Ugnstekt lax med citron och stjärnanis samt rotfruktspuré

Citron och lakrits är ofta en lyckad kombo. Detsamma gäller för anis och fisk. Här kombinerar jag dem allesammans och till det en rotfruktspuré, med lite sötma, som knyter ihop säcken.

För 4 personer:20121129_2

  • 600 g laxfilé eller 4 portionsbitar
  • 1 citron
  • 8-12 stjärnanais, torkad
  • 4 medelstora potatisar
  • 2-3 morötter
  • 200 g rotselleri alt. 2 palsternackor
  • 1/2 dl grädde
  • 25 g smör
  • salt och peppar
  1. Sätt ugnen på 200 grader.20121129
  2. Skala potatis, morötter och rotselleri/palsternacka och dela dem i mindre bitar.
  3. Koka rotfrukterna i saltat vatten tills de är mjuka.
  4. Skölj laxen i kallt vatten och lägg den, med skinnsidan nedåt, i en ugnsfast form.
  5. Salta och peppra och fördela sedan stjärnanis jämnt på laxen.
  6. Skär skivor av citronen och lägg en skiva ovanpå varje stjärnanis.
  7. Sätt in i ugnen i ca 20 min.
  8. Värm grädde och och smör så smöret smälter.
  9. Ta ut laxen och täck formen med folie och låt laxen vila i 5-10 min.
  10. Pressa rotfrukterna genom en potatispress eller mosa dem och kör dem med en elvisp.
  11. Blanda i grädden och smöret i rotfrukterna och rör/vispa till en puré. Späd eventuellt med mer grädde.
  12. Smaka av med salt och peppar.
  13. Servera!

Falukorv Provencale

Ännu mer inspirerat av Medelhavsländernas kök. Denna gång från södra Frankrike, närmare bestämt Provence. En mustig gratäng med mycket örtkryddor toppade med oliver och smakrik ost.

För 4 personer:20121128

  • 500 g falukorv
  • 500 g passerade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 sardellfiléer (kan uteslutas)
  • 1 msk oregano, torkad
  • 2 msk timjan, torkad
  • 2 tsk råsocker
  • 1 citron
  • bladpersilja
  • salt och peppar
  • 16-20 svarta oliver
  • 200 g riven ost, av smakrik sort
  • olja att steka i
  1. Sätt ugnen på 250 grader, bara övervärme.20121128_2
  2. Skär korven i mindre bitar. Peppra.
  3. Bryn korven hastigt i lite olja i en stekpanna.
  4. Lägg över korven i en ugnsfast form.
  5. Sänk värmen på plattan.
  6. Skala och hacka löken fint.
  7. Fräs löken på medelvärme i några minuter.
  8. Lägg i sardellfiléerna i pannan och låt dem smälta ner.
  9. Skala och skiva vitlöken fint:
  10. Lägg i vitlöken i pannan och låt fräsa med i någon minut.
  11. Slå på de passerade tomaterna och 1 dl vatten.
  12. Tillsätt oregano, timjan och råsocker. Blanda om.
  13. Salta och peppra.
  14. Låt såsen sjuda i ca 10 minuter.
  15. Riv ner skalet av halva citronen och rör om.
  16. Smaka av med salt och peppar.
  17. Häll såsen över falukorven och fördela oliverna ovanpå.
  18. Hacka lite bladpersilja grovt och strö över såsen.
  19. Strö över den rivna osten.
  20. Gratinera i ugnen i ca 15 min, bara så att osten får lite färg.
  21. Servera med potatis, pasta eller ris.

Molles mumsiga gryta

Dagens recept är faktiskt komponerat av min son, Moltas, (med viss uppstyrning av mängden kryddor).

När vi var och handlade frågade jag vad vi skulle göra med köttfärs i kväll. ”Vi kan göra en köttfärsgryta, du vet, med morötter, potatis, purjolök, och så’n där (Moltas pekar på rotselleri).”. Okej, nåt mer? ”Ja, champinjoner, vitlök och chili….och så bladpersilja.”

Sagt och gjort, så här blev ”Molles mumsiga gryta”.

För 4 personer:20121127

  • 500 g köttfärs
  • 2 morötter
  • 200 g rotselleri
  • 5 potatisar
  • 200 g champinjoner
  • 1 purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 färsk chili
  • 1 knippe bladpersilja
  • 5 dl vatten
  • 1,5 msk koncentrerad kalvfond eller 1 buljongtärning
  • 2 tsk paprikapulver, gärna rökt
  • salt och peppar
  • smör och olja att steka i
  • crème fraiche till servering
  1. Skala av de yttersta bladen på purjon och skär av roten.
  2. Skär av blasten och dela purjon på längden.
  3. Skölj den och skär i mindre bitar.
  4. Fräs purjon i olja på medelvärme i en gryta.
  5. Skala och skär morötterna i mindre bitar.
  6. Fräs morötterna med purjon.
  7. Hacka chilin och lägg i grytan.
  8. Skala och skiva vitlöken fint och lägg den i grytan.
  9. Skala rotsellerin och skär den i mindre bitar.
  10. Lägg rotsellerin i grytan och låt allt fräsa i 5 min.
  11. Slå på vatten och kalvfond. Koka upp.
  12. Skala potatisen och skär i mindre bitar och lägg dem i grytan. Koka upp.
  13. Lägg i paprikapulvret och låt det sjuda i 15 minuter.
  14. Fräs köttfärsen i smör i en stekpanna. Salta och peppra.
  15. Dela champinjonerna om de är stora.
  16. Lägg i köttfärsen och champinjonerna i grytan och låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  17. Hacka lite bladpersilja (mängd efter egen smak).
  18. Strö över persiljan och blanda om.
  19. Servera med en klick crème fraiche och garnera med några blad persilja.

Scones

Kvällens förtärning blev av det lite enklare slaget. Borde kanske gjort det på eftermiddagen, då scones är en klassiker på ett Afternoon tea. Då ska de givetvis serveras med clotted cream och sylt. Vi hoppade över clotted cream idag.

Här kommer recept på scones, clotted cream och en fuskvariant på clotted cream, mascarponegrädde, eftersom det kräver lite framförhållning med riktig clotted cream.

För 4 personer:20121125

Scones

  • 8 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 100 g smör
  • 3 dl mjölk
  1. Sätt på ugnen på 250 grader.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
  3. Finfördela smöret i mjölblandningen så det blir småsmuligt.
  4. Tillsätt mjölken och blanda till en kladdig deg.
  5. Klicka ut degen i 4 kakor och skär ett kors i varje kaka.
  6. Grädda i ugnen i 10-12 minuter.
  7. Servera varma.
Clotted cream
  • 6 dl grädde
  1. Koka upp en kastrull med vatten.
  2. Häll grädden i en värmetålig skål och ställ i vattenbadet.
  3. Låt vattnet sjuda i 2 timmar. Rör inte i grädden och grädden får inte koka.
  4. Ställ skålen i kylskåp i 12 timmar.
  5. Ta ur den fasta massa som bildats och rör den smidig.
  6. Servera
Mascarponegrädde
  • 250 g mascarpone
  • 1 dl grädde
  • 1/2 tsk vaniljextrakt eller 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk socker
  1. Vispa grädde, socker och vaniljextrakt så det börjar tjockna..
  2. Vispa ner mascarponen och vispa tills det tjocknar något.
  3. Servera.

Fiskburgare

Här tar jag på allvar upp kampen med de stora hamburgerkedjorna. En fiskburgare med asiatiska inslag som skulle kunna ha namnet McAsia, Max Asian Fish eller BK Fish Cake.

Fast nu kallar jag den Markos Asiatiska Fiskburgare!

För 4 personer:20121123

  • 600 g vit fiskfilé, ex. sej, torsk eller Alaska pollock
  • 1 ägg
  • 1/2 dl grädde
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 färsk chili
  • 1 bit färsk ingefära, stor som en tumme
  • 1 lime
  • ströbröd
  • 1 tsk salt
  • smör och olja att steka i
  1. Skala och hacka vitlöken fint.
  2. Hacka chilin fint.
  3. Riv ingefäran på ett rivjärn och krama ur saften.
  4. Skär fisken i mindre bitar.
  5. Lägg fisk, ägg, vitlök och chili i  en matberedare med knivar.
  6. Mixa till en smet.
  7. Tillsätt salt, rivet skal av lime, saften av ingefäran och grädde.
  8. Kör till en jämn smet. Späd eventuellt med lite mer grädde. Smeten skall gå att forma till burgare men inte vara för fast.
  9. Vänd burgarna i ströbröd och låt dem vila några minuter.
  10. Stek i rikligt med smör och olja på medelvärme tills de är gyllenbruna på bägge sidor
  11. Servera med krispig isbergssallad och sweet chilisås.

Salsiccia, gratinerad zucchini och gräddstuvad vitkål

Vitkål används förvisso i italiensk matlagning, däremot kanske inte gräddstuvad vitkål är så vanligt. Det skulle möjligen var uppe i de norra delarna av Italien, där man använder grädde och smör i större utsträckning än i södra Italien. På italienska heter gräddstuvad vitkål, cavolo crema.

För er som är tveksamma till vitkål kan jag informera om att den lite skarpa kålsmaken försvinner när man förväller kålen först. När man sedan gräddstuvar den blir smaken sammetslen. Här passar det utmärkt med den lena, gräddiga smaken till den kryddiga korven och den pikanta parmesanen på zucchinin.

För 4 personer:20121121

  • 500 g salsiccia
  • 1/2 litet vitkålshuvud
  • 1 zucchini, ca 30 cm
  • hyvlad parmesan eller Grana Padano
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk timjan, bara bladen
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk maizena
  • 25 g smör
  • salt och peppar
  • olja att steka i
  1. Sätt på ugnen på 250 grader.
  2. Skär bort mittenstocken i vitkålen och strimla sedan vitkålen.
  3. Koka vitkålen i lätt saltat vatten tills den nästan är mjuk. Det ska vara lite tuggmotstånd.
  4. Häll bort vattnet och lägg i smöret så det smälter.
  5. Skiva zucchinin lite snett så skivorna blir ovala.
  6. Skala och skiva vitlöken.
  7. Hetta upp olja på medelvärme och lägg i timjan och vitlök.
  8. Bryn zucchiniskivorna på båda sidor i oljan. Salta och peppra.
  9. Fördela dem i en ugnsfast form och hyvla parmesan över.
  10. Sätt in i ugnen och gratinera i ca 10 minuter, så osten får lite färg.
  11. Sätt vitkålen på plattan och bryn den lite försiktigt.
  12. Häll på grädden och låt det koka upp.
  13. Blanda maizenan med lite av mjölken.
  14. Häll i mjölken och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  15. Häll försiktigt i maizenablandningen, lite i taget, och rör om tills det tjocknar.
  16. Stek korvarna så de får fin färg.
  17. Servera!

Spaghetti med frikadeller i tomatsås

I Disneyfilmen Lady och Lufsen serveras hundarna ”spaghetti speciale och massa fricadelli” på Tonys restaurang. Den maträtten skulle egentligen ha namnet Spaghetti speciale con polpette di carne (Spaghetti special med köttbullar). Frikadeller kommer från franskans fricadelle, vilket är små köttbollar av nöt- eller kalvfärs som kokas i en sås, soppa eller buljong. Här gör jag dock min variant på ”Spaghetti speciale och massa frikadelli”.

För 4 personer:20121119

  • 400 g spaghetti
  • 500 g nöt- eller kalvfärs
  • 1 ägg
  • 0,5 dl grädde
  • 1,5 dl riven Parmesan eller Grana Padano
  • 1 gul lök
  • 4 sardellfiléer (kan uteslutas)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk torkad basilika
  • 2 tsk socker
  • 1 citron
  • 500 g passerade tomater
  • 1,5 dl vitt vin (kan uteslutas, späd då med vatten istället)
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • färsk basilika
  • salt och svartpeppar
  • olja att steka i
  1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
  2. Blanda parmesan, ägg och grädde till en smet.
  3. Riv ner en vitlöksklyfta i smeten.
  4. Tillsätt svartpeppar, torkad basilika och lite rivet citronskal. Blanda om.
  5. Blanda ner färsen och rör till en slät smet.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Rulla små köttbullar av smeten och ställ åt sidan.
  8. Skala och hacka löken fint.
  9. Fräs löken i olja i några minuter.
  10. Lägg i sardellfiléerna och låt dem smälta ner.
  11. Skala och skiva vitlöken fint.
  12. Lägg i vitlöken och låt den fräsa med i någon minut.
  13. Slå på vinet och låt det koka upp.
  14. Slå på de passerade tomaterna, kalvfond, vatten och socker och rör om.
  15. Riv ner lite citronskal i såsen och smaka av med salt och peppar.
  16. Koka upp.
  17. Lägg i köttbullarna och låt det sjuda i 7-8 minuter. Rör om då och då.
  18. Servera pasta och frikadeller på ett stort fat med färska basilikablad.

Krämig kaka med mascarpone

Inspirationen till detta recept fick jag när jag läste boken Sicilien – en kulinarisk resa. Lade till och drog ifrån lite. Tycker att hallon och choklad passar bra ihop, precis som apelsin och choklad. Sedan sprang jag på brända mandlar och tyckte det skulle kunna passa. Brända mandlar kan man hitta på kommande julmarknader, annars kan man göra dem själv. Så här blev  i alla fall slutresultatet.

För 4 personer:20121118

  • 250 g mascarpone
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 tsk florsocker
  • 200 g hallon, färska eller frusna
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 apelsin
  • 75 g mörk choklad, 70%
  • 1 dl grädde
  • brända mandlar
  1. Vispa crème fraichen med florsockret så den blir som fast, vispad grädde. Bli inte orolig, crème fraiche som vispas blir först lös och tjocknar sedan.
  2. Lägg mascarponen i en skål och arbeta den mjuk.
  3. Blanda ner crème fraichen i mascarponen. Tillsätt lite crème fraiche i taget.
  4. Blanda i hälften av hallonen.
  5. Ställ krämen i kylskåpet.
  6. Tvätta apelsinen i ljummet vatten.
  7. Skala apelsinen med en potatisskalare. Se till att du bara får med det yttersta oranga.
  8. Koka upp socker och vatten.
  9. Lägg i apelsinskalet i sockerlagen och koka i 15 minuter.
  10. Ta upp apelsinskalet och låt det svalna på en skärbräda.
  11. Strimla apelsinskalet i långa smala strimlor.
  12. Hacka chokladen fint.
  13. Koka upp grädden och lägg i chokladen.
  14. Rör om tills chokladen smält helt.
  15. Låt chokladsåsen svalna.
  16. Fördela mascarponekrämen på 4 tallrikar och forma till ”kakor”.
  17. Garnera kakorna med de resterande hallonen.
  18. Ringla chokladsås över kakorna.
  19. Garnera till sist med de kanderade apelsinskalen och brända mandlar.
  20. Servera!

Revival med coleslaw

Fredagens och lördagens middagar bjöd på revival i amerikansk tappning. Till ”fredagsmys” blev det Pulled Pork, som alltid går hem. Det tar tid i ugnen men, va fasen, man kan ju slänga in den på lunchen och låta den stå tills man kommer hem. Då är det bara att fixa tillbehören.20121117

Idag, lördag, blev det Spareribs sweet chili and honey med coleslaw, med amerikanska portioner. Det funkar lika bra att grilla dem i ugnen som på grillen. Glöm inte att ta ut den och vända dem samt pensla dem lite extra med glazen.

Recept på coleslaw. Gör den gärna ett par timmar innan så hinner den gotta till sig.

  • 3 morötter
  • 1 bit vitkål
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 tsk Dijonsenap
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt och peppar
  1. Skala och riv morötterna på ett grovt rivjärn.
  2. Hyvla vitkålen med en osthyvel.
  3. Blanda vitkål och morötter i en skål.
  4. Skala vitlöksklyftan och pressa eller riv ner den i kålen och morötterna.
  5. Tillsätt senapen och blanda om.
  6. Tillsätt  majonnäs och crème fraiche, men spara lite.
  7. Blanda om och smaka av med salt och peppar.
  8. Tillsätt mer majonnäs och crème fraiche om ni vill ha en krämigare coleslaw.

Omelett eller frittata

Det har varit en lite rörig vecka, därför inte så många recept. Diverse kvällsaktiviteter har stört min matlagning. Det har i och för sig blivit några snabba klassiker som spagetti med köttfärssås och varma mackor. Dessutom blev det ”hämtmat” igår, som avrundades med ostkaka med grädde och körsbärssylt.

Idag hann jag i alla fall slänga ihop en omelett/frittata med vad som fanns i kylskåpet.

För 1 person:20121115

  • 2 ägg
  • 2 msk grädde/mjölk
  • 1 hel grillad, inlagd paprika
  • några svarta oliver
  • färska basilikablad
  • 1/2 dl riven ost
  • salt och peppar
  • smör att steka i
  1. Vispa ägg och grädde lätt i en skål,
  2. Sätt på stekpannan på medelvärme.
  3. Låt paprika rinna av och strimla den sedan.
  4. Smält en klick smör i stekpannan.
  5. Häll i äggsmeten och se till att den täcker hela botten på pannan.
  6. Salta och peppra.
  7. Fördela paprika och oliver över äggsmeten.
  8. Strö riven ost över.
  9. Sänk värmen något och skaka stekpannan lite så inte omeletten fastnar.
  10. Stek i 5-7 min.
  11. Fördela några basilikablad över omeletten  och stjälp över den på en tallrik.