Inspirationen lyser med sin frånvaro

Har tyvärr inte kommit igång med matlagningen riktigt ännu. Har ingen inspiration till nya rätter riktigt. Det har dock blivit några gamla favoriter några gånger när andan fallit på. Bland annat Korvgryta Tex Mex, Pasta med kyckling Alfredo, Pizza med snabb pizzadeg samt Lammkorv med rostade rotsaker.

Hoppas inspirationen och orken kommer snart för jag är sugen på färsk sparris och rabarber. Vi får väl se framåt helgen……

Tar en dag i taget

Ibland, eller ganska ofta, blir det inte riktigt som man tänkt sig. Operationen gick som planerat men rehabiliteringen har tagit några sambasteg, två steg framåt och ett bakåt, men kommer snart att vara på banan igen. Jag får dock, återigen, en möjlighet att bekanta mig med sjukhusmaten på US i Linköping.

Sedan jag blev inlagd 5 maj har jag 4 gånger fått, något som förmodligen är deras ”paradrätt”, stekt nötfärsbiff, brunsås, potatis och kokta morötter och gröna bönor och en lite skål med rårivna morötter. Vad man snabbt konstaterar är att den som är ansvarig för menyn, är helt övertygad om att kokta morötter, bönor och ärtor passar till ALL mat, utan undantag. Som ”side salad” är rårivna morötter populärast men trött isbergssallad med lite majs, paprika och gröna ärtor är stark tvåa.

Åter till paradrätten, den stekta nötfärsbiffen, så är den, inte helt oväntat, torr men god i smak och krydddningen. Såsen har samma konsistens som en lös gelé och innehåller inte en droppe grädde och således smakar s**t. Potatis är inte lätt att varmhålla men ibland blir den här totalt oätligt.

Man kan snabbt sammanfatta det hela med att det som gör sig bäst är grytor. Har fått en riktigt god, garam masala-doftande indisk kycklinggryta och en korvgulasch mustig av paprika samt, lite överraskande, en ”falsk sjömansbiff” gjord på köttfärs, som faktiskt var riktigt mustig i smaken, dock med avsaknaden av ölsmaken.

Så det finns glädjeämnen bland annars vattnigt rotmos med några torra skivor köttkorv eller fiskgratäng med citron och timjan, där konsistensen närmar sig pannacotta och fisken är lika torr som wettabix (kakor av fullkornsvete som äts till frukost med mjölk). Så fram för mustiga grytor till patienterna på US i Linköping.

Tacopaj

Sveriges nya ”nationalrätt” är tydligen tacos. Tacopaj är väl ingen nyhet men väl ett smidigt sätt att äta texmexinspirerat på. Här kommer min variant. Vill man göra det enkelt för sig använder man en påse tacokryddor istället för vanliga kryddor, men då får man med en massa onödiga tillsatser.

För 4-6 personer:

Pajdeg20130506

  • 5 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt

Fyllning

  • 500 g nötfärs eller blandfärs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 färsk chili
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1 tsk oregano
  • 1 dl vatten
  • 2 dl chunky salsa av önskad styrka
  • 1 gul lök
  • 5 dl crème fraiche
  • 1 tomat
  • skivad inlagd jalapeño efter smak
  • 3 dl riven ost av smakrik typ
  • olivolja att steka i
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda mjöl och salt i en bunke.
  3. Lägg i smöret och smula sönder det i mjölet tills du får en gryning blandning.
  4. Tillsätt ägget och arbeta till en deg.
  5. Låt degen vila i kylskåp i ca 20 minuter.
  6. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper så den blir tillräckligt stor för att täcka en springform (form med löstagbar kant).
  7. Lägg i degen i formen och tryck ut den i kanterna. De ska nå ca 5-6 cm upp på kanten.
  8. Nagga botten med en gaffel.
  9. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter, så det nästan får färg.
  10. Ta ut pajskalet och låt det svalna.
  11. Skala och hacka vitlöken fint.
  12. Hacka chilin fint.
  13. Bryn köttfärsen på ganska hög värme i lite olja.
  14. Tillsätt kryddor, vitlök och chili och blanda om.
  15. Slå på vatten och sänk värmen. Blanda om och låt vattnet reducera helt.
  16. Skala och skiva löken.
  17. Skiva tomaten.
  18. Fördela köttfärsen i botten på pajskalet.
  19. Fördela sedan salsan över köttfärsen.
  20. Lägg lite lökringar över salsan.
  21. Rör om ordentligt i crème fraichen och fördela den i pajskalet.
  22. Dekorera med tomatskivor och inlagd jalapeño ovanpå crème fraichen.
  23. Toppa med riven ost.
  24. Grädda i ugnen i ca 15-20 minuter, eller tills osten börjar få färg.
  25. Ta ut pajen och låt den svalna i 10 minuter innan kanten tas bort.
  26. Servera med sallad, majs inlagd jalapeño och kall öl av lagertyp.

Lite rörigt

Det har varit lite ”tyst” här den senaste veckan av den anledning att jag ska in på ytterligare en operation. Den mekaniska hjärtpump som opererades in för ett år sedan, i väntan på ett nytt hjärta, behöver bytas ut. Man misstänker att det fastnat något i den som skulle kunna lossna och orsaka en propp.

Så i morgon sker operationen och om en dryg vecka ska jag vara på banan igen. Så ha förtröstan!