Schokolade- und kirschenstrudel – choklad- och körsbärsstrudel

Ännu en strudel, här med hackad mörk choklad och inlagda körsbär, schokolade- und kirschenstrudel. Vill man ha lite ”vuxensmak” tillsätter man lite Kirschwasser. Servera med vispad grädde, vaniljglas eller vaniljsås

För 4 personer:20131125_2

  • 1 ark smördeg
  • 100 g mörk choklad, 70%
  • 3 dl inlagda körsbär
  • 1 msk kirschwasser, kan uteslutas
  • 1 ägg
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kavla ut degen något, så den blir något större än ett A4-papper. Använd mjöl.
  3. Lägg smördegen på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Låt körsbären rinn av och hack dem sedan grovt.
  5. Hacka chokladen i små bitar.
  6. Lägg de hackade körsbären mitt på smördegen, men inte ända ut till kanten.
  7. Lägg den hackade chokladen ovanpå körsbären.
  8. Häll lite kirschwasser över chokladen och körsbären.
  9. Vispa upp ägget i en skål.
  10. Pensla ägg utmed kanterna på smördegen.
  11. Vik den omlott så det blir tätt. Tryck till ordentligt vid kanterna.
  12. Pensla hela strudeln med ägg.
  13. Grädda i ugnen  i ca 15-20 minuter eller tills strudeln blir gyllenbrun.
  14. Servera med vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.

Bifteki – Grekiska färsbiffar med getost

Bifteki, en färsbiff från Grekland som precis som vår pannbiff finns i olika kryddningar. I Grekland görs bifteki på lammfärs men nötfärs går givetvis lika bra. Jag har valt att krydda mina med vitlök, oregano, timjan, rivet skal av citron samt salt och svartpeppar. Dessutom har jag fyllt dem med getost. Här kan man givetvis använda fetaost eller annan valfri ost. Det går också bra utan ost. Jag serverade mina bifteki med ugnsrostade rotsaker, ugnsbakade körsbärstomater och tzatziki.

För 4 personer:20131125

  • 500 g lamm- eller nötfärs
  • 1 ägg
  • 100 g getost eller fetaost
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk oregano
  • 1/2 tsk timjan
  • rivet skal av 1/2 citron
  • salt och svartpeppar
  • olja att steka i
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda färsen med ägget och kryddorna till en smidig smet.
  3. Dela smeten i 4 lika stora delar.
  4. Dela varje del i två delar och forma dem till bollar som sedan plattas ut.
  5. Lägg 1/4 av osten på en del och lägg den andra ovanpå.
  6. Tryck till runt kanterna och forma sedan till 4 biffar.
  7. Hetta upp oljan i en stekpanna på medelvärme.
  8. Steka biffarna gyllenbruna på båda sidorna.
  9. Lägg biffarna i en ugnsfast form och ställ dem i ugnen i 5-10 minuter.
  10. Ta ut och servera.

Pilgrimsmusslor med sötpotatispuré, chorizo och kaprisvinägrette

Pilgrimsmusslor eller kammusslor är lite speciella i sin smak och konsistens. Lite nötiga i smaken och konsistensen påminner om vit fisk, som marulk. Viktig är att inte steka dem för länge, för då blir de sega. Hellre lite för lite än för mycket. I den här förrätten får de lena, nötiga pilgrimsmusslorna en perfekt blandning av sötma från sötpotatispurén, pikant hetta och rökighet från chorizon och lite fin syra från kaprisvinegretten. Serveras med fördel tillsammans med ett torrt vitt vin.

För 4 personer:20131124

  • 8 st pilgrimsmusslor
  • 2 chorizo av bra kvalitet
  • 1 sötpotatis
  • 1 scharlottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • 25 g smör
  • lite grädde
  • 1 burk kapris
  • 1 citron
  • 1/2 dl olivolja
  • salt och peppar
  • olja att steka i
  • smör att steka i
  1. Ta av det lilla muskelfästet på pilgrimsmusslorna (det blir segt vid tillagning).
  2. Låt musslorna bli rumstempererade.
  3. Skär chorizon i små tärningar.
  4. Fräs chorizotärningarna i en het panna med lite olja, så de blir knapriga.
  5. Lägg chorizotärningarna på ett hushållspapper att rinna av. Hål varmt.
  6. Skala och hacka scharlottenlöken.
  7. Skala sötpotatisen och skär den i tärningar.
  8. Fräs löken några minuter i lite olja på medelvärme i en kastrull.
  9. Lägg i sötpotatisen och låt fräsa några minuter.
  10. Slå på vinet och låt det koka in.
  11. Slå på lite vatten och låt sötpotatisen sjuda under lock tills den blir mjuk.
  12. Hetta upp 1/2 dl olja i en kastrull.
  13. Låt kaprisen rinna av.
  14. Pressa ut 1/2 dl citronsaft ur citronen.
  15. När oljan är varm lägger du i kaprisen och låter den fräsa i oljan i några minuter.
  16. Slå på citronsaften och ta av kastrullen.
  17. Kör vinägretten i en mixer till en slät sås.
  18. När sötpotatisen är mjuk häller du av vattnet.
  19. Mixa sötpotatisen med en stavmixer.
  20. Tillsätt smör och mixa. Späd eventuellt med lite grädde till en slät fin puré.
  21. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt!
  22. Hetta upp en stekpanna på medelvärme.
  23. Lägg i smör och låt det bli ljusbrunt i färgen.
  24. Salta och peppra pilgrimsmusslorna.
  25. Stek dem i smöret ca 2-3 minuter på varje sida så de får fin färg. Ös dem med smöret när du vänt på dem. De ska vara lite mjuka när du trycker på dem.
  26. Ta av stekpannan.
  27. Klicka ut en sked puré på tallriken och bred ut den lite vackert.
  28. Lägg på två pilgrimsmusslor.
  29. Strö lite chorizotärningar över och ringla slutligen lite kaprisvinägrette över.
  30. Servera direkt!

Skaldjursrisotto med kräftstjärtar

Här är en mycket trevlig skaldjursrisotto. Skaldjursrisotton blir len och krämig av smör och ost, samtidigt som den har en fin syrlighet av vitt vin och citron. En risotto tar inte mer än dryga 30 minuter att tillaga, men då kräver den ständig kärlek och uppmärksamhet i form av omrörning. Riset ska som pasta bli ”al dente”. Godast blir den förstås om man använder hemgjord skaldjursfond och färska kräftstjärtar.

För 4 personer:20131123

  • 4 dl avorioris eller annat risottoris
  • 2 burkar kräftstjärtar i lag
  • 2 scharlottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2,5 dl vitt vin
  • 8 dl varmt vatten
  • 3 msk koncentrerad skaldjursfond
  • 1 citron
  • 50 g smör
  • 2 dl riven parmesan eller Grana Padano
  • salt och peppar.
  • olja att steka i
  1. Skala och hacka scharlottenlök och vitlök.
  2. Fräs löken i rikligt med olja på medelvärme i några minuter i en kastrull.
  3. Häll i riset och låt det fräsa med tills det blir glansigt.
  4. Slå på vinet och rör om.
  5. Låt vinet koka in under omrörning.
  6. Blanda varmt vatten och skaldjursfond i en tillbringare.
  7. Slå på lite fond i taget och rör om tills det kokat in.
  8. Upprepa tills riset nästan är mjukt, alltså al dente.
  9. Lägg i smöret och rör om tills det smält.
  10. Smaka av med rivet skal av citron.
  11. Blanda i parmesan och rör om. Smaka av med salt och peppar.
  12. Lägg i kräftstjärtarna, men spara några till servering.
  13. Blanda om och låt kräftstjärtarna bli varma.
  14. Lägg upp risotton på tallrikar och toppa med några kräftstjärtar och lite riven parmesan.

Snaps med kräftstjärtar i västerbottenkräm

Kräftstjärtar i västerbottenkräm är en riktigt lyxig förrätt, som med fördel serveras i ett snapsglas. Kan kombineras till en skandinavisk trio, tillsammans med gubbröra på rågbröd samt tunnbrödsrulle med lax och romkräm.

För 4-6 personer:20131113

  • 1 burk kräftstjärtar i lake, 320 g
  • 1, 5 dl riven västerbottenost
  • 2 msk hackad dill
  • 1 msk snaps med dillsmak eller aqvavit
  • crème fraiche
  • rivet skal av citron
  • vitpeppar
  • dillvippor
  1. Låt kräftstjärtarna rinna av i en sil.
  2. Blanda den rivna osten med snaps och dill.
  3. Blanda ner kräftstjärtarna i osten.
  4. Tillsätt crème fraiche, lite i taget, så att ostkrämen precis fäster på kräftstjärtarna. Blir det för mycket, blir allt rinnigt.
  5. Smaka av med vitpeppar och rivet skal av citron.
  6. Ställ röran i kylen i  1 timme.
  7. Fördela röran i 4-6 snapsglas.
  8. Dekorera med en dillvippa i varje glas.

Ugnsbakad aubergine med mozzarella

Ugnsbakad aubergine med mozzarella, Melanzane al forno con mozzarella, är en rätt som både doftar och smakar Italien. En vegetarisk rätt med silkeslen smak som passar utmärk för sig själv med en bit gott lantbröd eller som tillbehör till exempelvis stekt kyckling. Är man vegetarian som inte äter ost är det bara att utesluta den. Lika gott ändå!

För 4 personer:20131111_3

  • 2 st auberginer
  • vatten
  • salt
  • vetemjöl
  • 5 dl passata, passerad tomat
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 gul lök
  • 20 blad färsk basilika alt. 2 msk torkad
  • 250 g mozzarella
  • Parmesan eller Grana Padano
  • 1 msk råsocker
  • rivet skal av citron
  • salt och peppar
  • olivolja att fritera i
  1. Skär auberginerna i centimetertjocka skivor.20131111_4
  2. Lägg skivorna i saltat vatten i 2 timmar. Pressa ner dem med ett lock och något tungt.
  3. Skala och hacka löken fint.
  4. Fräs löken i lite olja på medelvärme i ca 5 minuter.
  5. Skala och skiva vitlöken.
  6. Låt vitlöken fräsa med löken någon minut.
  7. Slå på passatan och rör om.
  8. Hacka basilikabladen.
  9. Tillsätt basilika, socker och lite rivet skal av citron.
  10. Rör om och låt såsen koka upp och sedan sjuda på svag värme i 30 min.
  11. Smaka av med salt och peppar samt eventuellt mer rivet skal av citron.
  12. Ställ såsen åt sidan att svalna.
  13. Sätt ugnen på 200 grader.
  14. Häll av vattnet från aubergineskivorna och skölj dem noga.
  15. Torka av skivorna med en handduk.
  16. Hetta upp en stekpanna ordentligt.
  17. Vänd skivorna i lite vetemjöl.
  18. Häll i rikligt med olivolja i pannan.
  19. Fritera skivorna så de får lite färg.
  20. Lägg skivorna åt sidan. Salta och peppra dem.
  21. Skiva mozzarellan.
  22. Olja in en ugnsfast form.
  23. Börja med ett lager aubergineskivor, därefter tomatsås och sedan mozzarellabitar.
  24. Upprepa med en ny omgång.
  25. Toppa med några aubergineskivor och riven parmesan.
  26. Gratinera i ugnen i ca 20 minuter eller tills det börjar puttra och parmesanen blivit gyllenbrun.
  27. Ta ut och låt svalna i 5-10 minuter innan servering.

Mandelkaka med körsbär

Denna mandelkaka med körsbär är otroligt enkel och snabb att baka. Påminner lite om en mazarin i konsistensen. Passar utmärkt att servera med vispad grädde eller vaniljglass. Inlagda körsbär finns i välsorterade livsmedelsbutiker. Det blir godast att mortla kardemummakärnor men det går lika bra med färdigmald kardemuma.

  • 400 g mandelmassa20131111
  • 3 ägg
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • några droppar bittermandelolja
  • 200 g urkärnade körsbär
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en springform.
  3. Riv mandelmassan grovt.
  4. Mortla kardemummakärnorna.20131111_2
  5. Vispa samman mandelmassa, ägg, vetemjöl, smör, kardemumma och bittermandelolja till en smet.
  6. Häll smeten i springformen och smeta ut den.
  7. Fördela körsbären på smeten. Tryck ner dem något.
  8. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter. Den får gärna vara lite kladdig inuti.
  9. Ta ut och låt svalan något.
  10. Servera lätt ljummen med vispad grädde eller vaniljglass.

Markos mat gästspelade på Golfkrogen

Igår hade jag det stora nöjet att få vara ”gästkock” på Golfkrogen i Finspång. Jag fick äran att sätta ihop en trerättersmeny som serverades till speciellt inbjudna gäster.

Det är första gången jag jobbat i ett restaurangkök, vilket var otroligt kul och intressant. Till min hjälp hade jag Gaye, Marianne och Lasse som jobbar i köket annars, men det var jag som var ”Chef”.

Till förrätt serverades en skandinaviskgolfkrogen20131109_starter trio, i form av lite smörrebröd med krämig gubbröra, snaps med kräftstjärtar i västerbottenkräm samt läfsa med romkräm och kallrökt lax. Till det serverades öl att dricka.

Varmrätten var rödvinsbräserad högrev med rotfruktspuré, gjord på rotselleri, palsternacka och potatis. Tillbehören bestod av rödvinsglaserad rödlök, picklad morot golfkrogen20131109_mainoch smörslungade blad av brysselkål. Som dryck serverades rött vin.

Som avslutning bjöds det på Choco Mania Hot’n Cold. En symfoni av choklad betstående av pannacotta på vit choklad med en havtorsspegel, chocolate cherry brownie samt varm choklad med pistagerom och golfkrogen20131109_dessertminimarshmallowws.

Tack till alla gäster som kom och, förhoppningsvis, njöt av maten och sällskapet. Och givetvis ett extra stort tack till Golfkrogen i Finspång som lät mig göra detta. Gaye, Marianne och Lasse ni rockar fett!!

Kladdkaka med apelsinswirl

En kladdkaka med färskostswirl sitter aldrig fel. Här har jag valt att smaksätta färskosten med apelsin, eftersom apelsin och choklad går så bra ihop. Man kan givetvis smaksätta med vad man vill, eller använda osten naturell. Servera gärna med vaniljglass eller vispad grädde.

  • 2 ägg20131110
  • 3 dl råsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 4 msk kakaopulver
  • 150 g smör
  • 1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver
  • 200 g färskost
  • 1 apelsin
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en springform.
  3. Smält smöret och låt det svalna.
  4. Vispa ägg, socker och vaniljpulver pösigt.
  5. Blanda ner mjöl och kakao.
  6. Blanda sedan ner det smälta smöret.
  7. Häll ner smeten i springformen.
  8. Tvätta apelsinen i ljummet vatten.
  9. Blanda färskosten med rivet skal av apelsinen och saften av  halva apelsinen.
  10. Klicka ut ostsmeten över kaksmeten.
  11. Ta skaftet på en gaffel och rör som en spiral från kakans mitt och ut mot kanten.
  12. Grädda kakan i ugnen i ca 30 minuter.
  13. Ta ut och låt svalna.

Kyckling Tikka Masala

Kyckling tikka masala är en indisk-inspirerad gryta där chicken tikka kombinerats med masalasås, för att anpassas för västerländska smakpreferenser. Rätten anses idag vara Storbritanniens nationalrätt, då den är en av de vanligaste och mest omtyckta rätterna i landet.

Rätten består av kycklingfilébitar i en orangebrun sås. Det finns inget standardiserat recept men rätten består ofta av tomat, gräddfil, citronsaft, chili och en Masala, kryddblandning med milda kryddor såsom nejlika, ingefära och koriander. Detta ger en mycket speciell smak, och olika kryddstarka varianter förekommer. Ordet tikka betyder ”bitar” (köttets brukar styckas före tillagning), och ordet masala betyder ”kryddblandning” och innebär i praktiken en viss kryddmix (med en viss smak). Den finns i flera varianter men går oftast att känna igen som en ”masala”, exempelvis Garam masala, Biryani masala, Chat masala och Pav Bhaji masala är blandningar anpassade för specifika rätter.

Här kommer min variant. Ta chili efter egen smak. Serveras med ris eller naanbröd.

För 4 personer:20131107

  • 500 g kycklingfilé
  • 1 gul lök
  • 1/2 – 1 färsk röd chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk Garam Masala kryddblandning
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk honung
  • 5 dl crème fraiche
  • 1 citron
  • 1 tsk koncentrerad kycklingfond
  • salt och peppar
  • olja att steka i
  1. Skala och hacka löken fint.
  2. Fräs löken i lite olja på medelvärme i några minuter.
  3. Skala och hacka vitlöken fint.
  4. Hacka chilin fint.
  5. Låt chili, vitlök, Garam Masala och spiskummin fräsa med löken i någon minut.
  6. Tillsätt tomatpuré och honung och blanda om.
  7. Tillsätt crème fraichen och kycklingfond. Blanda om.
  8. Smaka av med rivet skal av citronen.
  9. Låt koka upp och sedan sjuda på svag värme.
  10. Skär kycklingen i mindre bitar.
  11. Bryn kycklingen i lite olja på hög värme. Salta och peppra.
  12. Lägg ner kycklingen i såsen och låt det sjuda på svag värme i ca 15 min.
  13. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer citron.