål, med storleken av en kupad hand,
  5. Lägg i baconskivor så hela skålen så ändarna hänger över kanten.
  6. Lägg i strimlad kyckling och fyll ut i kanterna. Salta och peppra.
  7. Fyll med riven ost.
  8. Toppa med lite lök och jalapeños efter smak.20150823_2
  9. Vik ihop baconändarna så de kommer lite omlott. Se till att få tätt annars rinner osten ut.
  10. Lägg dem med bacon ändarna nedåt och strö lite chiliflakes över dem.
  11. Lägg på grillen på indirekt värme i ca 25 min eller i ugnen på 175 grader.
  12. När de är klara (innertemp. nästan 70 grader) läggs de direkt ovanför glöden. I ugnen kan man köra bara grill ovanifrån sista minuterna på 250 grader.
  13. Ta ut och låt vila några minuter, osten20150823_3 är väldigt varm inuti.
  14. Njuuuuut!

Syrenblomssaft

Syrenblomsgrsaft är lite annorlunda men lika enkelt att göra som saft på fläderblommor eller älggräs. Faktum är att man kan göra alla tre sorterna under olika delar av sommaren. Först syren, sedan fläder och sist älggräs. Receptet är detsamma och kan enkelt dubblas om man dricker mycket saft. Trevligt att ta med när man går bort.

Mitt recept innehåller lite mindre socker än de standard recept som finns på nätet. Jag tycker nämligen saften blir mer läskande då och inte så kvalmig.

Till en grundsats, lite drygt 1 liter saft:20150606

  • 20 blomklassar av syren (fläder/älggräs)
  • 1 citron, ekologisk
  • 1 liter vatten
  • 700 g socker
  • 20 g citronsyra
  1. Lägg blomklasarna i blöt i diskhon eller en hink i 10 min, så flyr ev. ohyra.
  2. Koka upp vattnet.
  3. Skrubba och tvätta citronen i ljummet vatten.
  4. Skiva citronen.
  5. Skaka ur blommorna och varva blommor, socker, citronskivor och citronsyra i en stor bunke eller liten hink.
  6. Slå på kokande vatten och blanda om.
  7. Täck med lock eller en handuk och låt svalna.
  8. Låt stå 4 dagar i kylskåp.
  9. Sila saften och slå upp på väl rengjorda flaskor.

Citron- och timjansnaps

Snart är det midsommar så det är dags att krydda sin egen midsommarsnaps. I år kör jag lite medelhavsinsprerat med citron och timjan. Passar till det mesta på en midsommarbuffé.

  • 35 cl vodka, med neutral smak
  • 1 citron, ekologisk
  • 4 kvistar färsk timjan
  1. Skrubba och tvätta citronen i ljummet vatten.
  2. Skär bort det yttersta skalet (bara det gula) med en potatisskalare eller en otshyvel.
  3. Lägg citronskal och timjankvistarna i en glasburk.
  4. Slå på vodkan och skruva på locket.
  5. Låt stå mörk i rumstemperatur i 1 vecka.
  6. Sila bort citronskal och timjankvistar.
  7. Häll tillbaka på flaskan eller någan annan trevlig flaska.
  8. Serveras bäst med en klassisk snapsvisa!

Gubbröretorsk i paket

Att laga fisk i paket, folie eller smörpapper, är ju väl beprövat och ger att fisken sällan blir torr. Dessutom är det ett enkelt sätt att tillaga fisken, i ugnen eller på grillen.

Här har jag använt torskrygg men man kan givetvis ta vilken vitfisk man vill. Fisken smaksätts med ingredienserna till Gubbröra, så man måste nog gilla det, eller åtmindstone anjovis.

För 4 personer:20150426

  • 4 rejäla ark aluminiumfolie
  • 4 bitar torskrygg á 150 g
  • 4 stora potatisa,r av fast sort
  • 4 ägg
  • 1 burk anjovisfiléer
  • 1 rödlök
  • 1/2 dl hackad persilja
  • 1 citron, ekologisk
  • smör
  • salt och peppar
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka äggen i ca 5 min. Spola i kallt vatten och skala dem.
  3. Skölj torskbitarna och låt rinna av på ett papper.
  4. Skölj citronen
  5. Skala och koka potatisen i ca 5 min.
  6. Skala och skiva löken.
  7. Ta av och skölj sedan potatisen i kallt vatten tills du kan ta i dem.
  8. Skär potatisarna i halvcentimetertjocka skivor.
  9. Fördela skivorna mitt på varje ark av folie.
  10. Salta och peppra potatisen.
  11. Lägg en torskbit på potatisen. Salta och peppra.
  12. Skär äggen i skivor och lägg på fisken.
  13. Öpnna anjovisburken men spara spadet.
  14. Lägg anjovisfiléerna på äggen.
  15. Fördela rödlök och persilja över allt.
  16. Häll på lite av anjovisspadet.
  17. Lägg på att par rejäla klickar smör på varje ark.
  18. Riv lite citronskal över och förslut paketen.
  19. Sätt in i ugnen i 15 min.
  20. Ta ut och låt vila i förslutna paket i 10 min.
  21. Servera med en sallad och kall öl.

Limoncello

Limoncello är en likör gjord på citronskal, vatten, alkohol och socker. Den produceras traditionellt i södra Italien, främst i området kring Neapelbukten, längs Amalfikusten och på Capri, men även på Sicilien och Sardinien. I Italien görs den på 98% sprit som kan köpas i butiker och spädes sedan med vatten.

Denna klassiska italienska likör är väldigt enkel att göra men här i Sverige får vi nöja oss med den sprit som säljs på Systembolaget. Den färdiga likören är ljusgul till färgen och får en sötsyrlig citronsmak. Limoncello dricks ofta iskall och efter en avslutad måltid som en digestif.

Av citronerna som blev över pressade jag ut saften och fryste in i ispåsar för att använda som smaksättare i bordsvatten, bakverk eller maträtter.

Till en sats limoncello:20150419

  • 15 ekologiska citroner
  • 70 cl vodka
  • 20 cl vodka
  • 2 dl florsocker
  1. Tvätta citronerna.
  2. Skala bort det yttersta gula skalet med en potatisskalare eller osthyvel.
  3. Lägg citronskalet i en stor burk och slå på 70 cl vodka.
  4. Sjruva på locket eller förslut med gladpack.
  5. Låt stå mörk och i rumstemperatur i en månad.
  6. Blanda 20 cl vodka med florsocker och se till att det löser sig.
  7. Häll sockerspriten i burken med citronsprit.
  8. Förslut och låt stå i ytterligare en månad.
  9. Sila bort citronskalen och slå på flaska.
  10. Servera väl kyld eller använd som drinkbas.

Paella

Viva España! Dags att göra skäl för bloggens namn, så här kommer Patriks paella, Spaniens svar på vår pytt i panna. En paellapanna är att föredra men en stor stekpanna går lika bra. Räkorna kan skalas innan eller när man äter, det är valfritt. Håll till godo!

För 4 personer:20150322

  • 3 dl risottoris, ex. Arborio
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 rödpaprika
  • 1/2 färsk chili
  • 0,5 g saffran
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond
  • 1 burk körsbärstomater
  • 1 kycklingfilé
  • 2 chorizo
  • 250 g frysta blåmusslor, förkokta
  • 8 kungsräkor, råa alt. 20 vanliga kokta räkor
  • 1,5 dl frysta göna ärtor
  • salt och peppar
  • olivolja att steka i
  1. Tina musslor och räkor.
  2. Skär kycklingen och chorizon i mindre bitar.
  3. Bryn kyckling och chorizo i lite olivolja på medelhög värme. Salta och peppra lite.
  4. Lägg kyckling och chorizo åt sidan men spara fettet i pannan.
  5. Skala och hacka löken.
  6. Fräs löken på medelvärme i fettet från chorizon och kycklingen.
  7. Skär paprikan i mindre bitar och lägg i pannan tillsammans med löken.
  8. Skala vitlöken och skiva den fint.
  9. Skiva chilin och lägg i chili och vitlök i pannan och blanda om.
  10. Lägg i riset och saffran och låt fräsa några minuter.
  11. Slå på hälften av vattnet och tillsätt kycklingfonden. Blanda om.
  12. Sila körsbärstomaterna och häll i vätskan i pannan.
  13. Lägg tomaterna åt sidan.
  14. Lägg i kycklingen och chorizon och slå på resten va vattnet. Blanda om.
  15. Låt sjuda på svag värme utan lock i 15-20 min. Riset ska ha lite hård kärna.
  16. Smaka av med salt och peppar
  17. Lägg i kungsräkorna och låt dem bli rosa. Vänd dem efter 2-3 min.
  18. Fördela ärtorna över pannan och sedan musslorna.
  19. Låt sjuda ytterligare några minuter så allt blir varmt.
  20. Servera med en ljus lager – ”Una cerveza por favor!”.

Kokospannacotta med marinerad ananas

Denna kokospannacotta med ananas marinerad i rom och dekorerad med chokladsås och rostad kokos serverades som dessert på nyårsafton, men passar förstås lika bra när som helst. Italien möter Karibien! Hur gott som helst!

När du väljer ananas, ta en som du lätt kan dra loss de innersta bladen på, då är den mogen.

För 4-6 personer:20150102

  • 1 burk (400 ml) kokosmjölk, gärna ”creamy”
  • 3 dl grädde, 40%
  • 2 msk råsocker
  • 4 msk kokosolja (kan uteslutas)
  • 1/2 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
  • 3 gelatinblad
  • 1 färsk ananas
  • 1 dl rom, gärna mörk
  • 2 msk råsocker
  • 50 g mörk choklad, 70%
  • 1 dl grädde, 40%
  • 1 dl kokosflingor
  1. Lägg gelatinbladen i ett kallt vattenbad.
  2. Blanda kokosmjölk, grädde, råsocker och vaniljpulver i en kastrull.
  3. Koka upp försiktigt.
  4. Krama ur gelatinbladen och blanda ner i den varma kokosgrädden.
  5. Häll upp i formar som du kan vända på och få ur pannacottan på en tallrik eller i portionsglas. Täck ytan med plastfolie för att förhindra skinnbildning.
  6. Ställ i kylskåp i minst 4 timmar, helst över natten.
  7. Om du ska stjälpa upp pannacottan på tallrikar kan det vara bra att frysa den något innan.
  8. Skär bort skalet på ananasen och dela den i fyra klyftor.
  9. Skär bort mittenstocken och skär fruktköttet i små bitar.
  10. Lägg i en skål och slå på rom och råsocker. Blanda om.
  11. Ställ i kylen i 2 timmar. Blanda om då och då. Smaka av, det kan behövas lite mer socker beroende på hur söt ananasen är.
  12. Rosta kokosen i en torr, het stekpanna. Rör hela tiden. Men var med, för det går fort. Kokosen ska bara få lite färg.
  13. Häll upp i en skål och låt svalna.
  14. Värm grädden, den ska inte koka, och hacka chokladen.
  15. Häll den varma grädden över chokladen och se till att den smälter. Låt svalna.
  16. Låt ananasen rinna av.
  17. Precis före servering stjälper du upp pannacottan på tallrikar (eller tar fram portionsglasen).
  18. Toppa pannacottan med den avrunna ananasen. Viktigt att göra detta precis innan servering då ananas innehåller ett ämne som gör att mejeriprodukter skär sig efter en stund.
  19. Ringla över chokladsås och strö sedan den rostade kokosen över.
  20. Servera!

Nötbröd

Här kommer ett enkelt, gott och nyttigt bröd som görs utan mjöl. Alltså glutenfritt och passar även LCHF:are, men kan givetvis ätas av alla. Passar likaväl som frukostbröd som till ostbrickan och tillsammans med en bit Brie och lite fikonmarmelad är det ett utmärkt tillbehör vid glöggminglet. Skär tunna skivor annars blir det väldigt mäktgt. Lite kruxigt är det att allt måste vägas, så man måste ha tillgång till en hushållsvåg. Nollställ vågen mellan varje ingrediens så kan du köra i en stor bunke direkt.

Till 1 bröd:20141220

  • 100 g valnötter
  • 100 g hasselnötter
  • 100 g sötmandel
  • 100 g krossade linfrön
  • 100 g sesamfrön
  • 150 g pumpakärnor
  • 150 g solroskärnor
  • 75 g torkade aprikoser, hackade (kan uteslutas)
  • 1,5 tsk salt
  • 100 g olivolja
  • 6 stora ägg (ta 7 ägg om de är lite mindre)
  1. Sätt på ugnen på 160 grader.
  2. Klä en bakform invändigt med bakplåtspapper.
  3. Väg upp alla ingredienser utom äggen i en stor bunke.
  4. Tillsätt äggen och blanda om ordentligt med en slev.
  5. Häll upp smeten i den klädda bakformen och släta till.
  6. Grädda i ugnen i 60 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna på ett galler, eller om du bakar på kvällen, i en handduk över natten.
  8. Eftersom brödet är drygt, då du skär tunna skivor, kan det vara smart att dela brödet och frysa in halva eller två 1/3- bitar, beroende på hur stor ”brödkonsument” du är.