Chiliguide

Här följer lite vägledning i chilidjungeln med inriktning mot chilins hemland Mexico.

Det finns en uppsjö av olika chilisorter. En del är så milda att man kan äta dem som grönsaker medan värstingarna är så starka att de ska användas med försiktighet, då nästan kan vara skadliga. Chili används både färsk och torkad. Torkad chili är en mycket aromrik krydda som kan ha undertoner av t.ex. choklad eller plommon.

Graderna stiger med hettanchili_1

Chili är rika på innehåll av A- och C-vitamin. Hettan i smaken kommer av ett ämne som heter capsaicin och som man mäter i något som kallas Scovillegrader (Wibur Scoville uppfann 1902 en metod för att mäta styrkan på chilli). Scovilleskalan börjar på noll med milda frukter som paprika och går sedan vidare till upp mot 500 000 – 1 000 000 Scovillegrader (USA:s polis pepparspray har 5 000 000 Scovillegrader). Hur man tål hettan är individuellt men ju mer chili man äter desto bättre tål man chili. När man ska använda färsk chili är det bra med en s.k. skalkniv. Man delar chilin på längden och skrapar ur frön och det fruktkött som fröna sitter i (det sägs att den värsta hettan sitter i fröna och frktköttet). Det är också att rekommendera att använda gummihandskar här man skär stark chili. Om man petar sig i ögonen med fingrar som jobbat med chili kan det skapa oerhörda smärtor, även långt efter att man lagat mat.

Eldsvådachili_2

Om man vill släcka eldslågorna i munnen lönar det sig inte att dricka vatten, eftersom vattnet sprider hettan i munnhålan. Bättre är att äta vitt bröd eller lite yoghurt eller gräddfil. Kokosmjölk fungerar också bra samt att alkohol reducerar hettan. Så en Frozen Margerita kan vara på sin plats efter en het måltid.

Färsk chili finns som gul, grön och röd och kan användas hel, skivad, hackad eller i puréform. Det finns tre grundtyper av chili:

Stora, milda chilifrukter

Äts som grönsaker men används även som smaksättar, ingrediens och krydda. Kända sorter är bl.a. Ancho, Anaheim, Santa Fe Grande och Poblano.

Små, medium till heta chilifrukterchili_3

Används som smaksättare, ingrediens och krydda. Hit hör bl.a. Jalapeño, Serrano, Guero och Chipotle (rökt Jalapeño).

Små, mycket heta chilifrukter

Används som smaksättare, ingrediens och krydda. Till dessa värstingar hör bl.a. Cayenne, de Arbol, Habanero och Pequin.

Chili är nyttigt

Förutom att chili innehåller mycket A- och C-vitaminer så har den även andra immunförsvarsstärkande ämnen i sig. Dessutom är det påvisat att chili ökar fettförbränningen. Mexicanerna äter sin chili för att svalka sig (man svettas mer när man äter chili) i den tropiska värmen.