Citronkyckling med oliver

En frisk och krämig kycklingrätt som både doftar och smakar Italien. Klassiska italienska smaker av vitlök, citron och rosmarin tillsammans med oliverna gör sig bra i den krämiga gräddsåsen. Enkel och snabb att göra. Passar förstås bäst till pasta men ris går bra också.

För 4 personer:20140514

  • 2-3 kycklingbröstfiléer, ca 500g
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 citron
  • 2 tsk hackad, färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk koncentrerad kycklingfond eller 1/2 buljongtärning
  • svarta oliver
  • salt och peppar
  • smör och olivolja att steka i
  1. Strimla kycklingen.
  2. Bryn kycklingen i en stekpanna med lite olja och smör. Salta och peppra.
  3. Skala och skiva vitlöken fint.
  4. Hacka rosmarinblanden fint.
  5. Dela citronen och pressa ner saften av halva citronen över kycklingen.
  6. Låt fräsa några minuter så citronsaften karamelliseras.
  7. Lägg i vitlök och rosmarin och låt fräsa någon minut.
  8. Slå på grädde och kycklingfond.
  9. Riv ner skalet av halva citronen och blanda om.
  10. Låt sjuda på svag värme i några minuter tills grädden tjocknar något.
  11. Lägg i oliverna och låt dem bli varma.
  12. Smaka av med salt och peppar.
  13. Servera med valfri pasta och lite rivet citronskal ovanpå.

Chokladdessert Choco Mania Hot’n Cool

Här kommer recepten till min dessert som jag hade vid mitt gästspel på Golfkrogen i Finspång. En dröm för den som älskar choklad i alla dess varianter och former. En pannacotta på vit choklad med havtornssås, en körsbärsbrownie och varm choklad med ”pistagerom” och marshmallows. ”Pistagerom” (som inte är rom utan mer åt grappahållet) kan man beställa på systembolaget, Altissima Pistage (nr 87004) och tillverkas av Träkumla Rom på Gotland.

För 6 personer:20140510

Pannacotta med vit choklad gör man enligt tidigare recept.

Havtornssås

  • 100 g frusna havtornsbär
  • 1 dl florsocker
  • citronmeliss
  1. Låt bären tina något.
  2. Mixa bär och socker med en stavmixer.
  3. Smaka av och tillsätt eventuellt mer florsocker.
  4. Passera såsen genom en finmaskig sil för att få bort de svarta kärnorna.
  5. Häll såsen försiktigt över den färdiga pannacottan.
  6. Dekorera med blad av citronmeliss.

Körsbärsbrownies, ca 20 bitar

  • 200 g smör
  • 4 dl socker
  • 3 dl kakao
  • 100 g choklad 70%
  • 1 krm ekologiskt vaniljpulver alt. 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • en burk inlagda urkärnade körsbär
  • florsocker
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Smält smöret och sockret i en kastrull på svag värme.
  3. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål.
  4. Hacka den mörka chokladen fint.
  5. Låt körsbären rinna av i en sil.
  6. Häll ner smör- och sockerblandningen i de torra ingredienserna och vispa ihop.
  7. Tillsätt äggen och vispa ihop till en jämn smet.
  8. Blanda ner den hackade chokladen.
  9. Bred ut smeten i en form (ca 25×30 cm) eller en springform (ca 28 cm) med bakplåtspapper i.
  10. Fördela de avrunna över smeten och tryck ner dem lite försiktigt i smeten.
  11. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 min. Den ska vara lite kladdig inuti.
  12. Ta ut kakan och låt den svalna helt. Ställ ej kallt!
  13. Skär kakan i portionsbitar, ca 20 st.
  14. Pudra med florsocker innan servering.

Varm choklad med pistagesmak

  • 150 g mörk choklad, 60%
  • 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 msk socker
  • 0,5 dl Altissima Pistage
  • 30 minimarshmallows
  1. Blanda grädden och mjölken i en kastrull
  2. Värm gräddmjölken utan att koka den.
  3. Hacka chokladen i bitar.
  4. Lägg i chokladen och sockret i gräddmjölken.
  5. Blanda om tills chokladen löst sig helt.
  6. Häll i ”pistagerommen” och smaka av.
  7. Tillsätt eventuellt mer socker och pistagerom
  8. Häll upp i små koppar eller glas (som tål värme).
  9. Toppa med minimarshmallows innan servering.
  10. Lägg i chokladen i grädden och blanda om till

Pasta al funghi – pasta med svamp

Pasta al funghi är en klassisk pastarätt som finns i lite olika varianter. Med champinjoner kallas den bara al fungi, med karljohansvamp heter den al funghi porcini och med blandad skogssvamp al funghi di bosco. Den är enkel att göra och väldigt smakrik eftersom svamp har ”den femte smaken”, umami. Om du använder färsk svamp, spara gärna några skivor till servering.

För 4 personer:20140509

  • 400 g valfri pasta
  • 500 g svamp, fryst eller färsk
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl grädde
  • 1 citron
  • salt och peppar
  • olja att steka i
  1. Koka pastan enligt instruktionen på paketet.
  2. Om du har färsk svamp delar/skivar du den och fräser den på medelvärme i en stekpanna utan olja, tills den mesta vätska försvunnit.
  3. Skala och hacka löken fint.
  4. Slå på lite olja och lägg ner löken och låt den fräsa med svampen i några minuter.
  5. Skala och skiva vitlöken fint.
  6. Lägg i vitlöken och låt den fräsa med i någon minut.
  7. Slå på grädden, salta och peppra, och låt det sjuda på svag värme några minuter, tills såsen tjocknar något.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Blanda ner den kokta pastan i svampsåsen.
  10. Lägg upp i djupa tallrikar och riv lite citronskal över.
  11. Smaklig måltid!

Falukorv Texas-style

Det blev lite av ”Här har du ditt kylskåp” igår kväll. En falukorvsgratäng som det blev lite ”bett” i. Hur stark den blir beror givetvis på styrkan på BBQ-såsen och tacosalsan samt hur mycket jalapeño man använder. Jag använde en BBQ-sås med lite rökig smak av hickory samt medium tacosalsa. Gott blev det i alla fall. Jag tog och gjorde potatismos (behövde göra slut på grädden) men det fungerar säkert lika bra med ris, kokt potatis eller ugnsrostade grönsaker till.

För 4 personer:20140505

  • 600 g falukorv
  • 2-3 msk BBQ-sås av valfri sort
  • 3 dl grädde
  • 1 dl tacosalsa eller tacosås
  • inlagd, skivad jalapeño
  • 3 dl riven ost
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skiva och strimla falukorven.
  3. Fördela korvstrimlorna i en ugnsfast form.20140505_2
  4. Blanda ut BBQ-såsen med lite av grädden.
  5. Blanda sedan i resten av grädden och häll över korvstrimlorna.
  6. Fördela tacosalsa/sås över korvstrimlorna.
  7. Lägg på skivor av inlagd jalapeño efter eget tycke och smak.
  8. Toppa med riven ost över hela formen.20140505_3
  9. Gratinera i ugnen i ca 20 minuter, tills det puttrar i grädden och osten blivit gyllengul.
  10. Ta ut och låt stå i 5-10 min.
  11. Yiihaaa! Servera!!!