Päronsmoothie med smak av ingefära

Smoothies är ett perfekt mellanmål och gör att det är lätt att få i barnen färsk frukt.

Till en smoothie:20130129_2

  • 3 dl vaniljyoghurt
  • 1 färskt päron eller 2 inlagda päronhalvor
  • 1 bit syltad ingefära eller 1/2 tsk mald ingefära
  1. Skär ingefäran i mindre bitar.
  2. Skala päronet och skär i mindre bitar.
  3. Kör ingefära, päron och yoghurt med en stavmixer.
  4. Servera!

Potatisplättar

Kasta aldrig mat som blir över! Det finns alltid något man kan göra om det blir över något. Potatismos kan vara en sådan sak. Inte så gott att värma i mikron som det är. Oftast behöver man hjälpa till lite med en klick smör och lite grädde samt fluffa upp det med en gaffel.

Annars kan man göra potatisplättar som serveras med korv, bacon eller bara som de är med lite lingonsylt.

  • överblivet potatismos20130129
  • 1 äggula per 2 dl mos
  • paprikapulver
  • salt och peppar
  • smör att steka i
  1. Blanda moset med äggulorna. Blanda väl.
  2. Tillsätt paprika pulver efter egen smak.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Stek i rikligt med smör på medelvärme. Klicka ut i pannan och platta till med stekspaden.
  5. Servera med stekt korv, knaperstekt bacon eller som de är med lite lingonsylt.

Birnenstrudel – päronstrudel

Efter en lite rörig vecka, där kreativiteten och bloggen fick stå åt sidan, blev det en trivsam helg. Firade en god vän med bowling och mat på O’Learys  i lördags och söndagen gick i slapphetens tecken med vinterstudion på TV.

Lite kulinariskt blev det i alla fall till middagen, Piccata Milanese på fläskfilé och en riktigt smaksig päronstrudel till efterrätt, norditalienskt med alptema helt enkelt.

För 4 personer:20130128

  • 1 ark färdig smördeg, A4-storlek
  • 100 g mandelmassa
  • 3 inlagda päronhalvor
  • 3 bitar syltad ingefära
  • 1 msk Xanté (päroncognac), kan uteslutas
  • 1 ägg
  • florsocker
  • mjöl att kavla ut med
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kavla ut degen något med lite mjöl på bänken och ovanpå.
  3. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Riv mandelmassan i en skål och blanda med päronkonjaken.
  5. Lägg mandelmassan i en 5 cm bred sträng, mitt på degen. Lämna några centimeter i varje ände.
  6. Skär päronhalvorna i mindre bitar och lägg ovanpå mandel massan.
  7. Hacka den syltade ingefäran och lägg ovanpå päronen.
  8. Vispa upp ägget i en skål.
  9. Pensla degen runt om kanterna, ett par centimeter i bredd.
  10. Vik ena långsidan över fyllningen och tryck till i ändarna.
  11. Vik sedan över andra långsidan och tryck till så det blir ett paket.
  12. Se till att det är tätt i ändarna.
  13. Pensla hela strudeln med resterande ägget.
  14. Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills strudeln är gyllenbrun.
  15. Ta ut och låt svalna något.
  16. Skär upp i potonsbitar och pudra sedan med florsocker.
  17. Servera med vanlijglass, vispad grädde eller vaniljkräm (50/50-blandning av marsànkräm och vispad grädde)

Räkris

En snabb och enkel ”pytt i panna”-liknande rätt som brukar gå hem. Mängden curry varieras efter smak.

För 4 personer:20130121

  • 4 portioner ris
  • 300 g skalade räkor
  • 3 dl gröna ärtor
  • 50 g smör
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk  gul curry, pulver
  • salt och peppar
  • smör att steka i
  1. Tina ärtorna.
  2. Skala räkorna.
  3. Koka riset enligt anvisningarna på paketet.
  4. Skala och hacka löken fint.
  5. Fräs löken på medelvärme i några minuter.
  6. Skala och hacka vitlöken fint.
  7. Tillsätt vitlök och hälften av curryn i pannan.
  8. Låt fräsa någon minut och ta sedan av pannan från värmen.
  9. När riset är nästan färdigt lägger du i smöret, ärtorna och den frästa löken.
  10. Lägg på locket igen och vänta några minuter.
  11. Blanda om i riset så att det tar färg av curryn.
  12. Lägg i räkorna och resterande curry och rör om.
  13. Lägg på locket och vänta någon minut.
  14. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer curry.
  15. Servera.

Pastramikryddad fläskfilé

I kväll är det ”grabbkväll” med yngste sonen Moltas. Malin är på tjejkväll med en barndomsvän och en annan vännina. Moltas valde fläskfilé med potatisgratäng till kvällen. När vi skulle krydda den så tyckte han inte att det dög med bara salt och peppar, så han valde pastramikrydda. Fläskfilén kan gå klart i ugnen samtidigt som potatisgratängen.

Moltas kommentar när vi sitter och äter: ”Pappa, jag är rätt bortskämd.”, Jag: ”Hur då?”, Moltas: ”Med mat, jag får ju så god mat jämt!”

Tack och hej, leverpastej!

För 4 personer:20130119

  • 600 g fläskfilé
  • 1 msk pastramikrydda
  • 3 dl grädde
  • smör att steka i
  • salt och peppar
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Putsa köttet fritt från hinnor.
  3. Dela filén i två bitar.
  4. Klappa in kryddblandningen i köttet och låt vila i 10 minuter.
  5. Bryn köttet på ganska hög värme så det får fin yta.
  6. Lägg köttet i en ugnsfast form och stick in en stektermometer mitt i den tjockaste delen.
  7. Ställ in i ugnen och ta ut den när köttet nått 70 grader i innertemperatur.
  8. Vispa ur stekpannan med lite vatten och låt det reducera ner lite.
  9. Sila av skyn och häll tillbaka.
  10. Slå på grädden och låt det sjuda tills såsen tjocknar lite.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Ta ut köttet och låt det vila i 10 minuter (så slipper du att det rinner köttsaft när du skär upp).
  13. Skär upp köttet och servera med såsen och potatisgratäng.

 

Ajvarkyckling

Ajvar relish är en kryddig röra som i sin grund innehåller paprika, matolja och salt, men som även kan innehålla rostad aubergine, vitlök, chilipeppar och diverse andra kryddor. Först rostas paprikan i ugnen, sedan skalas den och strimlas. Därefter fräses den sakta i en gryta där man tillsätter matolja och salt.

Ajvar har sitt ursprung från Serbien och Makedonien men är även vanligt förekommande i de andra forna jugoslaviska staterna. Hettan i Ajvar varierar beroende på ingredienserna, framför allt beroende på hur mycket chilipeppar den innehåller. Den används i dessa länder ofta som ett pålägg på vitt bröd, som smaksättare i grytor eller som tillbehör till bl. annat Ćevapčići. I Sverige har den vunnit viss popularitet som ersättare för ketchup på exempelvis hamburgare eller varmkorv.

Här har jag använt den som  smaksättare i min kycklinggryta.

För 4 personer:20130117

  • 2-3 kycklingbröstfiléer
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1,5 dl Ajvar relish
  • 4 dl crème fraiche
  • 1 citron
  • salt och peppar
  • olja att steka i
  1. Skala och hacka löken fint.
  2. Fräs löken i en gryta/stekpanna, på medelvärme, i några minuter.
  3. Skär kycklingen i mindre bitar och bryn på dem i grytan (höj värmen något). Salta och peppra.
  4. Skala och skiva vitlöken fint.
  5. Sänk värmen något och tillsätt vitlök och Ajvar och rör om.
  6. Låt sjuda några minuter.
  7. Tillsätt crème fraiche och riv ner skalet av halva citronen.
  8. Låt sjuda på svag värme i 10 minuter.
  9. Smaka av med rivet citronskal, salt och peppar.
  10. Servera med ris, pasta eller potatis.

Färsfylld spetspaprika

Tisdagens middag blev lite åt det grekiska hållet. Spetspaprika, eller snackpaprika, är perfekta att fylla då de ligger stadigt på plåten. Är de små fungerar de även som buffémat. Serveras med rostade rotsaker, lantbröd och tzatziki.

För 4 personer:20130115

  • 500 g lamm- eller nötfärs
  • 2-4 spetspaprikor
  • 2 tomater
  • 1 citron
  • 1 pkt fetaost
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 färsk chili
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk timjan
  • salt och peppar
  • Parmesan eller Grana Padano
  • olja att steka i
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och hacka vitlöken fint.
  3. Hacka chilin fint.
  4. Bryn köttfärsen i lite olja. Salta och peppra
  5. Tillsätt chili, vitlök och kryddor.
  6. Skiva och hacka tomaterna.
  7. Lägg dem i färsen och låt det sjuda i några minuter.
  8. Riv ner skalet av halva citronen.
  9. Ta av pannan och låt färsen svalna.
  10. Skär upp paprikorna längs med, men inte ända ut i ändarna. De ska hålla ihop i ändarna.
  11. Ta ur kärnor och det vita (använd en tesked och skrapa med).
  12. Smula ner fetaosten i färsen och blanda om. Smaka av med rivet citronskal, salt och peppar.
  13. Fyll paprikorna med färsen.
  14. Lägg paprikorna på en plåt eller i en ugnsfast form och riv lite parmesan över.
  15. Gratinera i 15-20 minuter, precis så paprikorna börjar få färg.

Mustig kycklinggryta

Ibland får det bli lite ”man tager vad man haver”, tillsammans med lite kreativitet. Detta skapade denna kycklinggryta. Inget revolutionerande nytänkande kanske, men ändå….

För 4 personer:20130113

  • 2-3 kycklingbröstfléer
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 inlagda, grillade paprikor eller 2 färska
  • 2 msk Dijonsenap
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond eller i buljongtärning
  • 4 dl grädde
  • salt och peppar
  • olja att steka i
  1. Skala och hacka löken.
  2. Fräs löken i lite olja i en gryta på medelvärme i några minuter.
  3. Om du använder färsk paprika så delar du den och kärnar ur den.
  4. Skär sedan paprikan i strimlor.
  5. Skala och skiva vitlöken fint.
  6. Fräs paprikan (om den är färsk) med löken.
  7. Skär kycklingen i mindre bitar.
  8. Lägg i kycklingen och fräs så den får färg. Öka eventuellt värmen något. Salta och peppra.
  9. Tillsätt vitlöken och rör om.
  10. Tillsätt senap, kycklingfond och grädde. Rör om.
  11. Tillsätt paprikan (om den är inlagd).
  12. Låt sjuda på svag i 10 minuter.
  13. Smaka av med senap, salt och peppar.
  14. Servera med potatis eller ris.