Laxknyten med skagensås

På semester! Lever lantliv i Skräddarstugan hos storkusinen. Långa, trevliga, gemensamma middagar. Dessa laxknyten åt vi härom kvällen med nyupptagen färskpotatis och en utsökt Skagensås.

För 4 personer:20120729

  • 4 st portionsbitar lax
  • olivolja
  • gräslök
  • sweet chili sås
  • 1 citron
  • salt och peppar
  • aluminiumfolie
  1. Sätt på ugnen på 200 grader eller tänd grillen.
  2. Tag 4 bitar folie i A4-storlek (dubbelt om du ska grilla).
  3. Lägg en laxbit på varje folieark, med skinnsidan nedåt.
  4. Salta och peppra efter smak.
  5. Ringla över sweet chilisås och lite olivolja.
  6. Hacka lite gräslök och strö över.
  7. Toppa med lite rivet skal av citronen.
  8. Vik ihop folien så den får formen av en liten båt med vecket uppåt.
  9. Sätt in i ugnen eller lägg på grillen i 10-15 min (lite längre i ugnen).

Skagensås

  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 halv burk stenbitsrom
  • 300 g oskalade räkor
  • 1 stort knippe bladpersilja
  • 1 knippe gräslök
  • 1 citron
  • salt och vitpeppar
  1. Skala de tinade räkorna
  2. Blanda majonnäsen med lite av crème fraichen.
  3. Blanda i resten av crème fraichen.
  4. Lägg i stenbitsrom och de skalade räkorna och blanda om.
  5. Hacka persiljan och gräslöken fint och blanda i såsen.
  6. Smaka av med salt och peppar och lite saft från citronen.

Moltas Megatårta

Nu är födelsedagarna snart till ända. Moltas har ägnat merparten av dagen till att spela på sin nya elbas. Smoke on the water (Deep Purple), Heaven’s on fire (Kiss) och egenkomponerat. Under eftermiddagen var släkt och vänner här och grattade och då bjöds det på Moltas Megatårta, som han gjort själv. Till kvällsmat hade han beställt Spareribs sweet chili and honey.

Moltas Megatårta20120722

  • 1 pkt tårtbottnar (3 st)
  • 4 dl kall mjölk
  • 10 msk marsánpulver
  • 8 dl vispgrädde
  • 1 burk blåbärssylt ca 400 g
  • 3 tsk socker
  • färska blåbär till dekoration
  • 1 lime
  1. Vispa marsánkräm med mjölken och marsánpulvret. Vispa i lite pulver åt gången.
  2. Låt krämen stå kallt i ca 10 min.
  3. Vispa 3 dl av vispgrädden med 1 tsk socker.
  4. Blanda marsánkrämen med den vispade grädden.
  5. Ta en tårtbotten och bred ut hälften av blåbärssylten på den.
  6. Ta hälften av marsánkrämen och bred den över syltlagret.
  7. Lägg på en tårtbotten och upprepa proceduren med sylt och marsánkräm.
  8. Lägg på den sista tårtbotten.
  9. Vispa den kvarvarande grädden med 2 tsk socker. Ganska fast ska grädden vara.
  10. Täck hela tårtan med vispad grädde.
  11. Dekorera med färska blåbär och rivet skal av en lime.

Födelsedagar på rad

Nu fylls det år på rad i familjen. I morgon, lördag fyller det äldsta barnet 21 år och på söndag fyller det yngsta 9 år. Victoria (21) har beställt valnötstårtan i present och Moltas har komponerat en egen skapelse – Moltas Megatårta, som ska tillverkas i morgon. Vi får återkomma med det receptet.

American Steak Sandwich

Min egen variant på Philadelphia Steak Sandwich.

För 4 personer:20120713

  • 2 stora skivor utskuren biff – lätt frusna
  • 1 lång baguette eller 4 små
  • 1 paprika
  • 1 gul lök
  • 2 tomater
  • sallad
  • 8 skivor smakrik ost
  • 8 msk chilimajonnäs
  • smör att steka i
  1. Skala och skiva löken tunt.
  2. Dela paprikan och ta bort kärnor och det vita.
  3. Skiva paprikan tunt.
  4. Stek lök och paprika i rikligt med smör på medelvärme. Låt dem gå i 10 min på svag värme.
  5. Strimla salladen och skär tomaterna i tunna skivor.
  6. Skär det lätt frusna köttet i tunna skivor.
  7. Skär baguetten i 4 lika stora bitar och dela dem på längden.
  8. Bred chilimajonnäs på båda snittytorna på varje baguette.
  9. Lägg sallad och tomatskivor på de 4 underdelarna.
  10. Lägg löken och paprikan åt sidan.
  11. Hetta upp pannan rejält.
  12. Bryn det skivade köttet snabbt.
  13. Sänk värmen och lägg i löken och paprikan.
  14. Blanda köttet med löken och paprikan.
  15. Dela upp köttblandningen i fyra lite avlånga högar.
  16. Lägg 2 skivor ost på varje hög och lägg ett lock på stekpannan. Vänta någon minut.
  17. Ta en stor stekspade och försök lyfta över en hög med kött på varje underdel.
  18. Lägg på överdelarna.

Servera eventuellt med pommes frites.

Senapsmarinerad strömming

Färsk, stekt strömming är bland det godaste som finns. Här har jag marinerat dem i senapsgrädde i ett dygn……mums.

För 4 personer:20120712

  • 600 g strömmingsfiléer
  • 3 dl grädde
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk stark och söt senap
  • salt och peppar
  • ströbröd
  • smör att steka i
  1. Dra eller klipp bort ryggfenan på filéerna.
  2. Skölj filéerna i kallt vatten. Låt rinna av.
  3. Blanda grädde och senap i en skål.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg i strömmingsfiléerna i senapsgrädden. Se till att grädden täcker filéerna.
  6. Täck över skålen med plastfilm och låt den stå i kylskåp i ett dygn.
  7. Häll rikligt med ströbröd på en tallrik.
  8. Ta upp filéerna en och en och vänd dem i ströbröd. Lägg dem att vila någon minut.
  9. Stek filéerna i rikligt med smör på medelhög värme, ca 2 minuter på varje sida.

Servera med färsk potatis eller potatismos, skirat smör och eventuellt lingonsylt. Eller varför inte prova på en knäckesmörgås med lite skivad rödlök och dill. Till detta dricker man med fördel en kall öl.

Sommarkyckling

En mustig gryta med krispig gurka. Såsen är oemotståndligt god. Ha gärna en brödbit till hands för att suga upp de sista dropparna av såsen.

För 4 personer:20120709

  • 2-3 kycklingfiléer (beroende på storlek)
  • 1 pkt bacon
  • 1 gurka
  • 3 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk kycklingfond eller en buljongtärning
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 knippe gräslök
  • salt och vitpeppar
  • olja att steka i
  1. Skär bacon i små bitar och stek knaprigt.
  2. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar.
  3. Bryn kycklingbitarna i en gryta. Salta och peppra.
  4. Skala och skär vitlöken i tunna skivor.
  5. Lägg i vitlöken och häll på grädden.
  6. Tillsätt dijonsenap och fond. Rör om.
  7. Tillsätt mjölken och låt det sjuda i 10 min.
  8. Dela gurkan på längden och skrapa bort kärnorna i mitten.
  9. Skär gurkan i skivor.
  10. Tillsätt gurkan och bacon. Låt sjuda i 5 min.
  11. Klipp gräslök över grytan strax innan servering.

Servera med kokt färskpotatis.

Sommarcocktail

Så här i sommartider kan det passa med en cocktail blå som medelhavet och med smak av citrusfrukter men med lite bett i, i form av Tequila. Jag kallar den Blue Spider.

För 1 cocktail:20120708_2

  • 2 cl Tequila, helst ljus
  • 2 cl Cointreau
  • 2 cl blå Curacao
  • is
  • 1 blått cocktailbär eller en strimla av apelsinskal
  1. Lägg några isbitar i en shaker.
  2. Häll på Tequila, Cointreau och Curacao.
  3. Sätt på locket och skaka i någon minut.
  4. Sila och häll upp i ett isat cocktailglas.
  5. Dekorera med ett cocktailbär eller en strimla av ett apelsinskal.

Ugnsbakade körsbärstomater

Att ugnsbaka tomater i en lite söt marinad, lyfter fram tomatsmaken ännu mer. Passar lika bra till grillat som stekt kött eller fisk.

  • 500 g körsbärs- eller cocktailtomater på kvist20120708
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk ljust muscovadosocker eller strösocker
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kvist färsk timjan
  • salt och peppar
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj tomaterna men låt dem sitta kvar på kvisten.
  3. Blanda balsamvinäger, olivolja och socker till sockret löst sig.
  4. Riv vitlöksklyftan i marinaden.
  5. Riv av bladen på timjankvisten och blanda i marinaden.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg tomaterna i en ugnsfast form med hög kant.
  8. Häll marinaden över tomaterna och ställ in i ugnen.
  9. Ugnsbaka i 20-25 min. Ös tomaterna ett par gånger under tiden.
  10. Ta ut tomaterna och låt dem svalna lite innan servering.

Spareribs sweet chili and honey

Ikväll blev det en liten grillbuffé med hemmagjorda spareribs som huvudattraktion.

För 4 personer:20120707_2

  • 1,5 kg färska tunna revbensspjäll eller kamben
  • vatten
  • buljongtärningar eller kalvfond till stark buljong
  1. Dela eventuellt spjällen och lägg dem i en stor gryta.
  2. Häll på vatten så det täcker spjällen.
  3. Ta tillräckligt många buljongtärningar eller kalvfond så det blir en stark buljong.
  4. Koka spjällen i 1,5 timmar.
  5. Ta upp och låt svalna något.

Till glaze:

  • 1 dl chilisås av ketchuptyp
  • 1/2 dl sweet chili sås
  • 2 msk Worcestershiresås
  • 2 msk flytande honung
  • 1 tsk soja
  • 1/2 tsk Sambal Oelek
  • salt och peppar
  1. Blanda ihop alla ingredienser i en skål.
  2. Pensla spjällen på ena sidan
  3. Grilla på hög värme. Var aktsam så de inte blir brända.
  4. Pensla andra sidan och vänd spjällen.
  5. Pensla och vänd flera gånger.

Servera spjällen med klyftpotatis, grillad majs, cole slaw och ev. ugnsbakade körsbärstomater.

Makaronipudding

Med lite överblivna makaroner och några korvslantar från igår, slängde jag ihop en liten makaronipudding. Det sa bara slurp, så tog den slut.

För 4 personer:20120707

  • 8 dl färdigkokta makaroner eller annan pasta
  • ca 300 g stekt korv
  • 1 pkt bacon
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl riven ost
  • salt och peppar
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär bacon i småbitar och stek knaprigt.
  3. Skär korven i mindre bitar.
  4. Blanda makaroner, korv och bacon.
  5. Smörj en ugnsfast form.
  6. Häll makaroniblandningen i formen.
  7. Vispa ihop äggen med mjölken. Salta och peppra.
  8. Häll äggmjölken över makaroniblandningen.
  9. Strö över den rivna osten.
  10. Sätt in i mitten av ugnen och grädda till osten är gyllengul.