Om Patriks paella

Nu har jag äntligen tagit steget och startat min egen matblogg. Det är många som tjatat på mig att skriva en egen kokbok men konkurrensen av de närmare 400 andra kokböcker som kommer ut varje år, gör att jag börjar här.

Jag heter Patrik Johansson och harPatrik Markos ingen formell kockutbildning utan är självlärd via ”trial and error” samt en massa kokböcker och TV-program. Jag ser mig själv mer som en matkreatör för jag älskar att prova nya smaker och idéer och jag anser att mat ska vara en upplevelse, oavsett om det är vardag eller fest.

Mitt första steg till mitt matintresse kom när jag vid 12-års ålder lånade en kokbok på biblioteket och gick hem och lagade en kycklinggryta (den lagar min mamma fortfarande ibland).

Jag blandar friskt mellan olika matkulturer och skolor, allt från svensk husmanskost via de internationella köken till franska klassiker. Jag använder mig av gamla hederliga råvaror som smör och grädde, etc., eftersom dessa också fungerar som smaksättare.

Råvaran är A och O för att lyckas i köket. Utan en bra råvara är det svårt att göra riktigt god mat. Min filosofi kring råvaror och matlagning ligger i linje med Slow Food-rörelsens ideologi – Good, Clean and Fair food. Det innebär närproducerade råvaror, utan kemiska tillsatser, för allas plånbok – då kan vi laga god mat! Detta försöker jag eftersträva så långt det är möjligt.

En klasssik filosofisk dispyt, som formulerades redan av Sokrates (död 399 f.Kr.) lyder: Ska vi äta för att leva eller leva för att äta? Och maten, som enligt Montesquieu hör till livets fyra väsentligheter, är för många mer ångest än njutning. Det finns ekonomiska beräkningar som säger att många människor spenderar mer pengar på att banta än på att äta!

Nej, att äta ska vara en upplevelse, en njutning som vi ska värna om. Jag hoppas ni ska tycka att min blogg är intressant och att mina recept faller er i smaken.