Smörstekt regnbåge med citron- och dillsmör

Att ha en affär som har en bra fiskdisk är en fröjd! Idag fick jag tag i svensk regnbåge som jag filéade själv. Man kan givetvis köpa färdiga filéer. Sedan smörstekte jag den i lite timjan, så där så skinnet blir knaprigt. Serverades med pressad potatis.

För 4 personer:20141031

  • 600 g regnbågsfilé, eller annan ädelfisk
  • 100 g smör
  • 1 msk hackad dill
  • 1 citron
  • 4 stora potatisar
  • smör att steka i
  • salt och peppar
  1. Ta ut smöret så det mjuknar. Gärna en timme innan.
  2. Koka potatisen i lite saltat vatten.
  3. Filéa fisken om den är hel.
  4. Blanda smöret med den hackade dillen.
  5. Riv ner lite citronskal och smaka av. Citronsmaken ska inte slå igenom.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Ställ smöret i kylen igen i 15 minuter.
  8. Ta ut och lägg smöret på en bit gladpack och forma till en korv.
  9. Lägg tillbaka i kylen.
  10. Salta och peppra fisken.
  11. Häll av potatisen och låt den ånga av.
  12. Stek i rikligt med smör på lite högre värme med skinnsidan ner först. Filéerna är tunna och ska bara stekas så de börjar bli klara på tunnaste delen.
  13. Vänd och stek andra sidan någon minut och vänd sedan med skinnsidan ner igen i ytterligare någon minut.
  14. Skär smöret i skivor.
  15. Pressa en potatis på varje tallrik eller lägg dem hela om du inte har en potatispress.
  16. Lägg upp fisken och toppa varje filé med några skivor av dillsmöret.
  17. Njut!

Broccolisoppa med ost och knaperstekt bacon

Den här soppan gjorde en gammal skolkamrat, Camilla Lejon, och lade ut på Facebook. Så jag snodde den och tvistade till den, men bara lite. Jättegod och serveras med fördel med ett gott lantbröd som tillbehör. I receptet är det skivad Brie på toppen, men eftersom jag inte får äta Brie, så här efter min hjärttransplantation, så är det crème fraiche på bilden.

För 4 personer:20141028

  • 1 pkt bacon, gärna svensk och ekologisk (då är den rökt med alspån)
  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 400 g broccolibuketter
  • 5 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond
  • 2 dl grädde
  • 2 dl riven västerbottenost eller annan smakrik ost
  • 1 msk smör
  • 4 skivor Brieost
  • olivolja att steka i
  • salt och peppar
  1. Skär baconskivorna i mindre bitar.
  2. Stek baconet knaprigt på hög värme i en stekpanna.
  3. Lägg åt sidan och rinna av på ett hushållspapper.
  4. Skala och hacka löken och vitlöken.
  5. Fräs löken i rikligt med olivolja i en stor kastrull i några minuter.
  6. Lägg i vitlöken och broccolibuketterna.
  7. Låt fräsa några minuter, framför allt om det är frusna buketter som inte är tinade.
  8. Slå på vatten och kycklingfond. Rör om och låt koka upp.
  9. Ta av kastrullen och mixa soppan slät.
  10. Slå på grädden och koka upp soppan igen.
  11. Ta av kastrullen och blanda ner osten och smöret.
  12. Rör om i soppan till osten och smöret smält.
  13. Smaka av med salt och peppar.
  14. Lägg i en skiva Brie och toppa med knaperstekt bacon.
  15. Servera med ett gott lantbröd.

Calvadosflamberade äppelskivor med mandelgrädde

Så här i äppeltider blev det en lite franskinspirerad efterrätt med äpplen.

För fyra personer:20141004_2

  • 4 äpplen, gärna lite syrlig sort
  • smör
  • råsocker
  • 2 msk calvados
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g mandelmassa
  • några droppar bittermandelolja (kan uteslutas)
  1. Vispa grädden ganska lös.20141004_3
  2. Riv mandelmassan på den fina sidan av ett rivjärn.
  3. Vispa ner mandel massan och eventuellt några droppar bittermandelolja.
  4. Skär varje äpple i 4 skivor. Strunta i topp och botten.
  5. Stek dem i rikligt med smör på ganska hög värme.
  6. Vänd dem och strö över lite råsocker.
  7. Ös dem med smörsåsen.
  8. Häll på calvadosen och tänd på med en tändare eller tändsticka. Akta handen och lyft bort stekpannan från spisen så det inte börjar brinna i fläkten.
  9. Blås ut elden och lägg upp äppelskivorna på tallrikar.
  10. Häll lite av smörsåsen över.
  11. Lägg en stor klick mandelgrädde ovanpå.
  12. Servera!

Biff Stroganoff de Lux

Här kommer en variant av Biff Stroganoff med lite mer finess och inte en gryta. En uppläggning men med samma ingredienser och med klassiska tillbehör som inlagd gurka och smetana. Rätten serveras med ris eller pressad potatis.

För 4 personer:20141004

  • 4 skivor hängmörad ryggbiff, ca 600 g
  • 24 färska champinjoner
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpure
  • 1 msk Dijonsenap
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 tsk paprikapulver
  • 4 dl grädde
  • 1 citron
  • salt och peppar
  • smör att steka i
  • bladpersilja till garnering
  • 2 dl smetana
  • cornichons eller små delikatessgurkor
  1. Skala och hacka löken.
  2. Fräs löken i några minuter i en kastrull med rikligt med smör.
  3. Skala och hacka vitlöksklyftorna.
  4. Lägg i hälften av vitlöken i kastrullen och låt fräsa med någon minut.
  5. Blanda i paprikapulver och fräs ytterligare någon minut.
  6. Blanda ner tomatpuré och Dijonsenap.
  7. Slå på grädden och kalvfonden. Blanda ordentligt.
  8. Koka upp och låt såsen sjuda på svag värme i 10 minuter.
  9. Borsta av champinjonerna och dela dem i halvor.
  10. Fräs champinjonerna i rikligt med smör på medelvärme.
  11. Lägg i resten av vitlöken och salta och peppra.
  12. Fräs tills champinjonerna fått lite färg.
  13. Salta och peppra köttbitarna.
  14. Stek dem i rikligt med smör på ganska hög värme. Ös dem med smör när du vänder dem.
  15. När de är brynta så lägg dem åt sidan och vila i 5-10 min.
  16. Skär biffarna på tvären i sneda skivor.
  17. Smaka av såsen med ytterst lite rivet skal av citronen samt salt och peppar.
  18. Lägg upp smetana och gurkor, gärna i små skålar, annars på tallriken.
  19. Lägg på champinjoner och ris/potatis.
  20. Lägg sedan på köttskivorna och tryck ut som en solfjäder.
  21. Ringla lite sås över köttet och garnera med några blad av bladpersiljan.
  22. Häll resten av såsen i en såssnipa.
  23. Servera med smetana och gurkor och resten av såsen

Nytt namn

Som ni ser ovan så har Markos mat bytt namn till Patriks paella. Detta förändrar inget på bloggen utan den kommer att se ut som tidigare och under ett halvår kommer man att, per automatik, att omdirigeras från markosmat.se till nya domänen patrikspaella.se.

Lev väl!