Grillskola

Gasol, kol eller el?

Det råder delade meningar om vilken typ av grill man ska använda. Alla har sin fördelar och nackdelar. Man kan säga att det finns två läger – gasol eller kol.

Gasolgrillar har blivit väldigt populära på senare år. De ger dig möjligheten att enkelt reglera värmen samt att de inte osar på samma sätt som en kolgrill. Ofta finns tillbehör som stekbord och kokplatta ( på de riktigt exklusiva).

Kolgrillar samlar ofta de riktiga grillentusiasterna som menar att ”ska man grilla, ska man göra det över träkol” (eller briketter). Här kan det vara svårare att reglera värmen vilket kräver lite mer av den som grillar. Här får man dock automatiskt den lite rökiga smaken på det man grillar, framför allt om man kör indirekt grillning. Träkolsgrillning har blivit väldigt populärt i restaurangkretsar där man lockar med detta som en specialitet.

Elgrillar är inte så vanliga men kan vara smidiga, särskilt de små som man kan ställa på bordet, vilket ger ett trevligt inslag i middagen när man kan grilla direkt på bordet. Här krävs dock att man har tillgång till eluttag (var försiktig med skarvsladdar och fukt).

Vilken typ av grill du väljer är upp till dig. Själv tillhör jag träkolsgrillarna.

 

Direkt eller indirekt grillning

Direkt grillning innebär att man lägger det som ska grillas rakt ovanför själva grillhärden. Detta ger snabbt en grillyta och man ”förseglar” köttet/fisken så att saftigheten bevaras. Om ni har marinerat köttet/fisken, se till att torka av den innan ni lägger det på grillen så slipper ni att det droppar ner i grillhärden. Vill man ha lite mer smak kan man pensla på lite marinad/glaze i slutet av grillningen.

Indirekt grillning (kallas för barbeque eller BBQ i USA) används oftast efter direkt grillning av framför allt större kött- och fiskbitar, såsom hel entrecôte eller biff eller en hel laxfilé, för att det ska bli genomvarmt. Vid indirekt grillning krävs en grill med lock. Man lägger det som ska grillas vid sidan om själva grillhärden och stänger locket. Man utnyttjar alltså inte den direkta strålningsvärmen utan låter värmen cirkulera under locket (ungefär som en varmluftsugn). Här kan man med fördel använda sig av olika rökspån för att få extra rökig smak på det som grillas.

 

Marinad, rubbing och glaze

Hur man vill smaksätta det som ska grillas är väldigt individuellt. Att marinera, framför allt kött, är kanske det vanligaste. Viktigt att veta är att för att en marinad verkligen ska komma in i köttet bör det ligga i minst 24 timmar. Det går givetvis bra med kortare marinering men då ska man veta att smaken bara blir på ytan, som vid vanlig kryddning. Kom ihåg att torka av köttet/fisken innan ni lägger det på grillen.

Innehållet i en marinad kan variera väldigt. Man kan givetvis köpa färdiga marinader i affären, men jag brukar ta lite av varje som finns i kylskåpet och sedan variera kryddorna. Det kan, förutom lite olja, vara soja, tomatpuré, sweet chili sås, teriyakisås, chutney, balsamvinäger, honung eller lite sirap. Sedan kan man använda färsk chili, ingefära, vitlök och rivet skal av citron eller lime. Torra kryddor, förutom salt och peppar, kan vara t.ex. rosépeppar, spiskummin och paprikapulver. Smaka alltid av marinaden du blandar till. Smakar den gott så blir garanterat grillresultatet bra.

Rubbing har blivit allt vanligare och är ett fettsnålt alternativ till marinad (om man använer olja i marinaden). Rubbing är kryddblandningar som man gnider in i köttet/fisken. Dett finns färdiga blandningar av rubbing att köpa men det är väldigt enkelt att göra sin egen. Här använder man bara torra kryddor av valfri sort, förutom salt, som t.ex. peppar, grönpeppar, rosépeppar, ingefära, torkad vitlök, spiskummin, paprikapulver, torkad chili, senapsfrö, m.m. Mortla ryddorna och gnid in i det som ska grillas och låt det gärna ligga någon timme.

Glaze är en sista finish som man penslar eller spayar (om man köpt färdig) på köttet/fisken precis i slutet av grillningen. Detta ska göras vid direkt grillning för att få lite yta på det grillade. De flesta glaze innehäller någon form av sockerart som ska ge den glansiga ytan. Det kan var honung, vanligt socker eller olika fruktsocker i form av t.ex.mango eller ananas.

Mer grilltips kommer efter hand.