Glögg

Nu är det hög tid att sätta årets glögg. Det här är ett standardrecept som nog ingen vet var det kommer ifrån. Man kan givetvis experimentera lite genom att byta ut svagdrickan mot någon cider eller annan dryck. Jag har provat med lingondricka och hjortroncider. Man kan också byta ut russin mot annan torkad frukt som t.ex. tranbär, blåbär eller aprikoser. Prova gärna att variera lite på kryddningen också. Varför inte lite skal av ett par apelsiner?

Genom att frysa potatisen så spjälkar man stärkelsen och jäsningen blir effektivare vilket ger en alkoholstarkare glögg, runt 20%. Detta är alltså ingen glögg man kör bil på!!

När glöggen är färdig bör den stå några dagar för att eventuella jästrester skall sjunka till botten. Bäst blir glöggen om den får stå till nästa år, men vem kan vänta så länge? Har man tur blir det någon flaska över efter nyår, då man börjar tröttna på glögg.

För 1 sats om ca 6 liter:20121110

  • 6 potatisar, skalade, skurna i bitar och frusen
  • 500 g russin
  • 6 liter svagdricka
  • 2,5 kg socker
  • 1 burk syltad ingefära med spad eller 2 bitar torkad
  • 3 påsar kardemummakärnor
  • 2 påsar hela kryddnejlikor
  • 3 st kanelstänger
  • 50 g jäst
  1. Tina potatisen så den är rumstempererad.
  2. Lägg potatis, russin, socker och de torra kryddorna i en ren plasthink.
  3. Smula ner jästen i hinken.
  4. Skär den syltade ingefäran i lite mindre bitar och häll i tillsammans med spadet.
  5. Häll på 2 flaskor svagdricka och blanda om ordentligt.
  6. Vänta tills skummet lagt sig och häll sedan i de resterande flaskorna.
  7. Täck hinken med en handduk eller ett stor lock.
  8. Låt stå i rumstemperatur i 3 veckor.
  9. Sila glöggen genom en saftduk eller handduk ner i en ren plasthink.
  10. Låt stå några dygn under lock eller plastfilm, så eventuella jästrester sjunker till botten.
  11. Tappa upp glöggen på flaskor. Ta det försiktigt och var noggrann med att inte få med bottensatsen. Bättre att hälla bort en halvliter med bottensats än att få grumlig glögg.
  12. Spara gärna en flaska till nästa år!