Nötbröd

Här kommer ett enkelt, gott och nyttigt bröd som görs utan mjöl. Alltså glutenfritt och passar även LCHF:are, men kan givetvis ätas av alla. Passar likaväl som frukostbröd som till ostbrickan och tillsammans med en bit Brie och lite fikonmarmelad är det ett utmärkt tillbehör vid glöggminglet. Skär tunna skivor annars blir det väldigt mäktgt. Lite kruxigt är det att allt måste vägas, så man måste ha tillgång till en hushållsvåg. Nollställ vågen mellan varje ingrediens så kan du köra i en stor bunke direkt.

Till 1 bröd:20141220

  • 100 g valnötter
  • 100 g hasselnötter
  • 100 g sötmandel
  • 100 g krossade linfrön
  • 100 g sesamfrön
  • 150 g pumpakärnor
  • 150 g solroskärnor
  • 75 g torkade aprikoser, hackade (kan uteslutas)
  • 1,5 tsk salt
  • 100 g olivolja
  • 6 stora ägg (ta 7 ägg om de är lite mindre)
  1. Sätt på ugnen på 160 grader.
  2. Klä en bakform invändigt med bakplåtspapper.
  3. Väg upp alla ingredienser utom äggen i en stor bunke.
  4. Tillsätt äggen och blanda om ordentligt med en slev.
  5. Häll upp smeten i den klädda bakformen och släta till.
  6. Grädda i ugnen i 60 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna på ett galler, eller om du bakar på kvällen, i en handduk över natten.
  8. Eftersom brödet är drygt, då du skär tunna skivor, kan det vara smart att dela brödet och frysa in halva eller två 1/3- bitar, beroende på hur stor ”brödkonsument” du är.

Lakritstryffel

Lakrits och choklad kanske inte är en naturlig kombo men den är väldigt god och vanlig på Island, där man enligt mig, är bäst i världen på att mixa choklad och lakrits. Här kommer mitt försök att ta upp kampen med islänningarna. Jag använde saltlakritspulver från Queen of licorice, men man kan använda vanligt lakritspulver också.

Ljus choklad innehåller mer socker än mörk choklad, så var extra försiktig när du smälter den annars karamelliserar sig sockret och smeten blir grynig.

  • 200 g ljus choklad, 40-60%DSCF3308
  • 1 dl grädde
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 1/2 tsk pulver av lakritsrot
  • 1 krm salt
  • saltlakritspulver att rulla tryfflarna i
  1. Häll grädden i en kastrull och pulvret av lakritsroten och saltet.
  2. Koka upp grädden och ställ den åt sidan i 10 min.
  3. Hacka chokladen
  4. Sila grädden så du inte får eventuella klumpar av lakritsrotspulver i dina tryfflar.
  5. Koka upp grädden igen.
  6. Ta av kastrullen och lägg i den hackade chokladen.
  7. Rör om tills all choklad smält och du har en jämn smet.
  8. Tillsätt smöret i mindre bitar och rör om tills smöret smält helt.
  9. Häll upp i en skål och ställ i kylskåp minst 4 timmar, gärna över natten.
  10. Ta ut och ta upp tryffel med en tesked och rulla till kulor (använd gärna plasthandskar) som sedan rullas i saltlakritspulver.
  11. Förvara sedan svalt.

Chokladfudge med Mariannekross

Årets nykomling bland julgodiset i år blev denna choklad fudge. Superenkel att göra och riktigt smarrig. Man kan givetvis variera med andra typer av hårda karameller som polkagrisar eller turkisk peppar t.ex.

Till 1 sats:DSCF3302

  • 350 g mörk choklad, 70%
  • 1 burk kondenserad mjölk, sötad (397 g)
  • 1 påse Mariannekarameller.
  1. Bryt chokladen i mindre bitar i en skål.
  2. Häll i den kondenserade mjölken.
  3. Smält allt ihop över ett vattenbad under omrörning.
  4. Krossa karamellerna i en handduk.
  5. Klä en form, ca 20×30 cm, med bakplåtspapper.
  6. När all choklad har smält och smeten börjar tjockna så häll den i formen.
  7. Strö över karamellkrosset och tryck ner det lite med handflata.
  8. Ställ i kylen i 2 timmar.
  9. Ta ut och skär i bitar. Den är mäktig så skär små bitar så räcker det längre.
  10. Lägg i en burk och förvara i kylen.

Grönkålssoppa med örtkryddad salsiccia och hyvlad parmesan

En mycket god och enkel soppa som piffas till med en smakrik korv och lite parmesan. Härliga italienska smaker som gjorda för ett glas rött.

För 4 personer:20141210

  • 500 g fryst grönkål
  • 4 örtkryddade salsiccia eller annan kryddig korv, gärna råkorv.
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1,5 dl vitt vin (kan bytas mot vatten)
  • 3 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond
  • 3,5 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 citron
  • muskotnöt
  • parmesan
  • salt och peppar
  • olivolja att steka i
  1. Skala och hacka löken.
  2. Fräs löken på medelvärme i lite olivolja i några minuter i en stor kastrull.
  3. Skala och skiva vitlöken fint.
  4. Lägg i vitlöken och låt fräsa ytterligare någon minut.
  5. Tillsätt vin, vatten och fond. Låt det koka upp.
  6. Lägg i grönkålen och låt allt koka upp.
  7. Låt sjuda i 10 min.
  8. Stek korvarna.
  9. Tag av kastrullen och mixa soppan slät med en stavmixer.
  10. Tillsätt grädde och crème fraiche och se till att soppan blir riktigt varm men att den inte kokar.
  11. Smaka av med lite rivet citronskal, riven muskot samt salt och peppar.
  12. Servera soppan med skivor av korven och lite hyvlad parmesan.