Ugnsbakade äpplen med nötter och mandelmassa serverade med hemgjord vaniljsås

Nu är svenska äpplen som bäst! Passa på och gör mos, chutney, paj och kakor, eller prova dessa ugnsbakade äpplen med nötter och mandelmassa tillsammans med hemgjord vaniljsås. ”Satt som en smäck”, som min fru sa.

För 4 personer:20130929

  • 2 äpplen
  • 100 g mandelmassa
  • 50 g hasselnötter
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • råsocker
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv mandelmassan i en skål.
  3. Vispa samman mandelmassa och smör.
  4. Hacka hasselnötterna och blanda ner dem i smeten.
  5. Skär av lite på båda ändarna av varje äpple (så de kan stå ).
  6. Dela varje äpple på tvären och gröp ur kärnhuset.
  7. Ställ äpplena i en ugnsfast form eller på en plåt.
  8. Fördela nötsmeten lika på varje äpple.
  9. Strö lite råsocker på varje äpple.
  10. Grädda i ugnen i ca 20 min eller tills äpplena är mjuka.
  11. Servera ljumna med hemgjord vaniljsås.

Vaniljsås

För 4 personer:

  • 3 dl mjölk, 3%
  • 3 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver
  • 1 dl vispgrädde
  1. Vispa samman mjölk, äggulor, florsocker och vaniljpulver i en kastrull.
  2. Koka upp och låt sjuda under vispning tills såsen tjocknar.
  3. Ta av kastrullen och sila såsen i en finmaskig sil.
  4. Låt såsen svalna.
  5. Vispa grädden ganska fast.
  6. Blanda ner grädden i vaniljsåsen.

Matbloggspriset – Folkets val 2013

Så var det dags igen för nominering till Matbloggspriset Folkets val. Förra året blev jag ju utvald som en av 15 matbloggar i slutomröstningen. Så nominera gärna Markos Mat i år igen, så håller vi tummarna. Klicka på länken ”Nominera mig!” här till höger.

20130928

 

Pörkölt – Ungersk gulasch

Ungersk gulasch, eller Gulyás, är egentligen soppa med nötkött, potatis och massor av paprika. Gör man det som gryta kallas det för Pörkölt och innehåller inte potatis utan serveras med ett gott lantbröd, kokt potatis eller nokedli, ungersk, hemgjord pasta.

Detta är ett långkok som behöver minst 4 timmar på spisen, men det är det värt. För gott blir det. Kan man inte få tag i ungerskt paprikapulver går det lika bra med vanligt paprikapulver.

För 6 personer:20130924

  • 1 kg högrev, eller annat grytkött av nöt
  • 2 gula lökar
  • 2 burkar hela tomater
  • 2 paprikor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 liter vatten
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 msk ungersk söt paprika, pulver
  • 1 msk ungersk stark paprika, pulver
  • salt och peppar
  • smör och olja att steka i
  • crème fraiche till servering
  1. Putsa köttet och skär i bitar.
  2. Bryn köttet i lite smör på hög värme i en stekpanna. Salta och peppra.
  3. Skala och hacka löken grovt.
  4. Fräs löken i en gryta på medelvärme i lite olja.
  5. Dela och ta ur paprikorna. Skär dem i bitar.
  6. Låt paprikorna fräsa med löken.
  7. Skala och skiva vitlöken fint.
  8. Låt vitlöken fräsa med någon minut.
  9. Lägg i kött, paprikapulver och tomater i grytan och blanda om.
  10. Tillsätt kalvfond och vatten och rör om.
  11. Låt koka upp och låt sedan sjuda på svag värme i minst 4 timmar.
  12. När det är klart rör du om och då ska köttet falla isär. Smaka av med salt och peppar.
  13. Servera med en klick crème fraiche.

Tartiflette – potatisgratäng från franska alperna

Tartiflette är en potatisgratäng som görs på reblochonost och kommer från Haute- Savoie. Här snackar vi ostfrossa!

Haute-Savoie är ett departement20130920 beläget i sydvästra delen av Frankrike, i regionen Rhône-Alpes i de franska Alperna. Och som med alla lokala maträtter finns det variationer men en Tartiflette ska innehålla kokt potatis, rökt sidfläsk, lök, crème fraiche och reblochonost. Kryddning och vin kan skilja.

Reblochon är en fransk kittost gjord på komjölk men man kan givetvis använda annan kittost som t.ex. Taleggio, som är lättare att få tag på. Eller en brie går bra också.

För 4-6 personer:

  • 1 kg potatis av fast typ, kokt och kall20130920_2
  • 350 g rökt sidfläsk eller bacon, i bit
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ett par kvistar färsk timjan
  • 2 dl crème fraiche
  • 500 g reblochonost eller annan kittost
  • 1 dl vitt vin (kan uteslutas)
  • smör att steka i
  • salt och peppar
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär potatisen i mindre bitar.
  3. Tärna sidfläsket.
  4. Skala och skiva löken och vitlöken.
  5. Fräs löken i lite smör på medelvärme så den karamelliseras. Salta och peppra.
  6. Tillsätt vitlöken och låt fräsa ytterligare någon minut.
  7. Häll upp löken i en ugnsfast form.
  8. Höj temperaturen något och bryn sidfläsket.
  9. Repa av bladen av timjankvistarna och låt dem fräsa med fläsket på slutet.
  10. Häll upp fläsket i ugnsformen och bland med löken.
  11. Bred ut potatisen i ugnsformen och klicka ut crème fraichen över.
  12. Blanda försiktigt så crème fraichen sipprar ner mellan potatisbitarna.salta och peppra.
  13. Skär osten i skivor och täck potatisen med ostskivor.
  14. Häll försiktigt vinet över.
  15. Grädda i ugnen i ca 30 min eller tills osten har smält och är gyllengul.
  16. Servera med en grönsallad.

Ljummen sallad med lammkorv och getost

En lite medelhavsinspirerad sallad med lammkorv, getost, oliver, grillad turkisk paprika och kronärtskocka. Det går givetvis lika bra med fetaost och vanlig paprika.

För 4 personer:20130918

  • 6 st lammkorvar
  • 4-6 skivor lantbröd
  • 200 g getost, chevrétyp
  • 8 st turkisk paprika, typ Carli och Sivri
  • 1 liten rödlök
  • 1 burk kronärtskockshjärtan i lag
  • 150 g körsbärstomater
  • 1 zucchini
  • 2-3 nävar ruccola eller annan bladsallad
  • 2 tsk balsamvinäger
  • olivolja
  • salt och peppar
  1. Låt kronärtskockorna rinna av.
  2. Blanda balsamvinägern med 2 msk olivolja.
  3. Skala och skär zucchinin i mindre bitar.
  4. Skär brödet i mindre kuber.
  5. Stek dem gyllenbruna i rikligt med olivolja på medelvärme. Låt dem rinna av på ett hushållspapper.
  6. Stek eller grilla lammkorvarna. Lägg åt sidan.
  7. Fräs på kronärtskockorna och zucchinin i olja i några minuter. Salta och peppra.
  8. Stek paprikorna i olivolja på hög värme. Lägg åt sidan
  9. Dela tomaterna i halvor.
  10. Skala och skiva rödlöken.
  11. Skär korvarna i mindre bitar.
  12. Blanda ruccola, tomater, rödlök, zucchini och kronärtskockor. Blanda sedan försiktigt i brödet.
  13. Lägg på paprikorna.
  14. Lägg på korvbitarna och smula sedan getosten över.
  15. Toppa med vinägretten.
  16. Salta och peppra.
  17. Servera

Pappardelle med gorgonzolasås och strimlad biff

Pasta med gorgonzolasås är ju en klassiker. Här ”pimpade” jag den med strimlor av rosastekt ryggbiff, pappardelle con gorgonzola e tagliuzzato manzo. Jag använde mig av pasta pappardelle men du kan använda valfri pasta. När du väljer kött så välj kött av hög kvalitet eftersom det inte går åt så mycket. Jag valde hängmörad ryggbiff med kappa men det går givetvis bra med annan biff eller entrecôte. Buon appetito!

För 4 personer:20130914

  •  400 g  pappardelle eller annan pasta
  • 400 g ryggbiff i skivor, hängmörad med kappa
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl grädde
  • 200 g gorgonzola
  • salt och peppar
  • smör att steka i
  1. Koka pastan enligt beskrivningen på paketet.
  2. Torka av köttet med ett hushållspapper. Salta och peppra.
  3. Tryck till vitlöksklyftan med en sked så den spricker.
  4. Bryn köttet i smör på ganska hög värme så det får fin färg på båda sidor, ca 3 min per sida.
  5. Lägg i vitlöksklyftan i pannan och låt den steka tillsammans med köttet. Ös köttet dåd och då med smöret.
  6. Lägg köttet åt sidan att vila på en tallrik.
  7. Koka upp grädden och ta av kastrullen.
  8. Lägg i gorgonzolan och rör om så den smälter. Tillsätt eventuellt lite mer grädde om såsen är för tjock.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Häll av vattnet av pastan och blanda pastan med gorgonzolasåsen.
  11. Strimla köttet tunt.
  12. Lägg upp pasta i 4 pastatallrikar eller djupa tallrikar. Spara lite sås till garnering.
  13. Fördela den strimlade biffen över pastan och ringla sedan lite sås över.
  14. Servera med ett gott, italienskt rödvin.

Tävling

Tillsammans med Knivbrev.se genomför jag en tävling där du har möjlighet att vinna ett knivbrev för slipning av 1 st kökskniv. För att delta gör du följande:

  • Svara på nedanstående 2 frågor.knivbrev
  1. Vad hette han som utvecklade den skala som styrkan på chili mäts i?
  2. Vilken hamn i världen tar emot mest kakao?
  • Skriv vilket som är ditt favoritrecept här på Markos Mat och motivera ditt svar.

Skicka in dina svar till tavling@markosmat.se senast 30 september. Vinnaren informeras via mail och presenteras sedan här på bloggen.

Lycka till!

Spansk tortilla med chorizo och manchego

En spanskt tortilla är Spaniens svar på den franska bondomeletten. Skillnaden är att en tortilla vänder man vanligtvis och steker på båda sidorna. Jag bakade av min i ugnen eftersom jag valde att lägga osten uppe på istället för att blanda den i äggsmeten. Hittar man inte manchegoost går det lika bra med parmesan, Grana Padano eller annan smakrik hårdost.

För 4 personer:20130908

  • 4 kokta potatisar
  • 1 gul lök
  • 2 chorizo, gärna med hög kötthalt
  • 1 tsk paprikapulver, gärna rökt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 ägg
  • 2 dl riven manchego
  • salt och peppar
  • olja att steka i
  1. Sätt ugnen på 250 grader och grill.
  2. Skala och skär löken i bitar.
  3. Dela potatisen i mindre bitar.
  4. Fräs löken på medelvärme till den blir glansig.
  5. Tillsätt paprikapulvret och blanda om.
  6. Fräs potatisen med löken tills den får lite färg.
  7. Skiva korven och fräs med potatisen och löken tills korven får lite färg.
  8. Skala och hacka vitlöken fint.
  9. Tillsätt vitlöken och blanda om.
  10. Knäck äggen i en skål och vispa ihop dem lätt. Blanda i osten om du vill vända din tortilla.
  11. Fördela äggsmeten i pannan och sänk värmen till svag värme. Salta och peppra.
  12. Strö över osten och låt tortillan stanna.
  13. Ställ in högt upp i ugnen tills osten blir gyllenbrun. Har du plasthandtag på stekpannan ställer du in den med ugnsluckan öppen och handtaget utanför.