Stekt sockerkaka med ingefärshallon och limegrädde

En perfekt efterrätt att ta till om man skulle ha en bit torr sockerkaka över. Det fungerar givetvis med en nybakad också. Man kan också byta ut limegrädden mot vanlig vaniljglass.

För 4 personer:20120930_2

  • 4 skivor sockerkaka, ca 2 cm tjocka
  • 2 dl frysta hallon (eller färska)
  • 1/2 tsk mald ingefära
  • 0,5 dl florsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk socker
  • 1 lime
  • smör att steka i
  1. Tina hallonen och lägg dem i en kastrull.
  2. Sikta florsocker och ingefära över hallonen.
  3. Koka samman på svag värme. Ta av och låt svalna något.
  4. Vispa grädden med sockret.
  5. Riv ner skalet av limen i grädden och bland om.
  6. Skär sockerkakan i mindre kuber, 2×2 cm.
  7. Stek kuberna i smör på medelvärme tills de är gyllenbruna.
  8. Ta fram 4 portionsskålar och varva grädde, varma hallon och sockerkakskuber.
  9. Toppa med grädde.
  10. Servera!

Fläskkotlett Saltimbocca med risotto

En äkta saltimbocca (”hoppa in i munnen”) ska göras på innanlår av kalv, men jag fuskar och använder mig av benfri fläskkotlett som jag bankar ut. Vissa varianter av denna rätt görs som rullader med skinka och salvia inuti. Jag fördrar när köttet steks som vanligt.

Risotton till denna rätt är ett klassiskt grundrecept. Vill man bara äta risotto med valfri smaksättning så utgår man från detta och blandar sedan i svamp, skaldjur eller grönsaker.

För 4 personer:

Saltimbocca20120930

  • 4 skivor benfri kotlett, ca 2cm tjocka
  • 4 skivor lufttorkad skinka
  • 8 blad färsk salvia
  • 1 dl vitt vin, torrt
  • salt och svartpeppar
  • smör och olivolja att steka i
  1. Lägg köttbitarna mellan smörpapper  och banka ut dem med en köttklubba eller en stekpanna så de blir ca 0,5 cm tjocka.
  2. Salta och peppra köttet på båda sidor.
  3. Lägg två salviablad på varje köttbit och lägg sedan på en skinkskiva.
  4. Bryn dem i smör och olja med skinksidan upp i ca 3 min.
  5. Vänd dem och stek dem med skinkan nedåt i 1-2 min.
  6. Ta upp köttet och håll det varmt i ett foliepaket.
  7. Häll i vinet i stekpannan och vispa ur den.
  8. Låt såsen reducera något.
  9. Lägg tillbaka köttet i pannanmed skink sidan uppåt och ta av pannan från värmen.
  10. Servera med en klassisk risotto.

Risotto

  • 3 dl risottoris (Arborio eller Carnaroli)
  • 6 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond
  • 1 scharlottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl grädde
  • 1 dl riven parmesan eller Grana Padano
  • salt och peppar
  • olivolja att steka i
  1. Blanda vatten och kycklingfond i en kastrull och låt koka upp.
  2. Håll buljongen småkokande.
  3. Ta en tjockbottnad kastrull och häll i lite olivolja.
  4. Skala och hacka löken fint.
  5. Fräs löken några minuter på svag värme.
  6. Häll i riset och rör om direkt (nu ska det röras konstant i närmare 20 min).
  7. När riskornen blivit blanka slår du på vinet.
  8. Låt riskornen absorbera all vätska.
  9. Tillsätt nu den kokande buljongen, lite i taget (ca 1 dl), under omrörning.
  10. Tillsätt mer buljong när efterhand som den har absorberats av riset.
  11. När riskornen börjar bli mjuka på utsidan men hårda inuti (efter ca 15 min) tillsätter man grädden och eventuella tillbehör (svamp, skaldjur etc.).
  12. När risotton börjar bli krämig och riset är ”al dente” (efter ca 5 min) tar man av kastrullen från plattan.
  13. Blanda i den rivna osten och justera eventuellt konsistensen med buljong (risotton ska vara krämig och flyta ut lite på tallriken men ska ändå kunna ätas med gaffel).

Kycklingschnitzel med klyftpotatis

Det här är en av barnens stora favoriter. I brist på innanlår av kalv så fungerar kyckling alldeles utmärkt. Om man vill kan man banka ut kycklingfiléerna med en köttklubba eller en stekpanna. Jag gör inte det, för att få en saftigare schnitzel.

För 4 personer:20120928_2

  • 2 hela kycklingfiléer eller 4 delade
  • 1 ägg
  • vetemjöl
  • ströbröd
  • chiliflakes
  • salt och vitpeppar
  • olja och smör att steka i
  • 8 potatisar
  • olivolja
  • 1 citron
  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatisen och skär den i klyftor.
  3. Häll lite olja i en långpanna och olja in den.
  4. Lägg i potatisklyftorna och ringla lite olja över.
  5. Salta och ha på lite chiliflakes.
  6. Sätt i potatisen i ugnen i ca 30 min. Vänd potatisen några gånger.
  7. Dela kycklingfiléerna (om du inte använder färdigdelade).
  8. Vispa upp ägget i en djup tallrik.
  9. Häll upp lite mjöl på en tallrik och ströbröd på en annan tallrik.
  10. Vänd varje schnitzel först i vetemjöl, sedan i det uppvispade ägget och slutligen i ströbröd.
  11. Lägg åt sidan att vila några minuter.
  12. Stek schnitzlarna i rikligt med olja och smör på medelvärme.
  13. Servera med klyftpotatisen och bearnaisesås. Dekorera med en citronskiva (hade ingen hemma just i kväll):

Lammkorv med rostade rotsaker och parmesankräm

Lammkorv finns att köpa i de flesta välsorterade matbutiker. Ofta är de väldigt mustigt kryddade och en del är lätt rökta. Till de rostade rotsakerna kan man använda potatis, morot, palsternacka, rotselleri eller kålrot. Jag tog det jag hade hemma – morot och potatis.

För 4 personer:20120928

  • 4-6 lammkorvar
  • 750 g rotsaker
  • färsk timjan
  • 4 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl riven parmesan eller Grana Pandano
  • 1 citron
  • salt och peppar
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala rotsakerna och skär dem i klyftor/stänger.
  3. Häll lite olja i en långpanna och lägg i rotsakerna.
  4. Tryck till vitlöksklyftorna lite med skalet på och lägg i långpannan.
  5. Ta några timjankvistar och lägg dem bland rotsakerna.
  6. Ringla lite olja över och salta.
  7. Sätt in i ugnen i ca 30 min. Ta ut och vänd rotsakerna ett par gånger.
  8. Blanda crème fraiche och den rivna osten i en skål.
  9. Riv skalet av citronen i krämen och blanda om.
  10. Låt stå i 10 min och smaka sedan av med salt och peppar och eventuellt saft från citronen.
  11. Stek lammkorvarna i grillpanna eller stekpanna (med lite olja).
  12. Servera!

Cajungryta med kyckling och chorizo

Cajunköket kommer från en etnisk grupp, Cajuner, som härstammar från fransk-kanadensare som blev utvisade av britterna från Kanada i mitten av 1700-talet. De flesta Cajuner bor numera i den fruktbara sumpmarken i södra Louisiana, där de upprätthåller en egen och särpräglad kultur. Här har de utvecklat sitt kök med de råvaror som präglar regionen.

För 6 personer:20120926_2

  • 3 kycklingfiléer
  • 3 chorizo
  • 0,5 dl soja
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kyckling buljong eller 2 buljongtärningar
  • 1 dl grädde
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 färsk chili
  • 2 msk torkad oregano
  • 3 lagerblad
  • 1 msk färsk timjan, bladen
  • 3 tsk spiskummin
  • 2 tsk ljust muscovadosocker eller farinsocker
  1. Skär kycklingen i bitar och blanda med sojan.
  2. Skala och hacka löken fint.
  3. Fräs löken i lite olja i en gryta.
  4. Skala och skiva vitlöken.
  5. Skiva chilin.
  6. Låt chili och vitlök få fräsa med löken i någon minut.
  7. Tillsätt de övriga kryddorna och rör om.
  8. Tillsätt tomater, vatten, socker och kycklingfond.
  9. Koka upp och lägg i kycklingen (häll INTE i sojan som blir över).
  10. Koka i 15 min.
  11. Skiva och bryn Chorizon i en stekpanna.
  12. Lägg i Chorizon i grytan och slå på grädden.
  13. Koka upp.
  14. Servera med ris

Pasta con peperoni sottaceto e olive

”Man tager hvad man hafver.”, som Cajsa Warg sa, eller inte sa. Det finns inte bevisat att hon, som egentligen hette Christina Warg, uttryckt eller nedskrivit dessa ord.

Dagens lunch blev i alla fall lite av ovannämnda citat. En pastarätt baserad på vad som fanns hemma.

För 2 personer: 20120926

  • 250 g valfri pasta
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/4 färsk chili
  • 1 inlagd, rostad paprika
  • 20 svarta oliver med kärnor
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl vitt vin
  • riven Grana Padano
  • olivolja att fräsa i
  • salt och peppar
  1. Sätt på en kastrull med pastavatten. Salta när det kokar. (Pastavatten ska smaka som en kallsup i medelhavet)
  2. Skala och skiva vitlöken fint.
  3. Skiva chilin.
  4. Skär paprikan i mindre bitar.
  5. Fräs chilin och vitlöken i lite olivolja i någon minut.
  6. Lägg i paprikan och låt den fräsa med.
  7. Tryck till varje oliv med sidan av en kniv, så de spricker lite.
  8. Lägg i oliverna och slå på vinet.
  9. Låt det reducera lite.
  10. Slå på grädden och låt det sjuda tills såsen tjocknar något.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Häll av pastavattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen.
  13. Slå över pastasåsen och blanda om.
  14. Lägg upp i djupa tallrikar och strö riven ost över.

Krämig räksoppa

Om man lägger ner lite tid och kärlek på denna krämiga soppa så får man tillbaka så mycket i smak.

För 4 personer:20120925_2

  • 600 g räkor med skal
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 färsk chili
  • 2 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin, torrt
  • 4 msk koncentrerad skaldjursfond eller 2 fiskbuljongtärningar.
  • 1 liter vatten
  • 1/2 gul lök
  • 1 morot
  • 3 potatisar
  • 3 dl grädde
  • slat och peppar
  • olja att fräsa i
  1. Skala räkorna och lägg räkskalen i en kastrull med lite olja i.
  2. Ställ de skalade räkorna kallt.
  3. Sätt kastrullen på spisen och sätt på värmen.
  4. Skala och skiva vitlöken och chilin fint.
  5. När det börjar fräsa om räkskalen så lägg i chili, vitlök, timjan och lagerblad och rör om.
  6. Låt fräsa några minuter.
  7. Tillsätt tomatpuré och vin.
  8. Rör om och låt koka upp
  9. Låt sjuda någon minut.
  10. Slå på vatten och skaldjursfond (buljongtärningar). Rör om och låt koka upp.
  11. Låt koka utan lock i 15 min.
  12. Skala och skär löken , moroten och potatisarna i bitar.
  13. Ta av kastrullen och sila soppan.
  14. Häll tillbaka soppan i kastrullen och lägg i lök, morot och potatis.
  15. Koka upp och låt koka utan lock tills grönsakerna är mjuka.
  16. Ta av kastrullen och kör soppan slät med en stavmixer.
  17. Häll i grädden och låt soppan bli varm. Den får inte koka.
  18. Smaka av med salt och peppar.
  19. Servera i djup tallrik och lägg räkorna i en liten hög i mitten.
  20. Klicka eventuellt en lite crème fraiche på toppen.
  21. Servera med ett gott, rostat lantbröd (och ett glas vitt, kanske).

Handbok för den kräsne konsumenten

Ännu ett boktips, ”Handbok för den kräsne konsumenten”, skriven av Tommy Svensson. Tommy är en av Sveriges mest insatta personer när det gäller tillsatser i livsmedel.20120925

Den här boken guidar dig genom alla livsmedelstillsatser som finns, färgämnen, konserveringsmedel, konsistensgivare, smakförstärkare, sötningsmedel, etc. En tänkvärd bok att läsa för alla som värnar om bra och naturliga råvaror.

Finns att beställa för 79 kr inkl. porto på http://www.utbildningscenter.se/

Ćevapčići i pitabröd

Ćevapčići, eller som de ibland kallas ”Balkankorv” är köttfärsjärpar som är populära i de nationella köken i forna Jugoslavien. Det är en nationalrätt i bland annat Serbien. Det finns färdiga kryddblandningar till Ćevapčići att köpa, men det blir så mycket godare om man gör det själv.

Här ska jag servera dem i pitabröd med Ajvar (en paprikarelish från Balkan, finns i de flesta välsorterade matbutiker), sallad, skivad, rå lök och skivad tomat, därför gör jag platta biffar istället för korvar, så de får plats i pitabrödet.

För 4 personer:20120924

  • 500 g lamm- eller nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 färsk chili
  • 1 ägg
  • 1 citron
  • 3 tsk paprikapulver, gärna rökt
  • 3 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • olivolja att steka i
  1. Lägg färsen i en skål.
  2. Skala och riv ner halva löken.
  3. Skala och riv ner vitlöken.
  4. Riv ner skalet av halva citronen.
  5. Knäck i ägget och tillsätt kryddorna.
  6. Blanda allt till en smidig smet.
  7. Forma små korvar eller biffar.
  8. Stek dem i olivolja eller grilla dem (pensla dem då med lite olivolja).
  9. Servera i pita bröd med sallad, skivad, rå rödlök, skivad tomat, Ajvar och en grekisk yoghurt.

Semifreddo med lakrits

Söndagsmiddagen bestod av Pulled pork och till efterrätt blev det lakritssemifreddo. Semifreddo betyder halvfrusen och är en riktigt god glass som man gör utan glassmaskin eller kokning. Ett grundrecept där dina egna favoritsmaker kan varieras. Här smaksatte jag med krossade lakritsklubbor från Karamellpojkarna.

För 6 personer:

Semifreddo20120923

  • 4 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl grädde
  • 1/2 tsk vaniljextrakt

Smaksättning

  • 10 st lakritsklubbor, krossade
  • 1 citron
  1. Separerar äggen.
  2. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  3. Vispa äggulor och socker pösigt.
  4. Blanda i vaniljextraktet.
  5. Vispa grädden.
  6. Blanda vispgrädden och äggulesmeten till en jämn smet.
  7. Vänd försiktigt ner äggvitorna.
  8. Tillsätt de krossade lakritsklubborna.
  9. Klä en kakform med plastfolie.
  10. Häll i glassmeten i formen.
  11. Låt stå i frysen i minst 4 timmar.
  12. Servera lakritssemifreddon med rivet citronskal på.