Det ska börjas i tid

Många säger att matlagning är det sista hantverket som vi fortfarande praktiserar i varje hushåll. Detta är viktigt att bevara.

 Moltas gillar att laga mat.


Moltas gillar att laga mat.

Det finns också undersökningar som säger att man måste träna avsiktligt i 10 000 timmar på något för att bli riktigt bra på det – expert! Avsiktligt betyder att man måste prova nya metoder, dvs vara kreativ.

Hur som helst är det både viktigt och roligt att låta barnen vara med och laga mat. Låt dem dessutom vara med och välja minst en rätt i veckan. Det dröjer inte länge innan de väljer bort pizza och tacos, jag lovar. Moltas äter inte gärna spagetti och köttfärssås – utan parmesan!

Brunch dagen efter

Ibland sover man lite längre och då får man ta brunch istället. Den här rätten kallar jag Djävulens öga med fattiga riddare. Stinget i tomatsåsen kan man variera efter smak och den funkar lika bra som en Bloody Mary, fast utan sprit!

Till tomatsåsen

  • 1 burk krossade tomater
  • 1 liten gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1/2 – 1 chili eller chiliflakes efter smak
  • salt och peppar
  • 1 tsk socker
  • 4 äggulor
  • Olja att steka i
  1. Hacka löken fint och fräs den i 5 min på svag värme i en kastrull.
  2. Hacka chilin och lägg i kastrullen.
  3. Skär vitlöken i tunna skivor och blanda i tillsammans med löken och chilin.
  4. Häll på tomaterna och låt koka på svag värme i 10 min.
  5. Tillsätt socker och smaka av med salt och peppar.
  6. Häll upp i portionsskålar och lägg försiktigt i en äggula i varje. Låt stå någon minut eller två så att ägget koagulerar ytterst.

Till fattiga riddare:

  • 4 tjocka skivor ”gammalt” vitt bröd (ca 2-3 cm tjocka)
  • 2 ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 2 dl riven Parmesan eller Grana Padano
  • olja att steka i
  1. Skär rektangulära stavar av brödet. Se till att ingen kant kommer med.
  2. Vispa 1,5 dl mjölk med vetemjölet. Se till att det inte finns några klumpar.
  3. Tillsätt äggen och resten av mjölken och vispa igenom ordentligt.
  4. Lägg i brödstavarna och låt dem riktigt suga åt sig smeten.
  5. Ta upp dem och låt dem droppa av. Rulla sedan i den rivna osten.
  6. Häll i rikligt med olja i en panna. (Har du en fritös så använd den.)
  7. Stek på medelvärme tills de är gyllenbruna runt om.
  8. Lägg att vila på ett hushållspapper.

De fattiga riddarna ska sedan doppas i ägget och tomatsåsen.

Nässelsoppa med pocherat ägg

Nu är det tid att plocka de små späda skotten av brännnässlor, men använd handskar och sax. Detta är en soppa som är rena hälsobomben. Nässlor innehåller C-vitamin, folacin, betakaroten, kalcium, järn och magnesium.

  • 2 liter nässelskott
  • 1 liter vatten
  • 2 msk kycklingfond eller 2 buljongtärningar
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk maizena
  • 1 tsk blad av färsk timjan
  •  peppar
  • 1/2 dl sherry (kan uteslutas)
  • 4 ägg
  • 1 tsk matolja
  • plastfilm
  1. Lägg nässlorna i en kastrull och häll på vattnet. Koka i 15 min.
  2. Ta lite plastfilm (ca A4-storlek) och vik dubbelt. Smörj mitten med lite matolja och stoppa ner plasten i ett glas så det bildar en påse. Knäck ett ägg i och lyft upp påsen. Förslut påsen genom att försöka få ut all luft och snurra sedan och knyt en knut. Gör på samma sät med övriga äggen.
  3. Koka äggen i ca 3 min (då är gulan rinnande).
  4. Lägg äggen i kallt vatten (helst isvatten) i 5-10 min så de inte efterkokar.
  5. Sila av nässlorna men spara vätskan.
  6. Krama ur vätska ur nässlorna och lägg åt sidan.
  7. Koka upp vätska igen och tillsätt kycklingfonden, sherry och timjan. Låt koka i 5 min.
  8. Tillsätt nässlorna och kör soppan slät med en stavmixer (eller hacka nässlorna fint innan ni lägger i dem).
  9. Bland ut maizena i lite kallt vatten och hälli soppan under omrörning.
  10. Tillsätt crème fraiche och smaka av med peppar. Håll soppan varm
  11. Ta upp påsarna och ta ur äggen försiktigt.

Servera soppan med de pocherade äggen i.

Pastramikrydda

 

 

Fredagsmiddagen bestod av lite italienska antipastirätter. Tyvärr fanns ingen pastrami, men här kommer receptet på kryddblandningen, som kan vara svårt att få tag på.

Köttet har först saltats och sedan kryddats20120420 med en kryddblandning och rökts lätt. Trots att pastrami i svenska affärer oftast är griskött, så har detta aldrig använts som ”officiell” pastrami. I USA är nötköttspastrami, gjort av bringa, det allra vanligaste. Det finns även pastrami av kalkon.

  • 1 tsk torkad vitlök
  • 1 tsk brunt senapsfrö
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk grönpeppar
  • 2 tsk rosépeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker

Mortla alla kryddorna tillsammans och häll i en burk.

Orientalisk kycklinggratäng

 

En kycklinggratäng inspirerad av de orientaliska smakerna.20120419

 

 

 

 

 

För 4 personer:

  • 2-3 kycklingfiléer
  • 2 purjolök
  • 4 dl grädde
  • 3 msk mango chutney
  • 1-2 tsk sambal oelek
  • 3 dl riven ost
  • 1 msk maizena
  • salt och peppar
  • smör att steka i
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta bort blasten och yttersta skalet på purjolöken och skölj den.
  3. Dela purjon på längden och skär sedan på tvären till tunna strimlor.
  4. Fräs purjon i en rejäl klick smör på medelvärmei ca 5 min. Den ska inte ta färg.
  5. Häll sedan på 1 dl grädde och låt det puttra i 5 min.
  6. Häll över purjon i en ungsfast form som är smord.
  7. Strimla kycklingen och stek den i en het panna. Salta och peppra.
  8. Lägg kycklingen på purjon i ugnsformen.
  9. Blanda ut maizenan i lite grädde.
  10. Blanda sedan grädde, mango chutney och sambal oelek till en sås.
  11. Häll sedan i maizenaredningen i såsen och häll såsen över kycklingen.
  12. Strö över den rivna osten och grädda i ugnen 10-15 min tills osten blir gyllenbrun.

Servera med ris.

Färsbiffar med grönpepparsås

 

20120417_2

 

 

 

 

 

 

Lite vardagslyx, som sonen uttryckte det.

För 4 personer:

  • 500 g nötfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1/2 dl grädde
  • 1 ägg
  • salt och peppar
  • smör att steka i
  1. Blanda ströbröd och kryddor med grädden. Låt svälla något.
  2. Blanda ner ägget och sedan nötfärsen.
  3. Gör små biffar och stek dem på medelvärme i lite smör.

Till såsen:

  • 1 liten gul lök eller en scharlottenlök
  • 1 halv burk grönpeppar i lag
  • 2 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • soja efter färg och smak
  • 1 msk kalvfond
  • 1 msk maizena
  • salt och peppar
  • smör att steka i
  1. Hacka löken fint och låt den svettas i en panna på medelvärme.
  2. Häll i den avrunna grönpepparn och låt den fräsa med i några minuter.
  3. Häll på grädden och kalvfonden och låt det sjuda i ca 10 min.
  4. Häll på nästan all mjölk och lite soja. Låt koka upp
  5. Blanda ut maizena med lite kall mjölk och bland försiktigt ner i såsen tills den tjocknar något.
  6. Smaka av med salt och peppar.

Servera gärna med klyftpotatis – för att få lite vardagslyx.

Dyrbara delikatesser

 

20120417Matlagning är beroende av bra råvaror och pikanta smaksättare. Det finns delikatesser som vissa är beredda att betala ofantliga summor för att få avnjuta.

Jag har haft möjligheten att smaka många goda och mindre goda så kallade delikatesser. Jag fick, på en restaurang av det finare slaget, i Paris vara med om några unika smakupplevelser. Vi åt en smakmeny med 6 olika rätter med 6 olika viner. Denna meny innehöll bland annat kalvbräss, ostron och gåslever (foie gras) men också tryffel.

Tryffel är något man älskar eller hatar. Jag vet inte riktigt var jag står. Tryffel är en underjordisk svamp, som faktiskt kan skördas på Gotland, men skördas framför allt i Frankrike och Italien. Den används främst som smaksättare och då i såser, men kan även hyvlas fint över en pasta eller risotto med en gräddig sås. Det finns svart och vit tryffel, där vit anses som den finaste och där Italien står för 80% av årsskörden. Svart tryffel från Gotland, av sk. Bourgognetyp, kostar ca 7 000 kr/kg vilket är samma pris som på rent Sterlingsilver.

Det kan tyckas dyrt men det finns andra smaksättare som kostar betydligt mer – Saffran! Saffran kommer från pistillerna på krokusblomman och det krävs minst 100 000 blommor för att få ihop 1 kg saffran. Priset på saffran variera beroende på hur skördarna faller ut men ligger mellan 25-50 000 kr/kg.

I Sverige är vi ganska vana vid saffran och ser det som en ganska naturlig krydda i vårt saffransbröd till jul. Som tur är så är saffran ganska drygt, 0,5g blandat med lite socker sätter smak och färg på 35 liter vatten. Intressant är också att saffran innehåller 150 olika doft- och smakämnen.

Vill man verkligen kosta på sig när det gäller delikatesser ska man ge sig på belugakaviar, eller rysk kaviar, som den kallas allmänt. Den mesta av belugakaviaren kommer faktiskt från Iran, och för den oinvigde så är det rommen från en mycket primitiv fisk som heter Hus, som tillhör ordningen störartade fiskar. Om priset Priset på belugakaviar står i paritet med smaken kan jag inte uttala mig om men i butik ligger priset runt 120-150 000 kr/kg vilket kan jämföras med priset på guld som är ca 350 000 kr/kg.

Korvgryta Tex Mex

 

20120416

 

 

 

 

 

En mustig korvgryta att servera med ris.

För 4 personer:

  • 500g falukorv (alt. chorizo om man vill ha den lite hetare)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk majs
  • 2 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk oregano
  • 2 tsk tomatpure
  • 1/2 färsk chili
  • 2 msk maizena
  • salt och peppar
  • olivolja att steka i
  1. Hacka löken fint och låt den svettas några minuter i olivolja på medelvärme i en gryta
  2. Hacka chili och skiva vitlöken och lägg i grytan.
  3. Skär korven i bitar och lägg i grytan. Höj värmen något.
  4. Stek korven tills den får lite färg.
  5. Lägg i tomatpure och kryddorna och rör om någon minut.
  6. Häll på grädden och blanda om.
  7. Blanda ut majsena i lite av den kalla mjölken.
  8. Häll i mjölken och häll sedan sakta i majsenaredningen, lite åt gången tills såsen blir lite simmig.
  9. Smaka av med salt och peppar
  10. Strax innan servering häller du i den avrunna majsen. Låt stå någon minut innan servering så majsen blir varm.

Hasta la vista

Varm krabbtoast

 

20120415_2

 

 

 

 

 

 

Lite lyxig söndagslunch i vårsolen.

För 4 personer

  • 1 hel färsk krabba eller en burk krabbkött
  • 1 pkt Philadelphiaost
  • 1/2 färsk chili
  • färsk koriander
  • 1 dl riven ost (präst, cheddar eller liknande)
  • salt och peppar
  • 8 skivor vitt bröd
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Öppna krabban och tar ur köttet. Det bruna köttet i skalet och eventuell rom lägger du i en finmaskig sil. Passera det bruna köttet och rommen genom silen. Tar det vita köttet ur kroppen, klor och ben. Själva kroppen delas på mitten för att komma åt alla skrymslen att skrapa ur kött.
  3. Blanda Philadelphiaosten med det passerade krabbköttet.
  4. Hacka chilin och koriandern och blanda i ostsmeten
  5. Blanda i den rivna osten och till sist det vita krabbköttet.
  6. Smaka av med salt och peppar
  7. Bred lite smör på varje brödskiva.
  8. Fördela krabbsmeten lika på fyra av brödskivorna. Toppa med resterande brödskivor.
  9. Stek toastarna på båda sidor i en het grillpanna så de får grillränder.
  10. Sätt in toastarna i ugnen i ca 5 min så de blir genomvarma.

Servera med lite fräsch sallad och ett glas kall öl.

American Pancakes

 

20120415Söndagsfrukost i osundhetens tecken. Det är man värd ibland och ungarna blir glada.

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 dl vaniljyoghurt
  • 2 ägg
  • 1 krm salt
  • 1/2 tsk socker
  1. Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en skål.
  2. Häll på 3 dl vaniljyoghurt och vispa väl så alla klumpar försvinner.
  3. Knäck i de två äggen och vispa ordentligt.
  4. Späd eventuellt med mer yoghurt. Smeten ska vara lite tjockare än vanlig pannkakssmet.
  5. Låt stå och vila några minuter.
  6. Stek på medelvärme i smör.

Servera med lite sirap ringlat över. Är man riktigt ambitiös serverar man med knaperstekt bacon och lönnsirap.