Snart så….

Ytterligare ett par dagar på sjukhus (börjar bli tjatigt nu) har gjort att inläggen lyst med sin frånvaro. Nu hoppas jag att det rätar upp sig och det mesta återgår till vardag med skola och arbeten. Då kanske inspirationen och tiden kommer tillbaka. Det är frestande att tända grillen varje kväll när det är så fint väder men ikväll kör jag ett säkert kort – Korvgryta Tex Mex. Sonen jublade, det är ju positivt!

Nyrökt strömmingsfilé – miniböckling

Så var det dags för röken igen.20130818 Köpte ett halvt kilo strömmingsfilé – rensad och klar. Drog bort ryggfenan och sköljde dem. Sedan torrsaltade jag dem lätt och lät dem ligga i kylen i ca 3 timmar. Tände röken och såg till att den blev varm. Sedan placerade jag filéerna på gallret, platta med skinnsidan nedåt. Rök dem sedan efter smak i 20-30 min (medium till hårdrökt). Servera ljummen på en knäckemacka med en kall öl till.

Gran de Italia

Gran de Italia var mitt bidrag till hamburger-SM som anordnas av Max. Förutsättningarna var att man skulle använda sig av Max Friscobröd och deras Gran de Lux kött. Gör jag den hemma använder jag ett gott lantbröd istället. Här kommer receptet.

Till 4 burgare:20130816

 • 600 g nötfärs
 • 8 skivor lantbröd alt. 4 hamburgerbröd
 • 1 bifftomat
 • ruccolasallad
 • 1 rödlök
 • 4 stora skivor mozzarella
 • 2 dl crème fraiche
 • 1 kruka färsk basilika
 • 2 dl riven parmesan eller Grana Padano
 • 1/2 vitlöksklyfta
 • rivet skal av citron
 • salt och peppar
 1. Vispa hälften av crème fraichen så den blir tjock.
 2. Ta 20 basilikablad och hacka dem fint.
 3. Blanda ner basilikan i den vispade crème fraichen.
 4. Hacka vitlöken fint och blanda med den rivna parmesanen.
 5. Tillsätt crème fraiche, lite åt gången, tills du får en tjock kräm.
 6. Smaka av med rivet citronskal.
 7. Skala och skiva rödlöken.
 8. Forma köttfärsen till 4 burgare. Salta och peppra.
 9. Grilla eller rosta bröden.
 10. Grilla eller stek burgarna efter smak.
 11. Montera burgarna med att börja med basilikakräm i botten sedan ruccola, rödlök, tomat, mozzarella, burgare och toppa till sist med parmesankräm och sist bröd.
 12. Buon appetito!

Rökt fjällröding

Igår kväll invigde jag min röklåda, som jag vann i en tävling på Tulips facebooksida. Den damp ner hastig och lustigt med posten efter midsommar. Jag hade helt glömt bort att jag varit med och tävlat, i all den röra20130815 som var under senvår och försommaren. Jag köpte en färsk fjällröding, på ca 1 kg, i fiskdisken och la den i saltlag i 6 timmar i kylen. Därefter tog jag upp den och sköljde den under rinnande vatten och lät den rinna av.

Saltlag

 • 2 liter vatten
 • 4 dl grovt salt
 • 0,5 dl socker

Själva rökningen tar inte mer än20130815_2 25-30 min av en fisk på ca 1 kg. Lite rökspån i botten på röklådan. Lägg på droppskyddet. Tänd brännarna och ställ lådan på plats. Lägg fisken på gallret och lägg i den i röklådan. Sätt på locket och öppna luftspjället något. Den är klar när ryggfenan lossnar om man drar i den lite lätt. Har man ingen röklåda eller riktig rök går det även bra att röka i en klotgrill eller en grill med lock. Lägg då lite kol/briketter i ena delen av grillen. Lägg sedan lite rökspån i en aluminiumform på gallret ovanför glöden. Lägg sedan fisken på den andra sidan, så den ligger vid sidan om glöden. Lägg på locket och öppna luftspjället något.

Vi åt fisken med kokt potatis och romsås (1 burk stenbitsrom, 50/50 med majonnäs och cremè fraiche) men den är lika god på en knäckemacka.

Det blir mera rökt framöver.

Back in business så smått

Nu börjar livet räta upp sig igen20130806 och återgå till det normala. Ska försöka skrämma liv i mitt matlagande igen och hoppas att min blogg inte ”dött” under sommaren.

Börjar väl lite enkelt med att ta vara på lite grillad lax som blev över när vi grillade en hel laxsida. Av den gjorde jag en variant på Sallad Nicoise med ruccolasalad, körsbärstomater, oliver, grillad lax och ett kokt ägg. Till den gjorde jag en senapsvinegrette på olivolja, dijonsenap20130806_2 och lite balsamvinäger.

Sedan gjorde jag ett par kalla laxmackor med rostat lantbröd, lite smör, krispsallad, tunt skivad kall kokt färskpotatis, romsås (som också blev över) och toppat med grillad lax. Båda rätterna satt fint tillsammans med en kall öl i sommarvärmen.