Parisersmörgås

Parisersmörgås (icke att förväxla med gatuköksrätten Parisare) är en maträtt som består av bröd, stekt köttfärs, hackad lök, rödbetor, ättiksgurka, kapris, stekt ägg samt eventuellt pepparrot. Parisersmörgås är enkel och snabb middagsmat, eller varför inte till vickning eller ”nattamat”. Här kommer min variant.

För 4 personer:20130228

  • 500 g köttfärs
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk hackad bostongurka
  • 2 msk inlagd kapris
  • 2 msk grädde
  • 1 gul lök
  • 4 ägg
  • 2 tomat
  • isbergssallad
  • inlagda, skivade rödbetor
  • 4 skivor vitt lantbröd
  • salt och peppar
  • smör att steka i
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda färsen med senap, bostongurka, kapris och grädde.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skala och skiva löken i 1/2-centimeter tjocka skivor.
  5. Fräs löken i rikligt med smör på medelvärme, precis så de får färg.
  6. Rosta bröden i ugnen tills de blir krispiga på ytan.
  7. Låt löken rinna av på ett hushållspapper.
  8. Stek äggen så att gulan är rinnande. Salta och peppra.
  9. Lägg äggen åt sidan.
  10. Forma 4 biffar av färsen, gärna avlånga om brödskivorna är avlånga.
  11. Stek biffarna på hög värme så de får färg.
  12. Lägg biffarna åt sida att vila.
  13. Strimla salladen och skiva tomaterna.
  14. Lägg en skiva bröd på en tallrik.
  15. Fördel först sallad sedan tomat och lökringar på brödet.
  16. Lägg en biff ovanpå och sedan några skivor rödbetor.
  17. Toppa med ett stekt ägg.
  18. Servera med en kall öl.

Morotssoppa med apelsin och ingefära

En väldigt lättgjord morotssoppa som är både värmande och smakrik. Servera den med en klick crème fraiche och ett gott bröd, gärna surdegsbröd som avbrott mot sötman i soppan.

För 4 personer:20130226

  • 1 gul lök
  • 6 st morötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 bit färsk ingefära, stor som 2 tummar
  • 1 apelsin
  • 8 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond
  • 2 dl grädde
  • salt och peppar
  • crème fraiche till servering
  1. Skala löken och vitlöken och hacka dem.
  2. Fräs löken (inte vitlöken) i lite olja i en kastrull.
  3. Skala och skiva upp morötterna.
  4. Lägg i morötterna i kastrullen och låt dem fräsa med löken i några minuter.
  5. Lägg i vitlöken och blanda runt.
  6. Häll på vatten och kycklingfond.
  7. Skala och riv ingefäran och tillsätt den i soppan.
  8. Riv i skalet av apelsinen.
  9. Koka upp och låt koka i 25 min eller tills morötterna är mjuka.
  10. Kör soppan slät med en stav mixer.
  11. Sila och passera soppan genom en finmaskig sil.
  12. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp igen.
  13. Häll på grädden och låt soppan bli varm men inte koka.
  14. Smaka av med salt och peppar samt eventuellt lite saft av apelsinen.
  15. Servera med en klick crème fraiche och ett gott bröd

Pollo alla cacciatore – Jägarens kyckling

Cacciatore betyder jägare på italienska. Inom kokkonsten är en rätt alla cacciatore, en rätt i ”jägarstil”, vilket i sitt grundrecept innebär tomat, olivolja, vitlök, örter (rosmarin, timjan, salvia, etc), chili och vin. Oftast lagas alla cacciatore som en gryta med vilt som kanin, vildsvin eller hjort. Då det kan vara svårt att få tag i vilt, även i Italien, så har det blivit vanligt med kyckling, Pollo alla cacciatore. Här kommer min variant.

För 4 personer:20130222

  • 2-3 kycklingbröstfiléer eller en hel kyckling
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1/2 färsk chili
  • 2 msk färska, hackade örter
  • 150 g skogssvamp eller champinjoner
  • 2 burkar körsbärstomater
  • 2 dl vitt vin
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond eller 1 buljongtärning
  • 20 svarta oliver med kärnor
  • 1 citron
  • 1 msk råsocker
  • 1 dl parmesan
  • mjöl
  • salt och peppar
  • olivolja att steka i
  1. Skala och hacka löken fint.
  2. Fräs löken på medlevärme i olivolja i en gryta i några minuter.
  3. Skala och skiva vitlöken fint.
  4. Hacka chilin fint.
  5. Rensa och borsta rent svampen.
  6. Tillsätt svampen i grytan och låt fräsa med i några minuter.
  7. Hacka örterna.
  8. Tillsätt örter, vitlök och chili och låt fräsa i någon minut.
  9. Häll på vinet och tomaterna.
  10. Tillsätt kycklingfonden och rör om.
  11. Riv i citronskal från halva citronen och tillsätt sockret.
  12. Tryck till oliverna med sidan av en kniv och lägg dem grytan.
  13. Smaka av med salt och peppar.
  14. Låt tomatsåsen sjuda på svag värme under lock i 15 minuter.
  15. Dela kycklingen i mindre bitar.
  16. Salta och peppra bitarna och doppa den sedan i mjölet.
  17. Stek dem i rikligt med olja i en stekpanna.
  18. Lägg dem åt sidan och vila.
  19. Lägg den sedan i tomatsåsen och låt dem sjuda i 15 minuter.
  20. Tillsätt parmesan och rör om.
  21. Smaka av med salt, peppar och eventuellt rivet citronskal.
  22. Servera med en stor skiva lantbröd eller pasta, ris eller ugnsrostad potatis.

Italiensk glass – Gelato

Ett bra grundrecept på glass är grunden för den som vill göra egen glass hemma regelbundet och att man kan få en god glass med de flesta smakämnen som man vill använda. Italiensk gelato görs i sin enklaste form på enbart mjölk, socker och smakämnen. Den här varianten kallas gelati mantecate (mjölk- gräddbas i glassen) och är ett bra grundrecept som t.o.m. kan användas till dessertglassen på din finaste supé.

För 4 personer:20130220

  • 4 äggulor
  • 1 dl socker
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  1. Vispa äggulor och socker pösigt.
  2. Blanda mjölken med  1dl av grädden.
  3. Häll över äggsmeten i en kastrull.
  4. Värm smeten under ständig vispning tills den är lite varmare än fingervarm.
  5. Tillsätt gräddmjölken i omgångar till äggsmeten under ständig vispning.
  6. Låt smeten svalna till rumstemperatur och ställ den sedan i kylskåp tills den är kylskåpskall.
  7. Vispa den återstående grädden och blanda med valfri smak som mosad frukt (2 dl), choklad, hackade nötter, sylt(minska något på sockret).
  8. Vänd ner den vispade grädden i äggsmeten.
  9. Kör smeten i din glassmaskin enligt instruktionerna.
  10. Häll upp den färdiga glassen i en plastburk och ställ i frysen.

Varmrökt forell med dillkräm

Kom, hastig och lustigt, över några fina, varmrökta filéer av forell. Till dessa gjorde jag en dillkräm och serverade med kokt potatis och sauterade morotsslantar. Det går givetvis bra med vilken rökt fisk som helst.

För 4 personer:20130218

  • 500 g varmrökt forell eller annan fisk
  • 2 dl majonnäs
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 1/2 msk Dijonsenap
  • 1/2 finhackad dill
  • salt och peppar
  1. Rensa fisken om det inte är filéer.
  2. Vispa crème fraichen så den blir som vispad grädde, ganska tjock.
  3. Blanda crème fraiche och majonnäs
  4. Tillsätt sedan dijonsenap och den hackade dillen.
  5. Blanda om och smaka av med salt och peppar.
  6. Servera med kokt potatis.

Mangosorbet

Mango är en av mina favoritfrukter och vad kan då bli bättre än mangosorbet. Den här är både krämig och frisk. Kräver inte så lång förberedelse, då det inte är något varmt som skall svalna. Går bra att göra utan glassmaskin, men kräver då lite mer kärlek, då man måste röra iden med jämna mellanrum under infrysningen. Annars blir den isig. Servera den gärna med flagor av mörk choklad.

För ca 6 personer:20130215

  • 2 mogna mango
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vit sirap
  • 1 lime
  • 2 äggvitor
  1. Dela mangon på mitten, längs med, på båda sidor om kärnan.
  2. Skär ner fruktköttet i en skål.
  3. Tillsätt vatten, sirap och saften av limen.
  4. Kör allt med en stavmixer till en slät smet.
  5. Ställ i kylskåpet och låt kallna i någon timme.
  6. Vispa äggvitorna till ett fast skum (du ska kunna vända på skålen utan att det rinner ut).
  7. Vänd försiktigt sammman mangosmeten med äggvitorna.
  8. Kör sorbetsmeten i glassmaskinen, enligt anvisningarna till maskinen.
  9. Kör tills sorbeten är klar.
  10. Ta ur sorbeten och lägg i en plastburk med lock och lägg i frysen.
  11. Tina i kylskåp 15-20 minuter innan servering.

 

Grekisk burgare

En liten variation på den vanliga hamburgaren. Här har jag använt lammfärs men det går givetvis lika bra med nötfärs. Jag bytte också ut det vanliga hamburgerbrödet mot källarfranska. Här kan man givetvis använda skivor av ett vanligt lantbröd också. Servera gärna tillsammans med ugnsbakad klyftpotatis.

För 4 personer:20130213

  • 500 g lammfärs eller nötfärs
  • 4 st källarfranska
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 citron
  • 1 tsk färsk, fint hackad rosmarin
  • 1 pkt fetaost
  • ca 1 dl crème fraiche
  • 1 tomat
  • 1 rödlök
  • färsk timjan
  • salt och peppar
  • olivolja
  • ajvar relish till servering
  1. Smula ner fetaosten i en skål.
  2. Tillsätt crème fraiche och kör till en slät smet med stavmixer eller elvisp.
  3. Tillsätt lite färsk timjan samt peppar. Mixa igen.
  4. Ställ krämen i kylskåpet.
  5. Skiva tomaten och rödlöken och lägg åt sidan.
  6. Lägg lammfärsen i en skål.
  7. Skala och hacka vitlöken fint.
  8. Tillsätt vitlöken,  fint hackad rosmarin, salt och peppar.
  9. Riv ner skalet av citronen och blanda ordentligt.
  10. Forma 4 biffar.
  11. Dela bröden och stek dem snabbt i lite olivolja så de får lite färg.
  12. Lägg bröden åt sidan på tallrikar.
  13. Stek biffarna på medelvärme i lite olja. Stek dem så de får fin färg och dra sedan pannan av plattan och låt dem vila på eftervärmen några minuter. Lammfärs kan gärna vara lite rosa.
  14. Montera burgarna.
  15. Bred lite fetaostkräm på ena underdelarna av bröden.
  16. Lägg på skivad tomat och rödlök.
  17. Lägg på en burgare och toppa med lite ajvar och överdelarna av bröden.
  18. Servera.
  19. Kalí órexi!

Gräddglass i glassmaskin

Hemgjord glass är bland det godaste som finns. Har man en glassmaskin blir resultatet ännu bättre. Här kommer ett standardrecept på vaniljglass som sedan kan smaksättas efter egna önskemål. Jag valde ”Cherry vanilla chocolate chip ice cream”, en kombo med riven mörk choklad och körsbär.

Standardrecept gräddglass, för 6 personer:

  • 6 äggulor20130210_04
  • 1 dl socker eller 1 dl vit sirap
  • 1 tsk vaniljextrakt eller 1 vaniljstång
  • 3 dl mjölk, 3%
  • 3 dl grädde, 40%

Smaksättning ”Cherry vanilla chocolate chip ice cream”

  • 50 g mörkchoklad, riven
  • 1 dl körsbärssylt
  1. Vispa äggulor, socker/sirap och vaniljextrakt riktigt pösigt.
  2. Värm mjölken så den precis ska börja sjuda.
  3. Häll den varma mjölken på de vispade äggen. Vispa samtidigt.
  4. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm upp igen under omröring. Det får inte koka.
  5. När smeten är tjock som vaniljkräm tar du av kastrullen.
  6. Låt svalna till rumstemperatur.
  7. Vispa grädden.
  8. Blanda grädde och äggsmet och ställ i kylskåp i minst 12 timmar.
  9. Följ instruktionerna till glasmaskinen och häll i smeten.
  10. När glassen nästan är färdig tillsätter man eventuell smaksättning.
  11. Ös upp glassen i en plastburk och ställ i frysen.