Kyckling Stroganoff

Historien bakom Biff Stroganoff har jag redan skrivit om tidigare i mitt recept på Korv Stroganoff. Här gör jag en liten annan variant med kyckling och anpassar därför smakerna mer efter vad som passar kyckling bäst.

För 4 personer:20121029

  • 2-3 kycklingfiléer (beroende på storlek)
  • 1 gul lök
  • 2 msk senap av Dijontyp
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk dragon, torkad
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • 1/2 msk koncentrerad kycklingfond eller 1/2 buljongtärning
  • salt och peppar
  • smör att steka i
  1. Skala och hacka löken fint.
  2. Fräs löken på medelvärme i rikligt med smör i några minuter.
  3. Strimla kycklingfiléerna.
  4. Bryn på kycklingfiléerna. Salta och peppra
  5. Tillsätt senap och tomatpuré och blanda om.
  6. Häll på crème fraichen och rör tills den löst sig.
  7. Tillsätt dragon och kycklingfond och rör om.
  8. Häll på grädden och rör om. Låt koka upp.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Servera med ris eller kokt potatis.

Apfelstrudel

Denna tyrolska paradefterrätt går alltid hem. Här kommer min variant med mandelmassa och hasselnötter.

Fö 4 personer:20121028

  • 1 ark färdig smördeg, 30×30 cm
  • 3 medelstora äpplen
  • 1/2 dl hasselnötter
  • 200 g mandelmassa
  • 1 citron
  • 1/2 dl russin
  • 1 msk rom, kan uteslutas
  • kanel, malen och kardemumma, malen
  • 1 ägg
  • florsocker
  1. Tina smördegen om den är frusen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Häll rommen över russinen.
  4. Hacka hasselnötterna.
  5. Riv mandelmassan.
  6. Rulla ut smördegen på ett mjölat bakplåtspapper på en plåt.
  7. Kavla eventuellt ut degn något om du vill ha den tunnare.
  8. Skala äpplena och riv dem.
  9. Lägg äpplena mitt på smördegen (så du kan vika upp sidorna så det täcker all fyllning). Lägg inte ända ut i kanten där du ska försluta kakan.
  10. Riv citronskal  över äpplena och strö över kanel och kardemumma
  11. Stör de hackade hasselnötterna över äpplena.
  12. Häll över russin och rom.
  13. Toppa med mandelmassan.
  14. Vik över kanterna så det blir som en rulle.
  15. Vispa upp ägget och pensla lite på insidan av ändarna på rullen.
  16. Tryck ihop ändarna så att fyllningen inte kan rinna ut.
  17. Pensla hela rullen med ägg.
  18. Sätt in i ugnen och grädda i ca 20 min eller tills kakan är gyllenbrun.
  19. Ta ut och låt svalna.
  20. Pudra med florsocker precis innan servering.
  21. Skär bitar av rullen och servera med vaniljsås, vispad grädde eller 50/50 vaniljkräm/vispad grädde.

Schweizerbiffar med rösti

En vardagsvariant på Cordon Bleu. Se till att ha smakrik ost emellan, typ Emmentaler eller Appenzeller. Rösti är en Schweizisk potatisrätt som oftast serveras till frukost, men här i Sverige är det en variant på vår råraka. Rösti kan göras både på rå och kokt potatis, ofta med ägg som bindemedel. Rösti serveras ofta som en egen rätt med tillbehör som bacon, svamp, löjrom eller kallrökt lax.

För 4 personer:20121025

  • 500 g köttfärs
  • 4 skivor rökt skinka
  • 4 skivor ost, gärna Emmentaler
  • 1 ägg
  • 600 g potatis
  • 1 gul lök
  • salt och peppar
  • ströbröd
  • smör att steka i
  1. Skala och koka potatisen lätt, ca 5 min och låt den svalna i kallt vatten.
  2. Blanda köttfärsen med ägget. Salta och peppra.
  3. Dela upp färsen i fyra delar och platta ut varje del till en avlång tunn biff.
  4. Lägg en skinkskiva och en ostskiva på varje biff. Vik ihop och tryck till kanterna.
  5. Vänd biffarna i ströbröd och låt dem vila.
  6. Skala och skiva löken fint.
  7. Ta den kalla potatisen och riv den på ett grovt rivjärn.
  8. Blanda potatis och lök i en skål. Salta och peppra.
  9. Lägg potatisen i en stekpanna med rikligt med brynt smör och platta ut med en stekspade till en stor kaka som täcker hela pannan.
  10. Stek på medelvärme i ca 10 min. Vänd sedan med hjälp av en tallrik och stek på andra sidan med smör, i ca 10 min.
  11. Stek biffarna i rikligt med smör på medelvärme tills de är gyllenbruna.
  12. Servera biffar och rösti tillsammans.

Jordärtskockssoppa med knaperstekt pancetta och parmesanchips

Jordärtskocka är nog den godaste av alla rotfrukter, utan konkurrens. Soppa eller puré är svårslaget. Här har jag gjort en len och fin soppa som jag piffat till med knaperstekt pancetta (bacon) och parmesanchips.

För 4 personer:20121024

  • 500 g jordärtskockor
  • 1 stor potatis, av mjölig sort
  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 6 dl vatten
  • 1, 5 dl vitt vin, torrt
  • 1 msk sherry (kan uteslutas)
  • 3 dl grädde
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond eller 1 1/2 buljongtärning
  • salt och peppar
  • olja att steka i
  • 150 g pancetta eller bacon
  • 2 dl riven parmesan eller Grana Padano
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär potatisen i mindre bitar. Lägg i en bunke och täck med vatten.
  3. Skala löken och hacka den fint.
  4. Fräs löken i lite olja på medelvärme i några minuter.
  5. Skala och skiva vitlöken. Låt fräsa med löken någon minut.
  6. Slå på vatten, vin och kycklingfond.
  7. Lägg i jordärstkockkor och potatis. Höj värmen och låt koka upp.
  8. Låt allt koka i ca 20 min, tills rotsakerna är mjuka.
  9. Lägg den rivna parmesanen, på tt bakplåtspapper, på en plåt, i 4 ”vallar”.
  10. Sätt in i ugnen och grädda tills de är gyllenbruna (5-10 min).
  11. Ta ut plåten och låt chipsen svalna på plåten.
  12. Skär pancettan i mindre bitar och knaperstek den i en stekpanna i lite olja.
  13. Låt den rinna av på ett hushållspapper.
  14. Kör soppan med en stavmixer tills den är slät.
  15. Passera soppan genom en finmaskig sil.
  16. Häll tillbaka soppan i kastrullen och slå på grädden och sherryn.
  17. Värm på soppan och smaka av med salt och peppar:
  18. Servera med parmesanchips och strö lite knaperstekt pancetta över.

Lammkorv med varm pastasallad

Snabbt, enkelt och gott!

För 4 personer:20121023

  • 500 g lammkorv
  • 250 g körsbärstomater, färska
  • 2 dl svarta oliver med kärnor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl vatten
  • 1/2 msk koncentrerad grönsaksfond eller 1/2 buljongtärning
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 1 pkt fetaost
  • 1 näve basilikablad, färska
  • olivolja att steka i
  • 300 g pasta, typ Penne, Farfalle, etc.
  1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
  2. Skala och skiva vitlöken fint.
  3. Fräs vitlöken på medelvärme i någon minut.
  4. Lägg i körsbärstomaterna hela.
  5. tryck till varje oliv med sidan av en kniv. Lägg i pannan.
  6. Låt fräsa några minuter.
  7. Häll på vatten, fond och balsamvinäger.
  8. Låt puttra i 10 min.
  9. Stek eller grilla lammkorven.
  10. Lyft upp tomater, oliver och vitlök och blanda med pastan. Skeda över lite av såsen.
  11. Lägg i basilikan och blanda om.
  12. Skär korven i mindre bitar.
  13. Lägg upp pastasalladen på en tallrik.
  14. Smula fetaost över och toppa med bitar av lammkorven.

Jamaican jerk chicken med rice and peas

Jerk chicken with rice and peas är en av Jamaicas ”nationalrätter”. Jerk är en karibisk kryddblandning som används till kyckling eller fläskkött. Rice and peas är en risrätt med ris och ”pigeon peas” som kokas i kokosmjölk. Här har jag bytt ut ”pigeon peas” mot kiddneybönor, som är lättare att få tag i.

För 4 personer:20121022

  • 4 kycklingklubbor
  • 2 msk Jamaican jerk kryddblandning
  • 2 tsk olja
  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • 2,5 dl ris, långkornigt
  • 2,5 dl vatten
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1,5 msk koncentrerad kycklingfond
  • 1 burk kiddneybönor
  • 1 tsk timjan, torkad
  • 1/2 tsk salt
  • 1 färsk chili
  • 1 lime
  • olja att steka i
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta av skinnet från kycklingklubborna.
  3. Skär några snitt i köttet.
  4. Gnid in kycklingen först med olja och sedan med jerkkryddan.
  5. Lägg kycklingklubborna i en ugnsfast form och sätt in i ugnen i 35-40 min.
  6. Skala och hacka löken fint.
  7. Fräs löken i en kastrull i lite olja på medel värme i 3-4 min.
  8. Skala och skiva vitlöken fint.
  9. Lägg i vitlök, ingefära och ris i kastrullen och rör om. Fräs några minuter.
  10. Häll på vatten, kycklingfond och kokosmjölk. Rör om och låt koka upp.
  11. Skölj bönorna i kallt vatten och lägg dem i kastrullen.
  12. Ha i salt, timjan och rör om.
  13. Lägg i chilin hel. (Den får koka med som ett lagerblad för att ge smak).
  14. Koka riset och bönorna under lock, på svag värme, i 15-20 min, tills riset är klart.
  15. Ta av kastrullen och låt den stå med locket på i 5 min.
  16. Ta ut kycklingen och ös den med fettet som blivit i formen.
  17. Fluffa upp riset med en gaffel och pressa lite lime över.
  18. Servera ris och kyckling med en limeklyfta.

Söndag med en svensk klassiker

Idag blev det Wallenbergare, en20120706 svensk klassiker. Dagen till ära fick jag tag i kalvfärs, så det blev ”på riktigt” idag. Wallenbergare sägs vara uppkallad efter häradshövdingen Marcus Wallenberg, vars svärfar var läkaren och kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahl. Det finns lite olika varianter på hur den serveras, beroende på var i Sverige man befinner sig. Här hemma äter vi den med potatispurè, hemmagjord lingonsylt, gröna ärtor och skirat smör.

Skämsmat

Idag räckte inte tiden och inspirationen20121019 till för att skapa något speciellt till middag. Det fick bli ”skämsmat” som det kallas i kockkretsar. Här blev det grillkorv med pommes och räksallad. Nu ska ni inte tro att jag åkte till korvmojjen och köpte färdigmat, nej det tillagades faktiskt i ugnen här hemma. Annan ”skämsmat” kan vara rostbiff och potatissallad, pytt i panna, fiskpinnar och pulvermos eller tunnbrödsrulle. Inte ens våra stjärnkockar orkar laga mat alla dagar.

Lax med soltorkad tomat och mozzarella i basilikasås

Ibland får man ta det som bjuds i kylskåpet. Fanns en mozzarella med bäst före idag samt några soltorkade tomater i olja som behövde ätas upp. Basilikan i fönstret har nog också sett sina glansdagar. Så det blev denna rätt.

För 4 personer:20121018

  • 500 g laxfilé utan skinn eller 4 portionsbitar
  • 1 mozzarella
  • 4 soltorkade tomater
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl riven parmesan eller Grana Padano
  • 1 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • salt och peppar
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Riv mozzarellan på ett grovt rivjärn.
  3. Hacka de soltorkade tomaterna fint.
  4. Blanda mozzarella och tomat i en skål.
  5. Lägg laxen i en ugnsfast form och salta laxen.
  6. Täck laxen med tomat- och mozzarellaröran.
  7. Kör grädde, crème fraiche, parmesan, vitlök och bladen av basilikan i en mixer. Smaka av med salt och peppar.
  8. Häll såsen runt fisken.
  9. Sätt in i ca 20 min.
  10. Servera med potatis, pasta eller ris.

Korvgryta a la Balkan

Hösten kräver sina mustiga grytor. Här har jag tagit ”vardagsoxfilé” (falukorv) och gjort en gryta med smaker från Balkan.

För 4 personer:20121017

  • 400 g falukorv
  • 1 zucchini, ca 25 cm
  • 1 stor gul paprika
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 färsk chili
  • 1,5 dl Ajvar relish
  • 4 dl crème fraiche
  • 1 dl svarta oliver med kärnor
  • 1 tsk timjan, torkad
  • 1 tsk koncentrerad kalvfond (kan uteslutas)
  • salt och peppar
  • olja att steka i
  1. Skala och hacka löken fint.
  2. Fräs löken i lite olja i en gryta.
  3. Dela paprika och ta bort kärnor och det vita.
  4. Skär paprikan i mindre bitar och fräs ihop med löken.
  5. Skär bort ändarna på zucchinin och dela den på längden så du får 4 långa klyftor. Skär sedan i mindre bitar och fräs i hop med löken och paprika.
  6. Skala och hacka vitlöken och chilin fint och lägg i grytan tillsamman med timjan.
  7. Tillsätt ajvar, crème fraiche och kalvfonden. Rör om.
  8. Skär korven i mindre bitar och stek i en stekpanna.
  9. Lägg ner korven i grytan och rör om.
  10. Tryck till oliverna med sidan av en kniv och lägg dem i grytan och rör om.
  11. Låt puttra i ca 20 min.
  12. Smaka av med salt och peppar:
  13. Servera med ris.