Limoncello

Limoncello är en likör gjord på citronskal, vatten, alkohol och socker. Den produceras traditionellt i södra Italien, främst i området kring Neapelbukten, längs Amalfikusten och på Capri, men även på Sicilien och Sardinien. I Italien görs den på 98% sprit som kan köpas i butiker och spädes sedan med vatten.

Denna klassiska italienska likör är väldigt enkel att göra men här i Sverige får vi nöja oss med den sprit som säljs på Systembolaget. Den färdiga likören är ljusgul till färgen och får en sötsyrlig citronsmak. Limoncello dricks ofta iskall och efter en avslutad måltid som en digestif.

Av citronerna som blev över pressade jag ut saften och fryste in i ispåsar för att använda som smaksättare i bordsvatten, bakverk eller maträtter.

Till en sats limoncello:20150419

  • 15 ekologiska citroner
  • 70 cl vodka
  • 20 cl vodka
  • 2 dl florsocker
  1. Tvätta citronerna.
  2. Skala bort det yttersta gula skalet med en potatisskalare eller osthyvel.
  3. Lägg citronskalet i en stor burk och slå på 70 cl vodka.
  4. Sjruva på locket eller förslut med gladpack.
  5. Låt stå mörk och i rumstemperatur i en månad.
  6. Blanda 20 cl vodka med florsocker och se till att det löser sig.
  7. Häll sockerspriten i burken med citronsprit.
  8. Förslut och låt stå i ytterligare en månad.
  9. Sila bort citronskalen och slå på flaska.
  10. Servera väl kyld eller använd som drinkbas.