Kokospannacotta med marinerad ananas

Denna kokospannacotta med ananas marinerad i rom och dekorerad med chokladsås och rostad kokos serverades som dessert på nyårsafton, men passar förstås lika bra när som helst. Italien möter Karibien! Hur gott som helst!

När du väljer ananas, ta en som du lätt kan dra loss de innersta bladen på, då är den mogen.

För 4-6 personer:20150102

  • 1 burk (400 ml) kokosmjölk, gärna ”creamy”
  • 3 dl grädde, 40%
  • 2 msk råsocker
  • 4 msk kokosolja (kan uteslutas)
  • 1/2 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
  • 3 gelatinblad
  • 1 färsk ananas
  • 1 dl rom, gärna mörk
  • 2 msk råsocker
  • 50 g mörk choklad, 70%
  • 1 dl grädde, 40%
  • 1 dl kokosflingor
  1. Lägg gelatinbladen i ett kallt vattenbad.
  2. Blanda kokosmjölk, grädde, råsocker och vaniljpulver i en kastrull.
  3. Koka upp försiktigt.
  4. Krama ur gelatinbladen och blanda ner i den varma kokosgrädden.
  5. Häll upp i formar som du kan vända på och få ur pannacottan på en tallrik eller i portionsglas. Täck ytan med plastfolie för att förhindra skinnbildning.
  6. Ställ i kylskåp i minst 4 timmar, helst över natten.
  7. Om du ska stjälpa upp pannacottan på tallrikar kan det vara bra att frysa den något innan.
  8. Skär bort skalet på ananasen och dela den i fyra klyftor.
  9. Skär bort mittenstocken och skär fruktköttet i små bitar.
  10. Lägg i en skål och slå på rom och råsocker. Blanda om.
  11. Ställ i kylen i 2 timmar. Blanda om då och då. Smaka av, det kan behövas lite mer socker beroende på hur söt ananasen är.
  12. Rosta kokosen i en torr, het stekpanna. Rör hela tiden. Men var med, för det går fort. Kokosen ska bara få lite färg.
  13. Häll upp i en skål och låt svalna.
  14. Värm grädden, den ska inte koka, och hacka chokladen.
  15. Häll den varma grädden över chokladen och se till att den smälter. Låt svalna.
  16. Låt ananasen rinna av.
  17. Precis före servering stjälper du upp pannacottan på tallrikar (eller tar fram portionsglasen).
  18. Toppa pannacottan med den avrunna ananasen. Viktigt att göra detta precis innan servering då ananas innehåller ett ämne som gör att mejeriprodukter skär sig efter en stund.
  19. Ringla över chokladsås och strö sedan den rostade kokosen över.
  20. Servera!