Pasta med gröna ärtor och bacon – Spaghetti Papalina

Spaghetti Papalina är en variant av Spaghetti Carbonara. Enkelt och gott, precis som med den mesta av italiensk mat.

För 4 personer:20131230

  • 400 g pasta
  • 300 g pancetta eller bacon
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g gröna ärtor
  • 2 dl riven parmesan eller Grana Padano
  • 3 dl grädde
  • salt och peppar
  • olja att steka i
  1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
  2. Skär pancettan i mindre bitar och fräs den på hög värme i en panna tills den är nästan knaprig.
  3. Lägg pancettan åt sidan och sänk värmen.
  4. Skala och hacka löken fint.
  5. Fräs löken i lite olja på medelvärme i några minuter.
  6. Skala och skiva vitlöken fint.
  7. Lägg i vitlök och pancetta och låt det fräsa med löken i någon minut.
  8. Slå på grädden och blanda om.
  9. När det kokat upp lägger du i ärtorna och låter såsen sjuda på svag värme några minuter.
  10. Tillsätt parmesan, men spara lite till servering, och blanda om.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Häll av vattnet av pastan och blanda pastan i såsen.
  13. Servera direkt med lite riven parmesan på.

Gotländsk saffranspannkaka

Så här i juletider kan det ju hända att det blir lite risgrynsgröt över. Då kan man passa på att göra gotländsk saffranspannkaka som påminner lite om vanlig ostkaka. Har man inte risgrynsgröt över kan man ju göra ny bara för att gotländsk saffranspannkaka är så gott. En perfekt dessert eller som lunch.

En gotländsk saffranspannkaka skal serveras lätt ljummen med grädde och salmbärssylt. Salmbär (som de kallas på Gotland) är blåhallon som är besläktade med björnbär. Givetvis fungerar vilken sylt som helst att använda som tillbehör.

För 6-8 personer:20131227

  • 1 kg risgrynsgröt, rumstempererad
  • 4 ägg
  • 3 dl grädde
  • 1/2 tsk kardemummakärnor
  • 2 msk socker
  • några droppar bittermandelolja
  • 2 dl hackad mandel
  • 1 påse saffran (0,5 g)
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa samman ägg, socker, saffran och grädde.
  3. Mortla kardemummakärnorna.
  4. Tillsätt risgrynsgröt, kardemumma, bittermandelolja och hackad mandel.
  5. Bland till en jämn smet.
  6. Smörj en ugnsfast form och häll i smeten.
  7. Grädda i ugnen i ca 30 minuter, så att den ”stannar”.
  8. Ta ut och låt svalna så den är lätt ljummen.
  9. Servera med vispad grädde och sylt.

Stifado – Grekisk köttgryta

Stifado är en grekisk köttgryta som kan jämföras med vår kalops. Ett långkok som är enkelt och sköter sig själv. Det finns som vanligt ett otal olika varianter beroende på var i Grekland man äter den, men en Stifado ska alltid innehålla mycket lök, oregano, kanel, tomat och citron. Här har ni min variant, som med fördel serveras med potatis, kokt eller ugnsrostad, ris eller ett gott lantbröd att suga upp den goda såsen med.

För 4 personer:20131223

  • 1 kg högrev
  • 4 gula lökar
  •  2 vitlöksklyftor
  • 1 msk oregano
  • 1 kanelstång
  • 2 lagerblad
  • 1 msk honung
  • 2 dl rött vin
  • 500 g passerade eller krossade tomater
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 citron
  • salt och peppar
  • olja att steka i
  1. Skala och dela löken i bitar.20131223_2
  2. Fräs löken i rikligt med olja i en gryta. Låt fräsa i 10 minuter.
  3. Skala och skiva vitlöken fint.
  4. Lägg i vitlöken och låt fräs med någon minut.
  5. Slå på vinet och lägg i oregano, kanel, lagerblad och honung.
  6. Låt sjuda i några minuter.
  7. Tillsätt kalvfond och tomater och bland om. Låt sjuda på svag värme.
  8. Skär högreven i 8 bitar.
  9. Bryn bitarna i lite olja i en stekpanna. Salta och peppra.
  10. Lägg i köttet i grytan och koka upp. Låt det sedan sjuda under lock i minst 4 timmar. Rör om dåd och då.
  11. Efter 3,5 timmar river du ner skalet av halva citronen och smakar av med salt och peppar.
  12. Grytan är klar när köttet delar sig lätt då man trycker lite på det.

Nu drar det igång på allvar..

Julstöket alltså. Igår var jag och handlade i stort sett all julmat. En liten komplettering krävs säkert i helgen. Förutom det obligatoriska som sill, gravad lax, ägghalvor, köttbullar, prinskorv och Jansson så ska jag göra min goda, lyxiga kräftströmming. Dessutom blir det förstås en del julgodis i form av lite tryfflar med smak av lime, apelsin och Xanté (päroncognac) samt ”Falska” Mozartkulor och Cognacskastanjer. Så nu är det bara att ta på kockjackan, värma glöggen och sätta fart.

Ha det bra i julstöket allihopa!

Spanska köttbullar – Albóndigas

Spanska köttbullar, Albóndigas, är en klassisk tapasrätt i Spanien. De finns, precis som svenska köttbullar, i lite olika varianter och kryddor. Här har jag blandat i Manchegoost i köttfärsen och serverat dem, som sig bör, med tomatsås, albóndigas con Manchego en salsa de tomate. Serverade med ugnsrostad potatis, Bon apetito!

För 4 personer:20131216

Köttbullar

  • 500 g nötfärs
  • 1/2 dl ströbröd
  • 2 msk grädde
  • 1 ägg
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk paprikapulver, gärna rökt
  • 2 tsk oregano
  • 2 dl riven Manchego
  • salt och peppar

Tomatsås

  • 1 burk passerade tomater
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk paprikapulver, gärna rökt
  • 1 lagerblad
  • 1/2 tsk råsocker
  • rivet skal av citron
  • salt och peppar
  • olja att steka i
  1. Blanda ströbrödet med kryddorna.
  2. Blanda i grädden och låt svälla något.
  3. Tillsätt ägget och blanda om.
  4. Skala löken och vitlöken.
  5. Riv ner både löken och vitlöken i smeten och blanda om.
  6. Tillsätt köttfärsen och Manchegoosten och blanda till en smidig smet. Späd eventuellt med lite mer grädde.
  7. Ställ smeten åt sidan.
  8. Skala och hacka löken fint.
  9. Fräs löken i lite olja på medelvärme i några minuter.
  10. Skala och skiva vitlöken fint.
  11. Tillsätt vitlök och paprikapulver till löken och låt det fräsa någon minut.
  12. Slå på de passerade tomaterna och tillsätt lagerblad, socker och lite rivet skal av citron.
  13. Låt sjuda i 10 minuter på svag värme. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer rivet citronskal.
  14. Gör 10-12 köttbullar av smeten, de blir lite större än vanliga köttbullar.
  15. Lägg köttbullarna i tomatsåsen och låt sjuda i ca 10-12 minuter. Vänd dem då och då.
  16. Servera som tapas med tomatsåsen eller tillsammans med ugnsrostad potatis.

Limekyckling

Limekyckling är en gryta med starka och friska smaker där såsen blir otroligt god. Vill man ha extra sting i såsen så tar man lite mer Sambal Oelek. Servera med ris, pasta eller nudlar.

För 4 personer:20131212

  • 500 g kycklingfilé
  • 1 lime
  • 1/2 tsk Sambal Oelek
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk honung
  • 4 dl crème fraiche
  • 1 tsk koncentrerad kycklingfond
  • några stänk soja
  • salt och peppar
  • olja att steka i
  1. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar.
  2. Bryn kycklingen i lite olja på hög värme. Salta och peppra.
  3. Skala och skiva vitlöken.
  4. Tvätta limen i ljummet vatten.
  5. När kycklingen fått färg sänker du värmen till medelvärme.
  6. Lägg i vitlök, honung och Sambal Oelek och blanda om.
  7. Riv ner skalet av limen och blanda om.
  8. Tillsätt kycklingfond, crème fraiche och några stänk soja.
  9. Blanda om och låt koka upp.
  10. Låt sjuda på svag värme i 5-10 minuter.
  11. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite saft av limen.

Dijonfalu

En korvgryta som är en variant av Sommarkyckling. Mustig och god! Servera med ris eller potatis.

För 4 personer:20131210

  • 500 g falukorv
  • 1 pkt bacon
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk Dijonsenap
  • 3 dl grädde
  • 2 dl gröna ärtor
  • några kvistar bladpersilja
  • soja
  • salt och peppar
  • smör att steka i
  1. Skär bacon i mindre bitar och20131210_2 knaperstek den i en panna. Lägg åt sidan.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Fräs löken i rikligt med smör i en gryta på medelvärme i några minuter.
  4. Skala och skiva vitlöken.
  5. Skiva och strimla falukorven.
  6. Låt vitlöken fräsa med löken någon minut.
  7. Lägg i den strimlade korven och höj värmen något. Salta och peppra.
  8. Låt korven få lite färg och tillsätt sedan senapen och blanda om.
  9. Slå på grädden och rör om.
  10. Tillsätt några droppar soja och låt sjuda på svag värme i 10 min.
  11. Häll i ärtorna och blanda om.
  12. När ärtorna är varma, smaka av med salt och peppar.
  13. Strö över den knaperstekta baconen.
  14. Hacka lite bladpersilja och toppa med den.

Pappardelle med tomat och mozzarella

Pasta med tomat och mozzarella, i det här fallet pappardelle är en italiensk klassiker, pappardelle con pomodoro e mozzarella som den heter. Snabb och enkel att göra men ändå så fantastiskt god.

För 4 personer:20131202

  • 400 g pappardelle eller annan pasta
  • 500 g färska körsbärstomater
  • 250 g mozzarella, avrunnen
  • 1/2 färsk chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g oliver
  • 1 kruka basilika
  • 1 citron
  • 1 tsk råsocker
  • salt och peppar
  • olivolja att steka
  1. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
  2. Skölj och dela tomaterna i halvor.
  3. Skala och skiva vitlöken och chilin fint.
  4. Mosa till oliverna så att de spricker lite.
  5. Fräs vitlöken och chili i rikligt med olja i någon minut på medelvärme.
  6. Lägg i tomater och oliver och låt fräsa med i ca 5 minuter. Salta och peppra.
  7. Riv ner lite skal av citronen samt strö över sockret och blanda om.
  8. Repa av 10-15 färska basilikablad  och strö dem över tomaterna.
  9. Bland om och håll varmt.
  10. Skär mozzarellan i bitar.
  11. Häll av vattnet av pastan och lägg i djupa tallrikar.
  12. Toppa med mozzarella och tomater/oliver.
  13. Dekorera med några färska basilikablad.
  14. Servera!