Pistageglass

Pistage tillhör favoritsmakerna på glass. Den blir extra smarrig när man gör den själv.

Ger 4 portionsformar:20120630

  • 100 g socker
  • 50 g osaltade pistagenötter
  • 1/2 dl vatten
  • 4 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • bittermandelolja
  • ev. grön karamellfärg
  1. Hacka pistagenötterna fint
  2. Blanda de hackade nötterna, vattnet och 50 g socker i en kastrull. Låt sjuda i 10 min.
  3. Ta av kastrullen och droppa i 1-2 droppar bittermandelolja och ev. lite karamellfärg.
  4. Låt pistagepastan svalna helt.
  5. Vispa äggulorna med 50 g socker till ett pösigt, vit skum.
  6. Vispa grädden, inte för fast. Den ska rinna långsamt av visparna.
  7. Blanda ner pistagemassan i äggsmeten.
  8. Vänd försiktigt ner äggsmeten i vispgrädden.
  9. Fördela smeten i 4 portionsskålar eller i en avlång form. Klä gärna formarna med plastfilm.
  10. Ställ i frysen i minst 4 timmar eller gör glassen dagen innan.

Servera gärna pistageglassen med lite skivade jordgubbar.

Het paprikasoppa

Soppa kanske inte direkt är sommarmat men den här heta paprikasoppan med sitt sting av chili kan passa.

För 4 personer:20120629

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 färsk chili
  • 3 medelstora potatisar
  • 1 morot
  • 4 röda paprikor
  • 2 inlagda, grillade paprikor
  • 1 liter höns- eller grönsaksbuljong
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • salt och peppar
  • olivolja till stekning
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka lök, vitlök och chili.
  3. Dela paprikan och ta ur kärnor och det vita.
  4. Lägg paprikorna på en plåt och rosta dem så de börjar få färg samt bli bubbliga. Låt svalna något.
  5. Skala morot och potatis och skär dem i bitar.
  6. Fräs löken i lite olja på medelvärme i några minuter.
  7. Lägg i chili och vitlök och låt dem fräsa någon minut.
  8. Lägg i morot och potatis och låt fräsa några minuter.
  9. Skär den inlagda paprikan och den rostade paprikan i bitar och lägg i dem.
  10. Tillsätt paprikapulvret och rör om.
  11. Häll på buljongen och låt soppan sjuda i 30 min.
  12. Ta av soppan och kör den slät med stavmixer eller i matberedare.
  13. Smaka av med salt och peppar.

Servera gärna soppan med en klick crème fraiche och en bit lantbröd.

BBQ-sås

Mycket ingredienser men lätt att tillaga. Gör gärna såsen dagen innan så hinner den ”sätta sig”.

Blir ca 5 dl.20120627

  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 färsk chili
  • 1 dl chilisås
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 dl krossade tomater
  • 1/2 dl mango chutney
  • 1 msk sirap
  • 2 msk Worcestershiresås
  • 1 tsk Liquid Smoke
  • 1/2 tsk rökt paprikapulver
  • 1/2 tsk Cayennepeppar
  • 25 g mörk choklad (70%)
  • vatten att späda med
  • salt och peppar
  • olja att steka i
  1. Hacka lök, vitlök och den färska chilin.
  2. Fräs löken i olja några minuter på medelvärme.
  3. Lägg i vitlök och chili och låt fräsa i någon minut.
  4. Blanda i alla övriga ingredienser utom choklad, vatten, salt och peppar.
  5. Rör om och låt såsen sjuda under lock, på svag värme, i ca 15 min. Ta av kastrullen.
  6. Lägg i chokladen och rör om tills den smält helt.
  7. Mixa såsen slät med stavmixer eller i en matberedare. Späd eventuellt med vatten till önskad konsistens.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Låt såsen svalna till rumstemperatur.

Serveras till allt grillat kött eller kyckling.

Västindiska fritters

Goda tilltugg till en Mojito eller lite snacks till ölen, medan man väntar på att köttet på grillen ska bli klart.

Ostfritters20120626_1

  • 3 dl vatten
  • 100 g majsmjöl
  • 100 g riven, smakrik ost
  • salt
  • olja att fritera eller steka i
  1. Koka upp vatten och salt och rör sedan i majsmjölet.
  2. Rör till en jämn, tjock smet.
  3. Ta av kastrullen och rör i osten och låt smeten svalna.
  4. Gör små stavar och fritera i fritös eller stek i rikligt med olja tills de är gyllenbruna.
  5. Låt rinna av på hushållspapper.

 

Majsfritters20120626_2

  • 1 burk majs (ca 300 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 gul lök
  • 1/2 färsk chili
  • 1/2 röd paprika
  • 3 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • salt och peppar
  • olja att fritera eller steka i
  1. Kör majs, vitlök, lök, paprika och chili i en mixer eller matberedare, till en slät massa.
  2. Häll över i en skål och blanda i mjöl, bakpulver, salt och peppar.
  3. Vispa samman ägg och mjölk och blanda ner i massan tills det blir en tjock smet.
  4. Forma smeten till små tjocka plättar.
  5. Fritera i fritös eller stek i rikligt med olja.
  6. Låt rinna av på hushållspapper.

Midsommarmat

Sill, färskpotatis och nubbe hör midsommaren till. Här kommer en klassiker – matjessill med hackat ägg och brynt smör. Så gott!

För 4 personer:20120630_2

  • 400-500 g avrunnen matjessill i bitar eller filé
  • 4 ägg
  • 1 rödlök
  • 150 g smör
  • 1 knippe gräslök
  • Några dillkvistar
  • 600 g färskpotatis
  • salt
  1. Koka äggen så de precis blir hårdkokta. Låt äggen svalna.
  2. Skrubba potatisen noga och koka den med dillkvistar i saltat vatten.
  3. Hacka rödlöken och gräslöken fint.
  4. Hacka äggen.
  5. Smält smöret och låt det brynas så det blir gyllenbrunt.
  6. Lägg matjessillen i mitten på ett avlångt fat.
  7. Lägg potatis på båda sidor utmed sillen.
  8. Strö det hackade ägget över sillen.
  9. Strö sedan den hackade löken och gräslöken över ägget.
  10. Ringla det varma brynta smöret över sillen och ägget.

Avnjutes med en kall öl och en liten nubbe av valfri sort.

Vill man portionsservera kan man skiva potatis och lägga lite omlott i en rad på en tallrik. Lägg sedan en hel sillfilé på potatisen. Lägg på hackat ägg, rödläk och gräslök och ringla sedan brynt smör över.

Långtradarsmörgås

Långtradarsmörgås var en klassiker på alla vägkrogar innan alla hambugerrestauranger och bensinmackar med korv och subs dök upp. Här har jag uppgraderat originalet lite.

Till en smörgås:

  • 1 stor brödskiva, helst en halv under- eller överdel av en s.k. hålkaka
  • 1 ägg
  • 4-5 skivor falukorv
  • 3 skivor bacon
  • 4 skivor tomat
  • rödlök
  • majonnäs
  • Salt och peppar
  1. Stek baconen knaprig och lägg på ett hushållspapper att rinna av.
  2. Skiva lite rödlök.
  3. Stek falukorvsskivorna. Snitta dem i kanten så de inte kupar sig.
  4. Stek ägget. Gärna med gulan hel. Salta och peppra lite.
  5. Bred majonnäs efter smak på brödskivan.
  6. Lägg på tomatskivorna och lite rödlök efter egen smak.
  7. Lägg sedan på korvskivorna och därefter ägget.
  8. Toppa med baconskivorna.

Servera gärna med en kall öl!

Gumbo

En mustig och samtidigt fräsch, kreolsk gryta som bygger på ”den heliga treenigheten”, lök, paprika och selleri samt en mörk redning som kallas roux. En äkta gumbo ska också innehålla ockra och råa kräftor. Här kommer en lite enklare variant då ockra och råa kräftor kan vara svårt att få tag på.

För fyra pers:20120613

  • 1 stor kycklingfilé
  • 2 chorizokorvar
  • 1/2 pkt bacon
  • 12 jätteräkor, helst råa
  • 2 majskolvar
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond eller en buljongtärning
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 paprika
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 färsk chili
  • 1/2 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk färsk timjan (bara bladen)
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk ljust muscovadosocker
  • 1 lime
  • salt och peppar
  • olja att steka i
  1. Skär selleri, paprika och lök i bitar.
  2. Hacka chili och vitlök fint.
  3. Ta en gryta och häll i olja. Fräs selleri, lök och paprika i några minuter.
  4. Lägg i den hackade chilin och vitlöken och låt fräsa någon minut.
  5. Häll på de krossade tomaterna och tomatpurén
  6. Skär baconen i bitar och stek i en stekpanna och lägg sedan i grytan.
  7. Skär kycklingen och korvarna i bitar och stek dem. Lägg dem sedan i grytan.
  8. Tillsätt kycklingfonden/buljongtärningen, kryddorna och sockret och rör om. Låt sjuda under lock i 10 min.
  9. Tvätta limen i ljummet vatten. Dela limen och majskolvarna i bitar och lägg i grytan och rör om. Låt sjuda under lock i 10 min.
  10. Skala räkorna men spara stjärtfenorna. Skär försiktigt längs ryggen på räkorna och ta bort strängen.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Lägg i räkorna i grytan och rör om och lägg på locket. Stäng av värmen och vänta i ca 5 min. eller tills räkorna blivit rosa.

Servera gytan med ris eller ett gott bröd att doppa i den goda såsen.

Indisk fisk

En kryddig och god fiskrätt som serveras med ris och uppfriskande raita.

För 4 pers:20120612

  • 4 st filéer (ca 600 g) av tilapia, aborre eller annan fast vit fisk
  • rismjöl eller vetemjöl
  • 1 färsk chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk färsk riven ingefära (går bra med pulver också)
  • 1 tsk malen koriander
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1 msk mango chutney
  • 1/2 tsk vitvinsvinäger
  • olja att steka i
  1. Blanda alla kryddorna, chutneyn och vinägern till en pasta i en mortel.
  2. Bred kryddpastan på båda sidor av fiskfiléerna.
  3. Vänd sedan filéerna i mjölet.
  4. Stek filéerna på medelvärme i rikligt med olja. ca 2-3 min på varje sida.

Servera med kokt ris och raita (man kan köpa färdig kryddblandning).

Raita

  • 4 dl matlagningsyoghurt
  • 1/2 färsk chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 knippe färsk mynta
  • 1/2 gurka
  • 1 lime
  • salt och peppar
  1. Hacka chilin fint.
  2. Blanda ner den i yoghurten och riv ner vitlöksklyftan.
  3. Riv gurkan, salta lätt och låt den rinna av.
  4. Hacka ca 1 dl mynta och blanda ner i yoghurten
  5. Blanda ner den avrunna gurkan i yoghurten.
  6. Riv ner skalet av limen i yoghurten och blanda om.
  7. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite limesaft.
  8. Låt såsen stå och dra i någon timme.

Pulled pork

Det här är en amerikansk variant på kebab. Det tar sin lilla tid men sköter sig själv. För tillagningen behövs en ugnsfast gryta med lock.

  • benfri kotlett i bit eller karré i bit20120611
  • 2 msk tomatpuré
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk paprika pulver, gärna rökt
  • 1/2 färsk chili
  • 1 tsk soja
  • 1 msk sirap
  • svartpeppar och salt
  • vatten
  • 2 msk olja
  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Hacka chilin och vitlöken fint.
  3. Blanda den hackade chilin och vitlöken med tomatpurén i en skål.
  4. Blanda i paprikapulver, soja, sirap och olja
  5. Smaka av med svartpeppar och salt
  6. Späd med eventuellt med lite vatten men såsen ska vara ganska tjock så den kan smetas ut på köttet.
  7. Lägg köttet i den ugnsfasta grytan och smeta ut såsen över köttet.
  8. Sätt på locket och sätt in i nedre delan av ugnen. Låt stå i ugnen i 5 timmar.
  9. Ta ut köttet ur ugnen och tag två gafflar och dra isär köttet i strimlor. Blanda köttet med såsen som bildats.

Servera i hamburgerbröd, pitabröd, mjuka tortillas eller med ris och valfria tillbehör som skivad lök, majs, coleslaw, sallad, tomat, gurka, crème fraiche eller BBQ-sås.

Valnötstårta

En riktig kaloribomb men så ack god. Och den räcker till många, 12-15 personer.

  • 4 ägg20120609
  • 1,5 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 msk kakopulver
  • 2 msk smält smör
  • 75 g smält, mörk choklad (helst 70%)
  • ca 3 dl fint hackade valnötter
  • Halva valnötter till garnering
  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Smörj en hög sockerkaksform ca 20 cm i diameter.
  3. Vispa ägg och socker så det blir ljust och luftigt.
  4. Sikta ihop mjöl och kakao och vänd ner i smeten med en sked.
  5. Rör ner smält smör, smält choklad och de hackade valnötterna.
  6. Häll smeten i kakformen och grädda i ugnen i 30-35 min.
  7. Låt kakan svalna i formen i 5 min och stjälp sedan upp på ett galler så den får svalna helt.

Glasyr och fyllning

  • 150 g smält, mörk choklad (helst 70%)
  • 250 g rumstempererat smör
  • 6 dl florsocker
  1. Smält chokladen och låt den svalna något.
  2. Vispa ihop smöret med florsockret tills det är ljust och luftigt. Ta lite florsocker åt gången, annars ”dammar” det väldigt.
  3. Vispa ner den smälta chokladen
  4. Dela den kalla kakan i två skivor.
  5. Bred på 1/3 av glasyren på den undre skivan och lägg sedan på den andra skivan.
  6. Bred sedan den resterande glasyren över kakan och på sidorna.
  7. Dekorera med halva valnötter.
  8. Ställ tårtan i kylskåp ett par timmar så glasyren hinner stelna.

En ganska mastig tårta som man inte ska ta för stora bitar av (men man kan ta flera)!