Dåligt samvete

Jag har lite dåligt samvete för att det varit alldeles för ”tyst” här på Markos mat den senaste tiden. Tyvärr har jag varit tvungen att lägga min energi på lite annat än att vara kreativ i matlagningen. Men några av mina ”klassiker” har det ändå blivit, bl.a. Pulled pork, Korv Stroganoff, Kycklinggryta med ingefära, Pasta al forno samt Stekt frukostkorv med gräddstuvade ärtor och morötter.

Jag lovar bättring!!

Rödvinsbräserad högrev med rotfruktspuré

Här kommer receptet på huvudrätten till 2013 års nyårssupé. Rödvinsbräserad högrev med rotfruktspuré, rödvinsglaserad lök, picklade morötter och smörslungade blad av brysselkål. Äter man det som en del av en trerättersmiddag så räcker receptet till 6 personer. Det tar sin lilla tid att göra denna rätt, men det är det värt jag lovar. De picklade morötterna gör man med fördel ett par dagar innan.

För 4-6 personer:20140113

Högrev med rödvinssås

  • 1-1,2 kg högrev
  • 100 g rökt skinka, i bit
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 morot
  • 0,5 dl rött vin
  • 2,5 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 25 g smör
  • 1 tsk timjan, torkad
  • salt och peppar

Rotfruktspuré

  • 400 g rotselleri
  • 300 g palsternacka
  • 200 g potatis
  • 1 liter mjölk
  • 50 g smör
  • salt och vitpeppar

Rödvinsglaserad lök

  • 3 stora eller 6 små rödlökar
  • 2,5 dl rött vin
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk smör

Picklade morötter

  • 3 morötter
  • 0,5 dl ättikssprit
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • några vitpepparkorn

Brysselkålsblad

  • 12 st brysselkål
  • 2 msk smör
  1. Skala morötterna och skär tunna skivor på längden med en osthyvel eller mandolin.
  2. Koka ihop 1-2-3-lagen (ättikssprit, socker och vatten).
  3. Blanda i salt och vitpepparkornen.
  4. Lägg morotsskivorna i en burk och slå på den varma lagen.
  5. Låt svalna och skruva sedan på locket och låt stå kallt, helst några dagar.
  6. Nu till köttet!
  7. Skala löken moroten och skär i bitar.
  8. Fräs i lite smör i en gryta.
  9. Tärna skinka och lägg i grytan. Låt fräsa några minuter.
  10. Skala och dela vitlöken i 4 bitar och lägg i grytan.
  11. Tillsätt vin, vatten kalvfond och timjan.
  12. Koka upp och låt sjuda under lock på svag värme.
  13. Skär köttet i portionsbitar, 4-6 st.
  14. Bryn köttet i lite smör i en stekpanna på hög värme. Salta och peppra.
  15. Lägg köttet i grytan och låt sjuda under lock på svag värme i 3 timmar.
  16. Koka rödlökarna i lättsaltat vatten i ca 5 minuter.
  17. Lägg dem att svalna i kallt vatten och skala dem när de svalnat.
  18. Koka ihop vin och socker till en sirap (ska ha en temperatur på 112 grader).
  19. Ta av locket från grytan och låt köttet sjuda ytterligare 1 timme på svag värme.
  20. Plocka bort torra blad på brysselkålen.
  21. Koka brysselkålen i lättsaltat vatten i 2-3 minuter.
  22. Lägg dem i kallt vatten att svalna.
  23. Känn på köttet, det ska nästan falla isär när man klämmer på det, då är det klart.
  24. Ta upp köttet och lägg åt sidan.
  25. Sila såsen och häll tillbaka i grytan och reducera den så den tjocknar och blir simmig.
  26. Plocka av bladen på brysselkålen så du får ca 5-7 fina blad per tallrik.
  27. Skala rotselleri, palsternackor och potatis och skär dem i bitar.
  28. Koka rotfrukterna i mjölk med lite salt i på svag värme tills de är mjuka.
  29. Dela eventuellt lökarna i halvor eller klyftor, beroende på storlek.
  30. Lägg i lökarna och blanda om så de täcks med sirapen och låt dem bli varma.
  31. Ta fram tallrikar och lägg ut 2-3 skivor av de picklade morötterna på varje
  32. Lägg köttet i den simmiga såsen och se till att köttet blir varmt, ska inte koka.
  33. Slå av mjölken från rotfrukterna men spara den.
  34. Mosa rotfrukterna och blanda i smöret.
  35. Kör med en stavmixer och späd med mjölken tills du får en slät och fin puré.
  36. Smaka av med salt och peppar och håll varm.
  37. Smält 2 msk smör i en kastrull och vänd ner brysselkålsbladen försiktigt.
  38. Lägg i 1 msk smör i kastrullen med lökarna och blanda om tills det smält.
  39. Lägg upp lite lök på varje tallrik.
  40. Lägg upp köttet på tallrikar och blanka av såsen med 25 g smör.
  41. Klicka upp puré på varje tallrik.
  42. Häll lite sås över köttet och fördela ut brysselkålsblad över tallriken.
  43. Servera

Då var vardagen tillbaka

Slut på helgerna, tillbaka till vardagen, med allt vad det innebär i form av arbete, skola och förstås vardagsmat. Nu ska veckans middagar20140108 synkas med skolmatsedeln och det ska bli över till lunchlådor. Bara att kavla upp ärmarna på kockjackan och köra igång. Startade upp med lite ”husmanskost” i form av spaghetti och köttfärssås.