Toscansk köttgryta

Så kommer hösten krypande och med den grytorna. En  Spezzatino di manzo toscano, eller toscansk köttgrytafår inleda. Ett långkok som efter fem timmar betalar sig, jag lovar att det är värt att vänta. Servera den med potatis, ris, polenta eller bara med ett gott lantbröd. Bra att suga upp såsen med, för den kommer ni inte vilja lämna!.

För 6-8 personer:20150928

  • 1 kg högrev
  • 100 g rökt skinka
  • 2 gula lökar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 1 zucchini
  • 200 g champinjoner, gärna små
  • 2 dl svarta oliver
  • 1 burk marinerade kronärtsskockor
  • 1 burk körsbärstomater, hela20150928_2
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk konc. kalvfond
  • 4 dl rött vin, gärna en Chianti
  • vatten att späda med
  • 1 halv färsk röd chili
  • 2 tsk timjan
  • 1 tsk oregano
  • 1 citron
  • salt och peppar
  • 1 nypa socker
  • olivolja att steka i
  1. Skär högreven i 8 bitar
  2. Bryn dem på hög värme i lite olja i en gryta. Salta och peppra.
  3. Sänk värmen till medelvärme och ta ur köttet och lägg åt sidan.
  4. Skala och hacka lökarna grovt.
  5. Fräs dem i olja på medelvärme i några minuter.
  6. Strimla skinka och lägg i tillsammans med löken och låt fräsa lite till.
  7. Hacka chilin fint.
  8. Skala och skiva vitlöksklyftorna.
  9. Lägg i chili och vitlök och fräs i någon minut.
  10. Sila av körsbärstomaterna och spara spadet.
  11. Slå på det röda vinet, tomatspadet och kalvfonden och blanda om.
  12. Späd ev. med vatten så det täcker köttet.
  13. Tillsätt timjan, oregano och tomatpré och blanda om.
  14. Låt allt koka upp och sänk sedan värmen och lägg på ett lock.
  15. Låt allt sjuda i 4-5 timmar eller tills köttet börjar dela sig när du trycker på det.
  16. Skär paprika och zucchini i bitar och ev. svampen.
  17. Fräs allt i i lite olja i en stekpanna. Salta och peppra.
  18. Tillsätt paprika, zucchini,svamp och rivet skal av citronen när köttet delar sig.
  19. Häll av kronärtsskockorna, oliverna och körsbärstomaterna.
  20. Låt allt bli varmt. Här gör det inget om grytan får stå lite så smakerna sätter sig.
  21. Smaka av med salt och peppar och ev. en nypa socker och lite mer rivet citronskal.
  22. Servera och njut.