Syrenblomssaft

Syrenblomsgrsaft är lite annorlunda men lika enkelt att göra som saft på fläderblommor eller älggräs. Faktum är att man kan göra alla tre sorterna under olika delar av sommaren. Först syren, sedan fläder och sist älggräs. Receptet är detsamma och kan enkelt dubblas om man dricker mycket saft. Trevligt att ta med när man går bort.

Mitt recept innehåller lite mindre socker än de standard recept som finns på nätet. Jag tycker nämligen saften blir mer läskande då och inte så kvalmig.

Till en grundsats, lite drygt 1 liter saft:20150606

  • 20 blomklassar av syren (fläder/älggräs)
  • 1 citron, ekologisk
  • 1 liter vatten
  • 700 g socker
  • 20 g citronsyra
  1. Lägg blomklasarna i blöt i diskhon eller en hink i 10 min, så flyr ev. ohyra.
  2. Koka upp vattnet.
  3. Skrubba och tvätta citronen i ljummet vatten.
  4. Skiva citronen.
  5. Skaka ur blommorna och varva blommor, socker, citronskivor och citronsyra i en stor bunke eller liten hink.
  6. Slå på kokande vatten och blanda om.
  7. Täck med lock eller en handuk och låt svalna.
  8. Låt stå 4 dagar i kylskåp.
  9. Sila saften och slå upp på väl rengjorda flaskor.

Citron- och timjansnaps

Snart är det midsommar så det är dags att krydda sin egen midsommarsnaps. I år kör jag lite medelhavsinsprerat med citron och timjan. Passar till det mesta på en midsommarbuffé.

  • 35 cl vodka, med neutral smak
  • 1 citron, ekologisk
  • 4 kvistar färsk timjan
  1. Skrubba och tvätta citronen i ljummet vatten.
  2. Skär bort det yttersta skalet (bara det gula) med en potatisskalare eller en otshyvel.
  3. Lägg citronskal och timjankvistarna i en glasburk.
  4. Slå på vodkan och skruva på locket.
  5. Låt stå mörk i rumstemperatur i 1 vecka.
  6. Sila bort citronskal och timjankvistar.
  7. Häll tillbaka på flaskan eller någan annan trevlig flaska.
  8. Serveras bäst med en klassisk snapsvisa!