Pistage tillhör favoritsmakerna på glass. Den blir extra smarrig när man gör den själv.
- 100 g socker
- 50 g osaltade pistagenötter
- 1/2 dl vatten
- 4 äggulor
- 3 dl vispgrädde
- bittermandelolja
- ev. grön karamellfärg
- Hacka pistagenötterna fint
- Blanda de hackade nötterna, vattnet och 50 g socker i en kastrull. Låt sjuda i 10 min.
- Ta av kastrullen och droppa i 1-2 droppar bittermandelolja och ev. lite karamellfärg.
- Låt pistagepastan svalna helt.
- Vispa äggulorna med 50 g socker till ett pösigt, vit skum.
- Vispa grädden, inte för fast. Den ska rinna långsamt av visparna.
- Blanda ner pistagemassan i äggsmeten.
- Vänd försiktigt ner äggsmeten i vispgrädden.
- Fördela smeten i 4 portionsskålar eller i en avlång form. Klä gärna formarna med plastfilm.
- Ställ i frysen i minst 4 timmar eller gör glassen dagen innan.
Servera gärna pistageglassen med lite skivade jordgubbar.