Paella

Viva España! Dags att göra skäl för bloggens namn, så här kommer Patriks paella, Spaniens svar på vår pytt i panna. En paellapanna är att föredra men en stor stekpanna går lika bra. Räkorna kan skalas innan eller när man äter, det är valfritt. Håll till godo!

För 4 personer:20150322

  • 3 dl risottoris, ex. Arborio
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 rödpaprika
  • 1/2 färsk chili
  • 0,5 g saffran
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond
  • 1 burk körsbärstomater
  • 1 kycklingfilé
  • 2 chorizo
  • 250 g frysta blåmusslor, förkokta
  • 8 kungsräkor, råa alt. 20 vanliga kokta räkor
  • 1,5 dl frysta göna ärtor
  • salt och peppar
  • olivolja att steka i
  1. Tina musslor och räkor.
  2. Skär kycklingen och chorizon i mindre bitar.
  3. Bryn kyckling och chorizo i lite olivolja på medelhög värme. Salta och peppra lite.
  4. Lägg kyckling och chorizo åt sidan men spara fettet i pannan.
  5. Skala och hacka löken.
  6. Fräs löken på medelvärme i fettet från chorizon och kycklingen.
  7. Skär paprikan i mindre bitar och lägg i pannan tillsammans med löken.
  8. Skala vitlöken och skiva den fint.
  9. Skiva chilin och lägg i chili och vitlök i pannan och blanda om.
  10. Lägg i riset och saffran och låt fräsa några minuter.
  11. Slå på hälften av vattnet och tillsätt kycklingfonden. Blanda om.
  12. Sila körsbärstomaterna och häll i vätskan i pannan.
  13. Lägg tomaterna åt sidan.
  14. Lägg i kycklingen och chorizon och slå på resten va vattnet. Blanda om.
  15. Låt sjuda på svag värme utan lock i 15-20 min. Riset ska ha lite hård kärna.
  16. Smaka av med salt och peppar
  17. Lägg i kungsräkorna och låt dem bli rosa. Vänd dem efter 2-3 min.
  18. Fördela ärtorna över pannan och sedan musslorna.
  19. Låt sjuda ytterligare några minuter så allt blir varmt.
  20. Servera med en ljus lager – ”Una cerveza por favor!”.