Fransk citronpaj – Tarte au citron

Denna citronpaj är en perfekt, lite syrlig avslutning på en god middag. Den är dessutom väldigt enkel att göra.

Pajdeg20130428

  • 150 g smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 msk råsocker
  • 1 ägg
  • ev. lite mjölk

Fyllning

  • 8 ägg, rumsvarma
  • 2 dl socker
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 4 citroner, gärna ekologiska
  • florsocker
  1. Smula sönder smöret i mjölet så det blir en grynig massa.
  2. Tillsätt ägget och arbeta till en deg. Tillsätt eventuellt lite mjölk om degen blir smulig.
  3. Låt degen vila i kylskåp i 20 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Vispa samman smör och socker och tillsätt sedan äggen.
  6. Vispa till en jämn smet.
  7. Kavla ut degen och lägg den i i en springform (form med avtagbar kant). Tryck ut den och se till att den kommer upp 5-6 cm på kanten.
  8. Värm äggsmeten på låg värme i en kastrull. Vispa hela tiden i botten så att inte smeten koagulerar. Värm tills smeten tjocknar något.
  9. Tvätta citronerna väl i varmt vatten.
  10. Riv skalet av citronerna.
  11. Pressa citronerna så du får 2,5 dl citronsaft.
  12. Blanda i citronskal och citronsaft i äggsmeten och häll allt i pajskalet.
  13. Grädda nederst i ugnen i 25-30 minuter, tills fyllningen stannat.
  14. Låt kakan svalna helt och pudra sedan florsocker över.
  15. Servera!

Crème Brûlée med smak av lakrits

Crème brûlée, ”bränd grädde” på franska, inte att förväxla med Crème caramel (brylépudding), är en dessert där de viktigaste ingredienserna är socker, äggulor, grädde, mjölk och vanilj. Den tillagas ofta i separata portionsskålar i ugn, ofta i vattenbad, och serveras kall med ett tunt, karamelliserat lager av socker på ytan.

Ursprungligen är det en fransk dessert som är besläktad med den traditionella desserten Crema catalana från Katalonien. Det finns många varianter på denna dessert. Här kommer en variant med smak av lakrits.

För 4 personer:20130422

Grundsats

  • 6 äggulor
  • 2 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk råsocker
  • 1/2 tsk vaniljextrakt
  • 1 citron
  • råsocker till bränning

Smaksättning

  • 2 tsk lakritspulver
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggulorna lätt.
  3. Koka upp grädde, mjölk, socker, vaniljextrakt, rivet skal av 1/2 citron och lakritspulver.
  4. Sila gräddmjölken genom en finmaskig sil.
  5. Rör ner gräddmjölken i äggsmeten försiktigt. Vispa inte!!
  6. Rör tills det blandat sig.
  7. Smörj 4 ugnsfasta formar.
  8. Häll upp smeten i formarna.
  9. Ställ formarna i en långpanna och häll på varmt vatten så att det når upp på halva formarna.
  10. Sätt försiktigt in i ugnen och grädda i 40 minuter.
  11. Ta ut försiktigt och låt formarna stå i vattenbadet tills de svalnat så pass att du kan lyfta dem med händerna.
  12. Låt dem svalna helt och ställ sedan i kylskåp. Hit man förberedas.
  13. Strö ett lager råsocker över varje Crème brûlée och bränn av med en liten brännare. Har man ingen brännare sätter man ugnen på max och övervärme och ställer in formarna högt upp i ugnen men lämnar luckan öppen. Ha koll på när sockret smälter, det går fort.
  14. Servera med färska eller rårörda hallon.

Ostsoppa med chips av lufttorkad skinka

En härligt krämig ostsoppa med touch av vitt vin serverad med chips av lufttorkad skinka. En ganska mäktig soppa som är så god att man bara vill ha mer. Man kan givetvis använda andra ostsorter men de bör vara väl lagrad, annars kan soppan bli trådig.

För 4 personer:20130421

  • 4 skivor lufttorkad skinka
  • 1 scharlottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1,5 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 dl riven, lagrad cheddar
  • 2 dl riven västerbottenost
  • salt och peppar
  • smör att steka i
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lägg ut skinkskivorna på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Torka dem i ugnen tills de är knapriga.
  4. Ta ut och låt den svalna.
  5. Skala och hacka löken.
  6. Fräs löken i lite smör i en kastrull.
  7. Slå på vinet och låt det reducera till hälften.
  8. Slå på vatten och kavlfond och låt det koka upp.
  9. Mixa buljongen med en stavmixer och sila den.
  10. Slå tillbaka buljongen i ksatrullen och slå på grädden. Hit kan man förbereda.
  11. Koka upp soppan.
  12. Ta av kastrullen från plattan precis innan servering och tillsätt den rivna osten.
  13. Rör om tills osten smält. Smaka av med salt och peppar.
  14. Servera med chipsen av lufttorkad skinka.

Lakrits med nötter, praliner och choklad

Här kommer lite blandade varianter av lakritskombinationer.

Först ut är Brända mandlar med20130418_4 chili och lakrits från Gammelstads knäck och karamell. Intressant kombo och ersättare till tarditionella chilinötter. Tyvärr är lakritssmaken inte lika framstående som chilismaken, men helt okej snacks.

 

 

Salmiakbomben från Augustas fabrik20130418_5 är skräckinjagande stor. Utan att veta vad den innehöll, fick jag för mig att den var en stor hård salmiakkaramell fylld med salmiakpulver som formligen skulle explodera i munnen när man bet i den. Döm om min förvåning när jag stoppar in hela i munnen och börjar tugga. Ett tunt skal som försiktigt brister och munnen fylls av en ljuvlig smak och konsistens från denna tryffelpralin, för det är vad det är. Nog exploderar det i munnen, men av kombinationen salmiaksmak och tryffelkonsistens. En riktig höjdare som jag skulle vilja ha fler av.

Sist har vi Lakrids A, B och C från20130418_6 Lakrids by Johan Bülow. Bitar av mjuk lakrits överdragna med choklad i olika smaker och sedan rullade i lakritspulver. A är överdragen av vanlig choklad och smakar riktig gott, en klar utmanare till Esteban’s Black som jag tidigare skrivit om. B är smaksatt med passionsfrukt, vilket jag inte tycke var någon succe tillsammans med lakrits, inte som jordgubb och hallon. C är mörk choklad med kaffesmak där tyvärr kaffesmaken tar överhand och dränker lakritssmaken.

Detta inlägg skriver jag i form av lakritsambassadör för Lakritsfestivalen, som sökte efter bloggande lakritsälskare inför årets festival 20-21 april på Annexet vid Ericsson Globe. Projektet genomförs för andra året i rad. Syftet är att sprida lakritskunskap och att visa den växande lakritsbranschen.  Se: Utvalda bloggare

Pasta al forno di pollo

En variant på Pasta al forno med kyckling och Pecorino. Den blev minst lika bra som standardvarianten med köttfärssås.

För 4 personer:20130418_2

  • 500 g pasta, typ penne, fusilli eller annan kort pasta
  • 2 kycklingbröstfiléer
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl vitt vin (kan uteslutas)
  • 125 g mozzarella
  • färsk basilika
  • 2 dl riven Pecorino, Parmesan eller Grana Padano
  • 1 tsk råsocker
  • salt och peppar
  • olivolja att steka i
  1. Sätt ugnen på 225 grader.20130418_3
  2. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet men se till att den inte är riktigt klar eftersom den ska in i ugnen.
  3. Skala och hacka löken fint.
  4. Fräs löken i några minuter i lite olja på medelvärme.
  5. Skär kycklingen i småbitar.
  6. Öka värmen på och lägg i kycklingen. Salta och peppra.
  7. Bryn kycklingen runt om.
  8. Skala och skiva vitlöken.
  9. Lägg i vitlöken och rör om.
  10. Tillsätt vinet och låt reducera ner till hälften.
  11. Slå på tomaterna och tillsätt socker.
  12. Blanda om och låt koka upp.
  13. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda i 5 minuter.
  14. Smörj en ugnsfast form.
  15. Fördela pastan i formen.
  16. Riv ner bitar av mozzarella över pastan.
  17. Lägg lite färska basilikablad på mozzarellan.
  18. Fördela kycklingsåsen över pastan och mozzarellan.
  19. Täck med riven Pecorino (eller Parmesan).
  20. Gratinera i ugnen tills osten börjar få färg.
  21. Ta ut och låt vila i 5-10 minuter.
  22. Servera.

Citroncheesecake med lakritsspegel

Här kommer ett recept på en cheesecake med gelatin. Behöver varken frysas eller bakas i ugn. Citron och lakrits är en beprövad kombo, den sötsyrliga citronen möter den lite salta lakritsen. Har man inte tillgång till rålakrits eller lakitspulver så kan man använda några Turkisk Peber eller Käck kola. Om man inte gillar lakrits kan man ju skippa lakritsspegeln eller så gör man en spegel med smak av jordgubb.

  • 200 g digestivekex20130418
  • 75 g smör
  • 250 g mascarpone eller philadelphiaost
  • 3 äggulor
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljextrakt eller 2 tsk vanillinsocker
  • 3 dl grädde
  • 2 citroner
  • 4 gelatinblad
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl ljussirap
  • 10 g rålakrits
  • 1/2 tsk saltlakitspulver
  • 2 gelatinblad
  1. Smält smöret.20130418_7
  2. Kör digestivekexen till smulor i en matberedare med knivar.
  3. Häll på smöret och kör till en jämn massa.
  4. Ta en springform (form med löstagbar kant) och lägg ett bakplåtspapper i botten.
  5. Fördela kexmassan jämnt över botten och tryck till. Ställ i kylskåp.
  6. Vispa äggulor, florsocker och vaniljextrakt pösigt.
  7. Tillsätt mascarpone och vispa tillen slät smet.
  8. Vispa grädden.
  9. Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter.
  10. Riv ner skalet av citronerna i smeten och vispa.
  11. Pressa saften ur en av citronerna i en liten kastrull.
  12. Värm citronsaften.
  13. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i citronsaften. Rör tills gelatinet löst sig.
  14. Häll citronsaften i smeten under vispning.
  15. Blanda sedan ihop smeten med den vispade grädden. Blanda ordentligt.
  16. Häll upp smeten i springformen och ställ i kylskåp tills den stannat, gärna över natten.
  17. Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter.
  18. Koka upp vatten och sirap.
  19. Blanda i rålakrits och saltlakritspulvret.
  20. Krama ur geltibladen och lägg dem i lakritssåsen.
  21. Rör tills gelatinet löst sig. Låt svalna.
  22. Häll lakritssåsen över cheesecaken och se till att den täcker hela.
  23. Ställ i kylen tills lakritsspegeln stelnat.

Annorlunda lakritsgodis

I förra inlägget skrev jag om klassiskt lakritsgodis. Här kommer, i alla fall en, lite annorlunda lakritsgodis. Från Ryfors Konfektyr har jag provat Ryfors lakritskola och Gammeldags lakritsmarmelad, alltså godismarmelad a la ”gröna kulor”.

Ryfors lakritskola är av typen20130416_4 ”hemgjord” gräddkola med smak av salmiak. Vanligtvis brukar kanske lakritskola var av det söta slaget, men så är inte fallet här. Kolan är härligt seg och god, med en fin salt, salmiaksmak. Bitarna är dock på tok för stora för att stoppa in hela, även om man så gärna vill, men å andra sidan räcker de längre.

 

Lakritsmarmelad var en helt ny upplevelse som jag aldrig sett förut. Med spänning smakade jag en och blev helt ställd. Eftersom jag tycker godismarmelad i allmänhet är för sött, förväntade jag mig en sötsliskig smak av lakrits. Istället fick jag en lite bitter smak till att börja med. Den övergick sedan till en härlig lakritssmak som höll i sig länge. Första sekunden tänkte jag ”Blä!”, men efter den andra biten blev jag övertygad. Det fungerar, även om det inte är min favorit.

Detta inlägg skriver jag i form av lakritsambassadör för Lakritsfestivalen, som sökte efter bloggande lakritsälskare inför årets festival 20-21 april på Annexet vid Ericsson Globe. Projektet genomförs för andra året i rad. Syftet är att sprida lakritskunskap och att visa den växande lakritsbranschen.  Se: Utvalda bloggare

Klassiskt lakritsgodis

Här kommer lite godis från tre klassiska varumärken inom lakritsgodis. Detta kanske inte är lakrits för finsmakaren utan lite mer ”vardagslakrits”.

Först ut har vi Ädelstenar i serien20130416 Viva Lakrits från Malaco. Tidigare bidrag i serien är Juveler, Pärlor och briljanter. Ädelstenar är mjuka lakritsbitar som är dragerade med ett knaprigt skal av lakrits. Helt okej, men ingen jättesucce.

Turkisk Peber från Fazer är en klassiker som använts som substitut till lakritspulver när det inte gått att få tag på. Här kommer man med en variant kallad Turkisk Peber Hot & Sour, hårda fruktkarameller med20130416_2 salmiakpulver inuti. Ganska goda även om fruktsmaken är lite diffus och smakar konstgjord. Det är svårt att bara suga på dem, man tuggar lätt sönder dem för att komma åt salmiakpulvret.

Sist ut är de klassiska Pingvinstängerna från Tom’s. Detta är vad jag kallar ”barnlakrits”. Skakar inte speciellt gott utan mer som konstgjord lakrits. Tyvärr var de 20130416_3stängerna jag fick inte de färskaste. Det var fyra olika stänger, Sötlakrits, Häxvrål, Salta Hallon och Mintstång. Jag som gillar mint skulle kunna sträcka mig till att äta Mintstång, annars avstår jag helst.

 

 

 

Detta inlägg skriver jag i form av lakritsambassadör för Lakritsfestivalen, som sökte efter bloggande lakritsälskare inför årets festival 20-21 april på Annexet vid Ericsson Globe. Projektet genomförs för andra året i rad. Syftet är att sprida lakritskunskap och att visa den växande lakritsbranschen.  Se: Utvalda bloggare

Baconlindade paprikabiffar med ost

Nu har det varit mycket lakrits, godsaker och desserter. Här krävdes nya idéer och handling. Baconlindade biffar är alltid gott. Här skruvade jag till dem med Ajvar och ost. Blev riktigt gott! Servera gärna med pressad potatis som suger upp dem goda såsen.

För 4 personer:20130415

  • 500 g nötfärs
  • 1/2 dl grädde
  • 3/4 dl Ajvar relish
  • 1,5 dl riven ost, smakrik typ
  • salt och peppar
  • 1 pkt bacon
  • smör att steka i

Sås

  • 3 dl grädde
  • 1/2 dl Ajvar relish
  • salt och peppar

Garnering20130415_2

  • Parmesan eller Grana Padano
  • Hackad bladpersilja
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda nötfärs, grädde och Ajvar till en smet.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Blanda i den rivna osten.
  5. Forma spolformade biffar och linda in varje i en baconskiva.
  6. Bryn dem runt om i smör på medelvärme.
  7. Lägg biffarna i en ugnsfast form.
  8. Blanda grädde och Ajvar. Smaka av med salt och peppar.
  9. Häll såsen runt biffarna.
  10. Riv parmesan över biffarna och sätt in i ugnen.
  11. Ta ut när såsen böjar puttra och parmesanen är gyllenbrun.
  12. Strö hackad persilja över.
  13. Servera med pressad potatis.

Lakritsglass med citrongrädde

Provade att göra lakritsglass med ett saltlakritspulver från Queen Of Licorice som ni hittar på Lakritsfestivalen. Gjorde en helt vanlig grundsats av vaniljglass och smaksatte den sedan med saltlakritspulver utblandat i lite vispgrädde. Serverade sedan glassen med citrongrädde.20130414_4

Smaksättning:

  • 1 dl grädde
  • 1 msk saltlakritspulver
  1. Blanda ut lakritspulvret i grädden. Se till att det löser sig.
  2. Häll lakritsgrädden i glassmaskinen, strax innan glassen är klar.

Citrongrädde20130414_3

  • 3 dl grädde
  • 1 citron
  • 1 msk socker
  1. Vispa grädde och socker till önskad konsistens.
  2. Riv ner skalet av citronen. Blanda om.
  3. Ställ i kylen i ca 30 min.

Detta inlägg skriver jag i form av lakritsambassadör för Lakritsfestivalen, som sökte efter bloggande lakritsälskare inför årets festival 20-21 april på Annexet vid Ericsson Globe. Projektet genomförs för andra året i rad. Syftet är att sprida lakritskunskap och att visa den växande lakritsbranschen.  Se: Utvalda bloggare